Εγώ έτσι απλά


Ο ρόλος ενός ΟΔΗΓΟΥ και φυσικά με την συναργασία τουΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ είναι να παρουσιάζει τις ομορφιές μιας περιοχής, μιας πόλης, μιάς χώρας , και να παρέχει στον Ταξιδιώτη κάθε πληροφορία , τα αξιοθέατα και την κολτούρα καθε τόπου.

Συνεπείς προς το ρόλο αυτό και την συνεχή έρευνα προτείνουμε !! τόπους ώστε να γίνοντε οι διακοπές ποιο ποιοτικές και ποιο ευχάριστες


Στις εκδρομές μας , γινόμαστε μια οικογένεια , μια παρέα , ιδικότερα στις μέρες των εορτών , δεν υπάρχει πιο ομορφότερο να υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι και να διακρίνεις χαμόγελαστά πρόσωπα , καινούργια ατομα, νέες παρέες


Με εκτίμηση κ σεβασμό THE DRIVER +30 6977 431320-

FACEBOOK : christos deligiannidis

Twitter: christosDeligiannidis (chr1stofer)


twitter

Για Μένα - about me

Η φωτογραφία μου
THESSALONIKI, Greece
TEL: +30 6977-431320.(EMAIL christos.deligiannidis@gmail.com)...(skype: christos.deligiannidis ) face book : tripdriver or christos deligiannidis )

οι επισκέψεις αυτής τις σελίδας είναι στους - visits to this page is to

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΑΝΑΦΗ , ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΑΝΑΦΗ , ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ANAFI , KIKLADES
Η Ανάφη είναι ένα κυκλαδίτικο νησί του Αιγαίου Πελάγους. Βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης με την οποία και αποτελούν τα νοτιοανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων, και απέχει από τον Πειραιά 150 μίλια . Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Ανάφη (Χώρα), έδρα της ομώνυμης κοινότητας που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός κα βρίσκεται στο νότιο τμήμα της νήσου. Επίνειο και κύριος λμένας της νήσου είναι ο Άγιος Νικόλαος.


ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία οι Αργοναύτες επιστρέφοντας στη πατρίδα τους από την Κολχίδα και επιχειρώντας και νυκτερινούς πλόες έπεσαν σε καταιγίδα παρασυρόμενοι στο ανοικτό πέλαγος, όπου ναυαγοί πλέον στη θάλασσα άρχισαν να εκλιπαρούν τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Ο Απόλλωνας ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους διέχυσε φως υπό μορφή κεραυνού όπότε και είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί στο οποίο και τελικά προσέγγισαν. Εκεί εξερχόμενοι οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του «Αιγλήτη» (= αυτού που λάμπει, Αίγλη) και ονόμασαν το νησί Ανάφη, (εκ του ρήματος αναφαίνω).

Σημειώνεται ότι ο παραπάνω "μύθος" παρουσιάζει παραστατικά την φαινομενική εικόνα που προσλαμβάνει αυτός που προσεγγίζει από απόσταση ένα νησί βλέποντάς το συν το χρόνο ν΄ αναδύεται λόγω καμπυλότητας της Γης.

Ο δε γνωστός σημιτολόγος (φοινικιστής) Μπόχαρτ που προσπαθούσε να εντοπίσει σημιτική καταγωγή στα ονόματα των Κυκλάδων, υποστηρίζει, (εκ διαμέτρου αντίθετα), ότι το όνομα Ανάφη είναι φοινικικό, που σημαίνει σκοτεινός, βαθύσκιος .

ΔΟΝΟΥΣΑ , ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΔΟΝΟΥΣΑ , ΚΥΚΛΑΔΕΣ

DONOUSA KIKLADES


Η Δονούσα απέχει 14 ναυτικά μίλια απο το λιμάνι της Αμοργού (Κατάπωλα) και 4 νμ βορειοανατολικά από τις νησίδες Μακάρες περί το μέσον και ανατολικά της Νάξου και 8 ναυτικά μίλια από Νάξο. Η έκτασή της είναι 13,5 τ.χλμ., λοφώδης και πετρώδης (μεγίστης διαμέτρου 3 μίλια) με μέγιστο υψόμετρο 385 μέτρα (1300 πόδια) και με 163 μόνιμους κατοίκους κατά την απογραφή του 2001.


Περιβάλλεται από πολλούς σκοπέλους πλην όμως έχει καθαρό δίαυλο εισόδου στο λιμάνι που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όρμο, από τη πλευρά των Μακάρων νήσων. Απαιτείται προσοχή από τους προσεγγίζοντες ιδίως τις ανατολικές ακτές ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Η Δονούσα αποτελεί συνοικισμό της κοινότητας Αιγιάλης της Αμοργού της επαρχίας Θήρας (Σαντορίνης) όπου υπάγεται και εκκλησιαστικά. Οι κάτοικοί της, λίγες ποιμενικές οικογένειες, ήταν 235 το 1928, 250 το 1946 ενώ το 2001 μειώθηκαν στους 163. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η τουριστική ανάπτυξη του νησιού που συνδέεται με τη Νάξο και την Αμοργό καθημερινά με τοπικά τουριστικά σκάφη.

Iστορίa
Η Δονούσα κατέστη γνωστή στα ελληνικά πολιτικά δρώμενα εκ του γεγονότος ότι οι κάτοικοί της έμαθαν την έξωση του Βασιλιά Όθωνα 14 χρόνια αργότερα, οταν επίσκεφθηκε το νησί ο Γεώργιος ο Α΄.
Αργότερα έγινε γνωστή και στην Ιστορία του Α΄Παγκόσμιου Πολέμου λόγω της "ανθράκευσης" δηλαδή του εφοδιασμού με κάρβουνο του Γερμανικού καταδρομικού Γκαίμπεν αποκρυπτόμενο πίσω από το ακρωτήριο Άσπρο, διαφεύγοντας έτσι των Αγγλικών και Γαλλικών πολεμικών πλοίων.


Ακτογραφία
Η Δονούσα έχει πολλά ακρωτήρια και όρμους όπως ο όρμος Ρούσα που βρίσκεται βόρειο-βορειοδυτικά μετάξύ της Άκρας Καλότα, του βορειότερου άκρου της νήσου και της Άκρας Μοσχονάρι (του βορειοδυτικού άκρου). Σε απόσταση περίπου 1,75 μίλια νοτιο-νοτιοανατολικά της βόρειας πλευράς βρίσκεται η βραχονησίδα "Σκυλονήσι" ή "Τρίγωνο", που περιβάλλεται νοτιοδυτικά από πολλούς βράχους, μπροστά από τον μόνο ανατολικό όρμο της Δονούσας. Μεταξύ της Άκρας Καλότα και της Άκρας Άσπρον (βορειοδυτικότερου άκρου της νήσου) υφίσταται ο μεγαλύτερος όρμος ης νήσου υπήνεμος μόνο για νότιους ανέμους, όπου στα βόρειά του βρίσκεται μεγάλη συστάδα σκοπέλων.
Ν.ΝΑ. της Άκρας Άσπρο και σε απόσταση 2,5 μιλίων βρίσκονται οι δύο όρμοι, Σταυρού και Δένδρου όπου και υφίσταται αμμώδης παραλία. Η Άκρα Γλάρος αποτελεί το νοτιοτερο άκρο της νήσου. Σε απόσταση 1,25 μιλία νοτιότερα του όρμου Δένδρο, σχηματίζεται ο νοτιότερος όρμος Πειρατής" και αμέσως μετά ο όρμος "Μάταιο" (νοτιοανατολικά).

ΗΡΑΚΛΕΙΆ , ΚΥΚΛΑΔΕΣ


IRAKLIA , KYKLADES

Η
Ηρακλειά προσφέρεται για ηρεμία και χαλάρωση. Δεν έχει έντονη νυκτερινή ζωή, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ήσυχους περιπάτους, πεζοπορία ή καταδύσεις για να θαυμάσουν τον πλούσιο βυθό. Ολόκληρο το σύμπλεγμα των μικρών Κυκλάδων συμπεριλαμβανόμενης της Ηρακλειάς, ανήκουν στο δίκτυο NATURA και είναι προστατευόμενες περιοχές. Το λιμάνι διαθέτει πόσιμο νερό για την εξυπηρέτηση των επιβατών των σκαφών που το προσεγγίζουν. Το νησί διαθέτει επίσης ελικοδρόμιο. Να θυμάστε ότι στην Ηρακλειά δεν υπάρχει σταθμός βενζίνης ούτε τραπεζική εξυπηρέτηση.





ΙΣΤΟΡΙΑ
Σύμφωνα με ένα μύθο, η δημιουργία των Κυκλάδων και συγκεκριμένα της Ηράκλειας, αποδίδεται στον θεό Ποσειδώνα. Λέγεται ότι ο θεός της θάλασσας μεταμόρφωσε σε νησίδες τις νύμφες Κυκλάδες για να τις τιμωρήσει επειδή τον είχε εξοργίσει η συμπεριφορά τους.

Αν και είναι λίγα τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία που διαθέτουμε για την Ηρακλειά, μπορούν να βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια εικόνα για την ιστορία του νησιού.
Κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο (3η χιλιετία π.Χ.) έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη δύο μικρών οικισμών στο νησί, στις θέσεις Κάμπος Αγίου Αθανασίου και Άγιος Μάμας, των οποίων οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Στον Άγιο Μάμα έχει εντοπιστεί και το νεκροταφείο του οικισμού με κιβωτιόσχημους τάφους, όπου βρέθηκαν πήλινα αγγεία και μαρμάρινα ειδώλια. Στο ακρωτήριο του Αγίου Γεωργίου, στα ΒΑ, βρέθηκε και μία λεπίδα οψιανού που προέρχεται από τη Μήλο. Από αυτό συμπεραίνουμε την μικρή συμμετοχή του νησιού στις εμπορικές δραστηριότητες της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου τότε που είχαμε ανάπτυξη των θαλάσσιων εμπορικών δρόμων και άνθιση της ναυσιπλοΐας.

Στους ιστορικούς χρόνους, και ιδιαίτερα κατά την Ελληνιστική περίοδο (4ος-2ος αι. π.Χ.), υπάγεται η οχυρή θέση Κάστρο, κοντά στο Λιβάδι. Το οχυρό διαθέτει εντυπωσιακούς ψηλούς τετράγωνους πύργους και στο εσωτερικό του διακρίνονται ίχνη κατοίκησης επί πολλές και διαδοχικές περιόδους των ιστορικών χρόνων (Ελληνιστική, Ρωμαϊκή). Στο εσωτερικό του οχυρού βρισκόταν Ναός του Δία και Ιερό της θεάς Τύχης (Τυχαίο). Η συνεχής κατοίκηση της Ηρακλειάς στη διάρκεια των ιστορικών χρόνων αποδεικνύεται άλλωστε από τα διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα σε πολλά σημεία του νησιού.

Κατά τους Νεότερους χρόνους και συγκεκριμένα στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, τα στοιχεία υποδηλώνουν πως οι κλειστοί και δυσπρόσιτοι ορμίσκοι του νησιού αποτέλεσαν ιδανικά κρησφύγετα πειρατών που λυμαίνονταν το Αιγαίο. Η δραστηριότητα των πειρατών εκείνη την περίοδο καθόριζε σε μεγάλο βαθμό την καθημερινή ζωή και τις συνήθειες των κατοίκων του μικρού νησιού. Προς το τέλος του 18ου αιώνα και μέχρι το 1826, το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού μετατράπηκε σε χέρσες εκτάσεις κι ελάχιστα χωράφια ήταν καλλιεργήσιμα («μετόχια») για τις ανάγκες των μοναχών του μοναστηριού της Χοζοβιώτισσας της Αμοργού ή και εκτάσεις για τη βοσκή των ποιμνίων τους, διότι η Ηρακλειά ανήκε στην ιδιοκτησία του μοναστηριού.

Το έτος 1826 άρχισε η παράνομη εποίκηση μερικών κατοίκων της Αιγιάλης Αμοργού οι οποίοι άρχισαν να εκχερσώνουν το νησί. Το 1831 όμως το Μοναστήρι επιτρέπει και σε άλλους Αιγιαλίτες να έλθουν στην Ηρακλειά και υπογράφει μαζί τους συμβόλαιο δεκαετούς διάρκειας με δικαίωμα κατοχής και εκμετάλλευσης της γης και κατανομής των προϊόντων κατά 50%. Δεν διαθέτουμε περισσότερα στοιχεία για τη νεότερη ιστορία του νησιού. Μετά την επανάσταση του 1821 εντάχθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος, όπως και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Το 1941, στο πλαίσιο της κατοχής των ελληνικών εδαφών από τις Δυνάμεις του Άξονα, η Ηρακλειά αρχικά υπαγόταν στην ιταλική διοίκηση, ενώ μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το 1943, το νησί γνώρισε τη γερμανική κατοχή ως την απελευθέρωσή του, το 1944

ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
Στις 15 Αυγούστου στον περίβολο της Εκκλησίας της Παναγίας στο ομώνυμο χωριό.
Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου στον περίβολο του Ιερού Ναού στο ομώνυμο χωριό.
Στις 28 Αυγούστου παραμονή της εορτής της Αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου γίνεται μέγας εσπερινός μέσα στην 1η μεγάλη αίθουσα του ομωνύμου σπηλαίου. Συρρέει πλήθος κόσμου και από τα γύρω νησιά, το θέαμα είναι φαντασμαγορικό.
Στις 8 Νοεμβρίου ημέρα της εορτής των παμ. Ταξιαρχών Μιχαήλ-Γαβριήλ γίνεται πανήγυρις από την κτήτωρα Σοφία Σπανού και τον σύζυγό της Στέλιο με βοήθεια των αδελφών της Ντίνας Πρασίνου και Ευθαλίας Δενδρινού

ΙΟΣ-IOS ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ , ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΠΑΡΑΛΙΕΣ,

Διακοπές στην Ίο 

Οι διακοπές στις Ίο προσφέρονται πρώτα από όλα για χαλάρωση από τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Στις διακοπές μου στην Ίοαυτή την απαραίτητη χαλάρωση μου την πρόσφεραν απλόχερα πρώτα από όλα οι αμμουδερές της παραλίες και τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά τους. Στην Ίοόπου και να κολυμπήσεις νιώθεις αυτή την ιδιαίτερη αίσθηση που χρειάζεσε στις διακοπές, ότι είσαι αλλού, εκτός τόπου και εκτός χρόνου.
 Ακόμη και στον Γιαλό στο λιμάνι της Ίου, στην σκιά της γραφικής Χώρας, το μόνο που διακόπτει αυτή την εκτός τόπου και χρόνου αίσθηση που σε κάνει να πραγματικά να χαλαρώνεις και να ξεχνιέσε είναι οι συχνές αφίξεις το καλοκαίρι κάθε είδους πλοΊου που προσεγγίζει το λιμάνι μεταφέροντας τους επισκέπτες του νησιού. Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται αν κάποΊος κολυμπάει στο Μαγγανάρι ή στην Αγία Θεοδότη, δυο παραλίες που είναι πραγματικά μικροί Κυκλαδίτικοι παράδεισοι.
Βέβαια καμία από τις παραλίες της Ίου δεν υστερεί σε ομορφιά, όμως επιτρέψτε μου να έχω τις προτιμήσεις μου. Αν στις διακοπές σας στις Ίοαποφασίσετε να μείνετε στην ευρύτερη περιοχή του Λιμανιού - Χώρας - Μυλοπότας, που παλιότερα ήταν και οι μοναδικές προσβάσιμες περιοχές της Ίου, θα σας πρότεινα κάτι που θα φρόντιζε πολύ την φυσική σας κατάσταση. Αφήστε το οποιοδήποτε όχημα σας ακίνητο και αποφασίστε να περπατήσετε. Η Ίος θα σας αποζημειώσει σε όλα τα επίπεδα.
Κάντε την μεγάλη βόλτα από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην άκρη του λιμανιού της Ίου μέχρι την άλλη άκρη στο τέλος της παραλίας του Γιαλού. Ανεβήτε στην Χώρα της Ίου με τα πόδια. Όχι από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αλλά από τα φαρδιά σκαλοπάτια που περνάνε μέσα από τις γραφικές αυλές των Νιώτικων σπιτικών. Ένα δρόμο που σίγουρα ακολουθούσαν από την αρχαιότητα άνθρωποι και εμπορεύματα για να ανέβουν από το λιμάνι στην οχυρωμένη Χώρα. 
Στην Χώρα της Ίου περπατήστε στα στενά δρομάκια της και στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο πιο ψηλό σημεΊοτου οικισμού στην Παναγία την Γκρεμνιώτισσα και ακόμη ψηλότερα στον ναό του Αγιου Νικολάου, του προστάτη της ναυτοσύνης που δεσπόζει στην κορυφή του λόφους της Χώρας. Αφεθήτε στις μυρωδίες από τα λουλούδια που με μεγάλη φροντίδα διατηρούν τα περισσότερα σπίτια στην Ίοαλλά και στις μυρωδίες που αναδύουν οι Νιότικες κουζίνες των σπιτιών αλλά και των εστιατορίων.
Απολαύστε μια απογευματινή βόλτα στα σοκάκια της Χώρας την ώρα που ο ήλΊος γλυκαίνει το εκθαμπωτικό λευκό και το γεμίζει με τις θερμές αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος. Τολμήστε να περπατήσετε την απόσταση από την Χώρα μέχρι παραλία του Μυλοπότα και αν μετά απο το μπάνΊοσας, τα θαλάσσια σπόρ, τα δροσιστικά ποτά και το φαγητό δεν έχετε το κουράγΊονα επιστρέψετε στην ανηφοριά που οδηγεί ξανά στην Χώρα, αφήστε το ΚΤΕΛ της Ίου με τα συχνά του δρομολόγια να σας βοηθήσει στην επιστροφή σας.
Απαραίτητα πρέπει να κάνετε μια βόλτα στην πλατεία της άνοιξης για να δείτε τους ανεμόμυλους της  Ίου και βέβαια πρέπει να κάνετε άλλη μια βόλτα μέχρι τον πρωτοκυκλαδικό οικισμό του Σκάρκου λίγο πιο χαμηλά από την Χώρα. Η βράβευση του αρχαιολογικού χώρου του λόφου του Σκάρκου, για την διαμόρφωση, την συντήρηση και την ανάδειξη του, το 2008, δεν ήτανε καθόλου τυχαία. 
Οι διακοπές στην Ίο έχουν ένα ακόμη ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Το νησί είναι εδώ και αρκετά χρόνια δημοφιλής τουριστικός προορισμός για νέους από όλο τον κόσμο και έτσι η διαφορά στον μέσο όρο της ηλικίας των επισκεπτών της Ίου είναι σε σχέση με άλλα κυκλαδίτικα νησιά είναι πολύ εμφανής, καθώς νεαρά αγόρια και κορίτσια σκορπίζουν την θετική τους ενέργεια σε όλο το νησί.
Υπάρχει και κάτι άλλο που μου  κάνει μεγάλη εντύπωση σε κάθε μου επίσκεψη στην Ίο. Στην μεγάλη πλατεία στα πόδια της Χώρας πάντα, εδώ και δεκαετίες, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου,  παίζουν παιδιά. Κι όπου υπάρχουν χαρούμενα παιδιά ο τόπος έχει γερό παρόν και ακόμη πιο σίγουρο μέλλον. Έτσι είναι και για την αγαπημένη μου Νιό, που παρόλο τον μικρό πληθυσμό της καταφέρνει να στέκετε στα πόδια της και να δημιουργεί το παρόν της και όλο και μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον. Σας εύχομαι τις καλύτερες διακοπές στην Ίο

Ίος ιστορία

Η Ίος πήρε το όνομα της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ' άλλους το όνομα της η Ίος το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες. Στην σύγχρονη εποχή οι νησιώτες των Κυκλάδων και οι κάτοικοι της Ίου ονομάζουν το νησί Νιό, όνομα που προέρχεται από την βυζαντινή εποχή.
Ίος ιστορία
Η Ίος από την προιστορική εποχή και χάρη στο ασφαλές φυσικό λιμάνι της έπαιζε σπουδαΊορόλο στους θαλάσσΊους δρόμους προς την Κρήτη. Ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός στον λόφο του Σκάρκου μας, αλλά και οι πάρα πολλές προιστορικές τοποθεσίες πάνω στο νησί μας λένε πολλά για αυτή την περίοδο.
Η Ίος στην συνέχεια βρέθηκε κάτω από την επηρροή του Μινωικού και στην συνέχεια του Μυκηναικού πολιτισμού. Ένας σημαντικός θαλασσινός λαός της ΜεσογεΊου οι Φοίνικες φαίνεται ότι φτάνουν στο νησί και διατηρούν την παρουσία τους μέχρι 9ο αιώνα π.χ. Η Ίος είναι ιωνική από ένα σημεΊοκαι μετά μιας και ανήκει στην Ιωνική Αμφικτιονία, ενώ από το 534 π.χ αρχίζει να πληρώνει φόρο στην Αθήνα.
Σπουδαία παρουσία και ισχυρή πόλη διέθετε η Ίος την κλασική και την ελληνιστική εποχή. Η παρακμή της ξεκινάει με την ρωμαική κατοχή που ορίζεται και ως τόπος εξορίας και συνεχίζεται και τα βυζαντινά χρόνια. Μια μικρή ανάκαμψη έρχεται για την Ίοτην εποχή του Δουκάτου της Νάξου αλλά η τουρκοκρατία την διακόπτει. Η Ίος παρόλο που δεν διέθετε ισχυρή ναυτική δύναμη ήταν από τα πρώτα νησιά που ύψωσαν την επανταστατική σημαία το 1821. Η Ίος συμμετείχε στη ναυμαχία στο Κουσαντάσι στις 9 ΊουλΊου 1821, στη Β' Εθνοσυνέλευση στο Άστρος το 1823 και στη Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα το 1827.
Στο νεοελληνικό κράτος η Ίος παρέμεινε ένα άγονο νησί που οι λιγοστοί κάτοικοι του πάλευαν να επιβιώσουν με την μικρής έκτασης καλλιεργούμενη γή, την κτηνοτροφία και μερικά ορυκτά που διέθετε το υπέδαφος του νησιού. Σε νέα εποχή αρχίζει να περνάει το νησί από την δεκαετία του 70 καθώς όλο και περισσότερο αναδεικνύεται σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους νέους της Ευρώπης. Σήμερα η Ίος διατηρεί την φήμη της ως το νησί των νέων και της διασκέδασης, αλλά διαθέτει και άρτιες τουριστικές υποδομές, οργανωμένη μαρίνα και πολύ καλό οδικό δίκτυο. Πράγμα που την βάζει με τους καλύτερους οιωνούς στην νέα εποχή. 

Ίος παραλίες


Η Ίος πάντα ήταν φημισμένη για τις παραλίες της. Ειδικά ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι είναι γνωστές παραλίες στο πανελλήνΊοκαι για τους διάσημους που κατά καιρούς τις επιλέγουν ως τόπο των διακοπών τους.
Ίος παραλίες
Όμως και οι άλλες παραλίες της Ίου παρόλο που δεν είναι πολλές, θα σας εκπλήξουν ευχάριστα με την ομορφιά τους. Ευχάριστη έκπληξη στην Ίο είναι και το πολύ καλό οδικό δίκτυο που θα σας οδηγήσει γρήγορα και με ασφάλεια στις περισσότερες παραλίες της. Ενώ αν είστε τύπος της περιπέτειας που δεν φοβάτε τις off the road διαδρομές και το περπάτημα, η Ίος θα σας χαρίσει καταπληκτικά απομονωμένα τοπία, καθώς κάθε γλώσσα γης που γλυστράει μέσα στην θάλασσα κρύβει μικρούς θησαυρούς, πανέμορφους μικρούς κολπίσκους και εντελώς ερημικές παραλίες.

Παραλία Μαγγανάρι

Tο Μαγγανάρι της Ίου είναι ένας επίγειος παράδεισος και τώρα πια με τον ασφαλτοστρωμένο που οδηγεί στην αγκαλία του, δεν είναι ένας παράδεισος για λίγους.
Παραλία Μαγγανάρι
Η παραλίες στο Μαγγανάρι - γιατί δεν μιλάμε για μια παραλία αλλά για μια δαντέλα από μ αμμουδερούς κολπίσκους που σχηματίζουν τουλάχιστον 3 μεγάλες και πολλές μικρότερες παραλίες - σε αρπάζουν μόλις τις πρωτοαντικρύσεις από ψηλά και δεν σε αφήνουν να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους μέχρι να βρεθείς κοντά στα γαλαζοπράσινα νερά τους και την χρυσαφένια άμμο. Η διαδρομή από την Χώρα της Ίου μέχρι το Μαγγανάρι είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να κάνει κάποΊος στο νησί αλλά σίγουρα αξίζει και με το παραπάνω να κάνει κανείς αυτά τα 23 χιλιόμετρα. Στο Μαγγανάρι θα βρείτε και οργανωμένα κομμάτια με ομπρέλες και ξαπλώστρες όπως και μερικές ταβέρνες με τα απαραίτητα, αλλά αν το επιθυμείτε μπορείτε να βρεθείτε σε πιο απόμερα σημεία με μεγαλύτερη ησυχία.

Αγία Θεοδότη

Η παραλία στην Αγία Θεοδότη είναι ακριβώς αυτό που έχει κάποΊος στο μυαλό του για μια μεγάλη παραλία στο Αιγαιο. Τόσο μεγάλη ώστε να έχει ένα οργανωμένο κομμάτι αλλά και εντελώς ήσυχα απομονωμένα τμήματα όπου κανείς δεν ενοχλεί κανένα.
Αγία Θεοδότη
Απέραντη αμμουδιά όπου χάνεται το μάτι σου και μια υπέροχη συστάδα με αλμυρίκια, από τα ψηλότερα που έχω συναντήσει στα ελληνικά νησιά που δυστυχώς δεν τα φροντίζει κανείς. Στα συν της παραλίας στην Αγία Θεοδότη είναι μια ταβέρνα που θα συναντήσετε πριν φτάσετε στην παραλία αλλά και το καφέ Όασις που στις αναπαυτικές του καρέκλες μπροστά στην πισίνα, σας προσφέρει μια πανοραμική άποψη της παραλίας και κάθε είδους αναψυκτικό για να συνοδεύσετε άψογα την απόλαυση σας.

Παραλία Γιαλός

Ο Γiαλός στην Ίοείναι η μεγάλη παραλία δίπλα στο λιμάνι. Εξαιρετική αμμουδιά που σκιάζεται από αλμυρίκια στο μεγαλύτερο μέρος της είναι από τις ωραιότερες παραλίες στην Ίο, αν δεν σας ενοχλούν η κίνηση του λιμανιού και τα πλοία που μανουβράρουν μπροστά σας για να δέσουν στον μώλο.
Παραλία Γιαλός
Η παραλία στον Γιαλό είναι οργανωμένη και στην πίσω της μετά το μαντράκι θα βρείτε όλους τους τύπους των καταστημάτων και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο Γiαλός δεν είναι η καλύτερη παραλία στην Ίο, όμως είναι μια εύκολη κοντινή επιλογή προσβάσιμη με όλα τα μέσα, για να κάνετε το μπάνΊοσας με φόντο το λιμάνι και την Χώρα της Ίου.

Παραλία Κουμπάρα

Η παραλία Κουμπάρα είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες στην Ίο,  πολύ κοντά στο λιμάνι. Για να πάτε στην Κουμπάρα θα πάρετε τον δρόμο αριστερά από το λιμάνι που περνάει από την πίσω μεριά της παραλίας στον Γυαλό. Μετά από μια μικρή ανηφοριά απλώνεται μπροστά σας η παραλία της Κουμπάρας που είναι ένα πανέμορφο ιδιαίτερο τοπΙΟ.
Παραλία Κουμπάρα
Η παραλία είναι οργανωμένη και ιδανική για κάθε είδους δραστηριότητα. Αν όμως έχετε όρεξη για περπάτημα υπάρχουν πολλά πανέμορφα τοπία και παραλίες σε όλη την γύρω περιοχή. Στο πίσω μέρος της παραλίας στην Κουμπάρα υπάρχει μια ακόμη παραλία με χοντρό βότσαλο και πιο πίσω ακόμη ένας μεγάλος κόλπος με πολύχρωμα βράχια με δύο μικρές αμμουδερές παραλίες με σκούρα άμμο. Η Κουμπάρα είναι μια περιοχή σε ανάπτυξη με καινούργια μαγαζιά και ενοικιαζόμενα δωμάτια και χρόνο με τον χρόνο κερδίζει πόντους στην προτίμηση των παραθεριστών της Ίου.

Παραλία Μυλοπότας

Ο Μυλοπότας είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της Ίου και η πιο οργανωμένη καθώς διαθέτει τα πάντα. Ταβέρνες, καφέ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στο Μυλοπότα την ημέρα και στην Χώρα το βράδυ, χτυπάει καθημερικά η καρδιά της Ίου καθώς νεαρά αγόρια και κορίτσια από όλο τον κόσμο τους μεταδίδουν την μοναδική ενέργεια και την ζωντάνια τους.
Παραλία Μυλοπότας
Η παραλία στον Μυλοπότα παλιότερα, πριν φτιαχτεί ο δρόμος στην πίσω πλευρά της ήταν περισσότερο όμορφη και το τοπιο πιο φυσικό. Όμως παρόλη την οικιστική ανάπτυξη και την οργάνωση της η παραλία στο Μυλοπότα παραμένει υπέροχη με τη χρυσαφένια άμμο και τα πεντακάθαρα γαλανά νερά της.

Παραλία Ψάθη

Στον μικρό οικισμό Ψάθη στην ανατολική Ίοθα βρείτε μια μεγάλη παραλία. Στο σημεΊοπου φτάνει κανείς στην παραλία από τον δρόμο η παραλία έχει αρκετές πέτρες όμως αν προχωρήσει κανείς αριστερότερα υπάρχει ένα αμμουδερό οργανωμένο κομμάτι και ακόμη πιο αριστερά το ωραΙΟτερο και πιο απομονωμένο σημεΊοτης παραλίας. Στην Ψάθη μπορεί κανείς ηρεμήσει και απολαύσει τα καταγάλανα πεντακάθα νερά της.
Παραλία Ψάθη
Στο χωρΊουπάρχει μια ταβέρνα λίγο ψηλότερα από τη παραλία. Στον δρόμο πηγαίνοντας για την Ψάθη υπάρχουν τα ερείπια του Παλαιόκαστρου, που σας προτείνω να το δείτε πρίν φτάσετε στην παραλία. Το φιδίσΊοπλακόστρωτο του Παλαιόκαστρου είναι αρκετά κουραστικό και ένα μπάνΊοστην παραλία της Ψάθης αμέσω μετά θα σας δροσίσει με τον καλύτερο τρόπο.

Ίος αξιοθέατα

Η Ίος είναι από μόνη της αξιοθέατο. Με την γραφική Χώρα, τα παραδοσιακά σπίτια, τις αμέτρητες εκκλησίες και τις απέραντες ακρογιαλιές. Η Ίος διαθέτει αξιοθέατα της νεώτερης ιστορίας του νησιού όπως οι ανεμόμυλοι, ακόμη και σύγχρονα αξιοθέατα όπως το ανοιχτό θέατρο και το μουσείο μοντέρνας τέχνης που ακόμη χτίζεται.
Ίος αξιοθέατα
Η Ίος όμως δεν υστερεί σε αξιοθέατα και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του λόφου του Σκάρκου είναι το πιο σημαντικό. Στην Ίομπορείτε να αναζητήσετε τον τάφο του Ομήρου, τα αρχαία τείχη της πόλης ή τα διάσπαρτα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη που έχουν χρησιμοποιηθεί στις νεώτερες κατασκευές. Η Ίος έχει πολλά αξιοθέατα που δεν θα σας αφήσουν τα πλήξετε.

Ίος Αρχαιολογικό μουσείο

Το μικρό αρχαιολογικό μουσείο της Ίου βρίσκεται στην Χώρα της Ίου και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο, το Αμoιραδάκειo Μέγαρo.
Ίος Αρχαιολογικό μουσείο
Το αρχαιολογικό μουσείο της Ίου περιλαμβάνει στην συλλογή του αρχαιότητες που βρέθηκαν στο νησί έπειτα από ανασκαφές και έρευνες της αρχαιολογικής υπηρεσίας τα τελευταία τριάντα χρόνια (οι περισσότερες από τον προιστορικό οικισμό του Σκάρκου και την αρχαία πόλη στην Χώρα). Περιλαμβάνει επίσης την παλιά αρχαιολογική συλλογή της Ίου που είχε ιδρύσει ο δήμαρχος Φραγκούλης Κορτέσης το 1904 κατορθώνοντας με παραδόσεις και δωρεές να διασώσει σημαντικά τμήματα της αρχαιολογικής κληρονομιάς του νησιού. Τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα του αρχαιολογικού μουσείο υ της Ίου είναι τα προιστορικά ευρήματα, οι επιγραφές από όλη την αρχαία εποχή καθώς και δύο επιτύμβιες στήλες.
Αρχαιολογικό μουσείο της Ίου, Χώρα
Τηλ 22860 91246

Ο τάφος του Ομήρου

Η Ίος είναι μια από τις πολλές περιοχές σε ολόκληρο το ΑιγαΊοπου διεκδικεί να είναι ο γενέθλΊος τόπος του μεγαλύτερου ποιητή όλων των αιώνων του Όμηρου. Όμως οι Νιώτες ενώ για την γέννηση του Όμηρου θεωρούν εύλογες τις όποιες αμφιβολίες και τις διεκδικήσεις που προβάλλουν άλλες πόλεις, είναι εντελώς σίγουροι ότι φιλοξενούν στα χώματα τους τον τάφο του φημισμένου επικού ποιητή.
Ο τάφος του Ομήρου
Ο τάφος του Ομήρου βρίσκεται σε ένα λόφο στην βόρεια Ίοπάνω από τον όρμο Πλακωτό. Στο ότι υπάρχει ο τάφος του Ομήρου στο νησί υπάρχουν οι αναφορές των αρχαίων ιστορικών και περιηγητών. Στην άποψη αυτή συνηγορεί η παράδοση που θέλει την μητέρα του Ομήρου να έχει γεννηθεί στο νησί.

Ένα αρχαΊονόμισμα με την Όμηρο και ένας μήνας του αρχαΊου ημερολογiου της Ίου με το όνομα του ποιητή όπως αναφέρει μια επιγραφή. Τον τάφο του Ομήρου στην Ίοθα τον δείτε σήμερα στον λόφο του Ψαθόπυργου όπως τον έλεγαν οι ντόπιοι, όπου οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι πρόκειται για πύργο της ελληνιστικής περιόδου.

Προϊστορικός οικισμός Σκάρκου

Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ίου, σε ένα λόφο χαμηλότερο αλλά κοντινό στον λόφο που βρίσκεται η σημερινή Χώρα της Ίου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν από τους σημαντικότερους πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς.
Προϊστορικός οικισμός Σκάρκου
Στον λόφο του Σκάρκου όπως έχει αναφέρει σε μια συνέντευξή της η Μαρίζα Μαρθάρη, διευθύντρια της ΚΑ Εφορίας Αρχαιοτήτων, βρίσκεται "... ο μεγαλύτερος έως σήμερα γνωστός οικισμός του Πρωτοκυκλαδικού κόσμου στην περίοδο της πλήρους ακμής του, τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. κτισμένος σε χαμηλό λόφο, στον μυχό του ευρύχωρου λιμανιού της Ίου, αποτελούσε ένα από τα αξιολογότερα κέντρα και λιμάνια αυτού του κόσμου. Η κατάσταση διατήρησής του, που είναι μοναδική για το ΑιγαΊοτης 3ης χιλιετίας π.Χ., επιτρέπει να γνωρίσουμε την πολύ εξελιγμένη αρχιτεκτονική του μορφή.
Ο οικισμός είχε οργανωμένο πολεοδομικό σχέδΊοκαι σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων. Τα κτίριά του είναι διώροφα με εντυπωσιακά μορφολογικά στοιχεία, όπως λιθόκτιστες κλίμακες, ερμάρια, κτιστές κασέλες και πλακόστρωτα δάπεδα στους ορόφους..." και συνεχίζει η Μαρίζα Μαρθάρη στην ίδια συνέντευξη "...μέσα στα κτίρια βρέθηκαν πολλά μεταλλικά, οστέινα και λίθινα σκεύη και εργαλεία καθώς και εντυπωσιακά πήλινα αγγεία. Τα κινητά αυτά ευρήματα βρίσκονται, τα περισσότερα, στη θέση τους κατά την ανασκαφή και είναι πολύ καλά διατηρημένα. Την τελευταία τριετία ήλθαν στο φως σφραγίδες, οστέινες και λίθινες, καθώς και ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ενσφράγιστων αντικειμένων, πράγμα σπανιότατο για Πρωτοκυκλαδικό οικισμό. Αυτό δείχνει ότι οι δομές της Πρωτοκυκλαδικής κοινωνίας ήταν πολύ πιο σύνθετες από εκείνες που ορισμένοι είχαν υποθέσει."
Ο πρωιστορικό οικισμός του Σκάρκου στην Ίο, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει για την ανάδειξη του η ΚΑ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου έχει βραβευτεί το 2008 με το βραβεΊοπολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ στην κατηγορία Συντήρηση αρχαιολογικών χώρων. Πριν τον πρωιστορικό οικισμό του Σκάρκου υπάρχει πάρκινγκ για τους επισκέπτες, αλλά σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκινητό σας πολύ πιο πριν και να προσεγγίσετε με τα πόδια τον αρχαιολογικό χώρο. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε μια από τι μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ίο, τον κάτω Κάμπο και ο περιβάλλον χώρος με τις ξερολιθιές θα σας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο στην ατμόσφαιρα του κυκλικού πετρόκτιστου οικισμού του Σκάρκου.

Ίος Παλαιόκαστρο

Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Ίου σε ένα ύψωμα που δεσπόζει στις ακτές του νησιού και προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς την Πάρο, την Νάξο, την Αμοργό και τις μικρές Κυκλάδες.
Ίος Παλαιόκαστρο
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κάστρο το έχτισαν οι βυζαντινοί και το χρησιμοποίησαν για την επιτήρηση των θαλάσσιων δρόμων που οδηγούσαν στην Κρήτη.
Στο Παλαιόκαστρο θα δείτε αρκετά τμήματα από τα τείχη, ερείπια από τα κτίσματα στο εσωτερικό του κάστρου και την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας.
Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στον δρόμο προς την Ψάθη, λίγο πριν τον οικισμό στο αριστερό σας χέρι υπάρχει σχετική πινακίδα και θα δείτε το κάστρο από μακρυά. Θα σας οδηγήσει σε αυτό ένα πετρόκτιστο φιδίσΊομονοπάτι με αρκετά σκαλοπάτια.

Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης

Το Θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" της Ίου είναι ένα ανοικτό θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Peter Haupt, ο οποΊος εκτός από καθηγητής αρχιτεκτονικής του πανεπιστημΊου του Βερολίνου, είναι λάτρης της Ίου και επίτιμος δημότης της.
Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης
Ως πρότυπα στον σχεδιασμό του ανοιχτού θεάτρου της Ίου χρησιμοποιήθηκαν αρχαία θέατρα του ελληνικού νησιωτικού χώρου και της Κάτω Ιταλίας. Το Θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" μπορεί να φιλοξενήσει 1100 θεατές στις κερκίδες του, οι οποίες είναι μαρμάρινες.
Στα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του θεάτρου έχει χρησιμοποιηθεί ντόπια πέτρα. Το Θέατρο είναι ένα πραγματικό στολίδι για την Ίοκαι εκτός του ότι φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναβάθμισε και μια πολύ όμορφη περιοχή της Ίου, τα τσουκαλαριά που δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Η ορχήστρα του θεάτρου έχει διάμετρο 12 μέτρων. Ενώ ο προσανοτολισμός των κερκίδων προς τον νοτιά προσφέρει μια εκπληκτική θέα στο ΑιγαΊοκαι προστατεύει και τους θεατές από τους καλοκαιρινούς βόρεΊους ανέμους που φυσάνε στο νησί.

Οι εκκλησίες της Ίου

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία για τις κυκλάδες, αλλά οι εκκλησίες στην Ίο αποτελούν από μόνες τους σημαντικά αξιοθέτα καθώς είναι το χαρακτηριστικό της Χώρας της Ίου που από την κορφή μέχρι τα νύχια είναι στολισμένη με μικρές και μεγάλες εκκλησίες, αλλά σας περιμένουν και σε κάθε γωνιά, κάθε στροφή του δρόμου στην ενδοχώρα της Ίου σαν πολύτιμα λευκά πετράδια πάνω στην σκληρή σκούρα πέτρα του νησιού. Η παράδοση θέλει τις εκκλησίες της Ίου να είναι 365, μια για κάθε μέρα του χρόνου.
Οι εκκλησίες της Ίου
Οι περισσότερες από αυτές είναι επισκέψιμες και λειτουργικές ενώ πολλές διοργανώνουν πανηγύρια κάθε χρόνο για τον εορτασμό του ΑγΊου στου οποΊου την χάρη είναι αφιερωμένες. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός που κυριαρχεί στις εκκλησίες της Ίου είναι βασιλική με τρούλο. Υπάρχουν πολλοί λαικοί θρύλοι που συνδέονται με την ίδρυση εκκλησιών σε διάφορους οικισμούς της Ίου και έχει ενδιαφέρον να τους ανακαλύπτει κανείς συζητώντας με τους ντόπιους.

Παναγία η Γκρεμνιώτισσα

Η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμνιώτισσας δεσπόζει ψηλά στην Χώρα της Ίου και με τον φοίνικα στο προαύλΊοτης είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Ίου. Από την Παναγία την Γκρεμνιώτισσα η θέα είναι υπέροχη αλλά ακόμη καλύτερη θέα θα σας προσφερθεί αν ανέβετε λίγο ψηλότερα στον λόφο που είναι χτισμένη η Χώρα και φτάσετε στο ψηλότερο σημεΊοτου που είναι χτισμένος ο ναός του ΑγΊου Νικολάου.
Παναγία η Γκρεμνιώτισσα
Υπάρχει ένας κλασικός θρύλος για το πως χτίστηκε η εκκλησία την εποχή της τουρκοκρατίας. Κλασικός με την έννοια ότι η παράδοση θέλει τις περισσότερες σημαντικές εκκλησίες των κυκλάδων να έχουν χτιστεί έπειτα από την ανεύρεση κάποια εικόνας, συνήθως της παναγίας και συνήθως της Κρητικής σχολής αγιογραφίας.
Κάτοικοι της Ίου βρήκαν την εικόνα στα βράχια της παραλίας του Μυλοπότα. Έφτασε εκεί από την Κρήτη όπου την είχαν ρίξει στη θάλασσα κρητικοί για να γλυτώσει από τους τούρκους. Οι Νιώτες ευσεβείς όπως ήταν αποφάσισαν από την πρώτη στιγμή να χτίσουν μια εκκλησία για να φιλοξενήσει την εικόνα και να αποτελέσει τόπο προσκυνήματος.
Όμως οι προσπάθειες τους να χτίσουν έναν ναό κοντά στην σημερινή μητρόπολη της Ίου απέβησαν άκαρπες καθώς ο ναός κάθε πρωί βρίσκονταν γκρεμισμένος και η εικόνα στέκονταν στην σημερινή θέση της εκκλησίας πάνω σο γκρεμό να αντικρύζει προς τον νοτιά την Κρήτη από όπου ξεκίνησε το ταξίδι της. Έτσι χτίστηκε η σημερινή Παναγία η Γκρεμνιώτισσα. 

Οι Μύλοι της Ίου

Στο δεξί τμήμα της χώρας της Ίου σε ένα σημεΊοπου πραγματικά φυσάει πολύ βρίσκονται οι ανεμόμυλοι της Ίου.
Οι Μύλοι της Ίου
Εντυπωσιακοί, παρόλο που δεν σώζονται όλοι στην αρχική μορφή τους, οι ανεμόμυλοι της Ίου συνδέουν με τον καλύτερο τρόπο το παρελθόν και το παρόν, πλήρως ενταγμένοι σήμερα στον παραδοσιακό οικισμό της χώρας ως ένα πανέμορφο τουριστικό αξιοθέατο.
Τόσο αναγκαΙΟι στο παρελθόν που τιθάσευαν την δύναμη των αέρηδων του Αιγαiου, βάζοντας τους στην καθημερινή υπηρεσία των αναγκών των κατοίκων. Οι μύλοι βρίσκονται δυο βήματα από το κέντρο της Χώρας της Ίου στην πλατεία της Άνοιξης που πια όλοι την λένε πλατεία των Μύλων. Μπορείτε να δείτε και τρείς από τους 12 συνολικά μύλους - τους δύο σε εξαιρετική κατάσταση - δίπλα στον δρόμο που σας βγάζει από την Χώρα στο ύψωμα αριστερά σας.

Βράχια της Ίου

Το νησί της Ίου είναι βραχώδες. Δεν είναι σπάνΊοβέβαια για νησί των Κυκλάδων. Παρόλο που η Ίος δεν έχει την ηφαιστιακή φύση της Σαντορίνης ή την ποικιλία της Μήλου, μια βόλτα στην ενδοχώρα του νησιού σε εκπλήσει από την πρώτη στιγμή με τους βραχώδεις σχηματισμούς που διακρίνεις παντού λές και ένας γλύπτης σμίλεψε αυτά τα βράχια και τους έδωσε χιλιάδες μορφές.
Βράχια της Ίου
Ο γλύπτης φύση βέβαια είναι αυτός που προίκησε με τέτοια ομορφιά τα βράχια της Ίου και η διάβρωση από τις βροχές και τους δυνατούς ανέμους που φυσούν στο νησί. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Ίομην διστάσετε. Βγείτε λίγο εκτός των τουριστικών διαδρομών, με τα πόδια η το αυτοκίνητο, ειδικά στο νότΊοτμήμα του νησιού και κυνηγήστε τα εκπληκτικά αυτά έργα της φύσης, με βοηθό την φαντασία σας και τη φωτογραφική σας μηχανή.

ΜΗΛΟΣ-MILOS-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ -ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ . ΠΑΡΑΛΙΕΣ , ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΜΗΛΟΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 
Η Μήλος στις δυτικές Κυκλάδες δεν θα λέγαμε ότι είναι ένα κλασικό κυκλαδονήσι. Η Μήλος είχε την τύχη χάρη στην ηφαιστειογενή της φύση να είναι γνωστή από τα προιστορικά χρόνια λόγω του Οψιδιανού, του πολύτιμου ορυκτού της εποχής του Λίθου και του Χαλκού.
Μήλος
'Εντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα χιλιάδες χρόνια πριν, έδωσε στην Μήλο τα σημερινά γεωλογικά χαρακτηριστικά της που είναι γεμάτα αντιθέσεις και εξαιρετική ομορφιά. Στην σύγχρονη εποχή η Μήλος είναι πασίγνωστη χάρη στο διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης αλλά και χάρη στα εντυπωσιακά της τοπία, που πάρα πολλές φορές τα έχει χρησιμοποιήσει η σύγχρονη διαφήμιση.
Από τουριστική άποψη η Μήλος παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον και διαθέτει όλες εκείνες τις υποδομές που θα κάνουν τον επισκέπτη να περάσει αξέχαστες διακοπές.

Σ'αυτό το νησί οι διακοπές θα είναι αξέχαστες

Η Μήλος είναι ιδανικός προορισμός για τις διακοπές σας. Τα έχει όλα. Πρώτα από όλα διαθέτει μερικές από τις ομορφότερες παραλίες στο Αιγαίο και αυτό χάρη στο ηφαιστειακό γεωλογικό της περιβάλλον. Η Μήλος από την αρχαιότητα είναι γνωστή για τον μεταλλευτικό της πλούτο. Αυτός ο πλούτος είναι υπεύθυνος και για την πολυχρωμία και την μεγάλη ποικιλία που παρουσιάζει όλη η ακτογραμμή της Μήλου, αλλά και το εσωτερικό της.
Στην Μήλο εκτός από τις υπέροχες παραλίες της, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία αλλά και παραδοσιακούς οικισμούς. Στις διακοπές σας στην Μήλο δεν θα σας λείψει και η νυχτερινή διασκέδαση αλλά και γαστριμαργικές απολαύσεις καθώς η τοπική κουζίνα και τα τοπικά προϊόντα της Μήλου, θα σας αποζημιώσουν με το παραπάνω.
Αυτό που χρειάζεστε στις διακοπές σας στην Μήλο είναι να διαθέτετε αρκετές μέρες ώστε να προλάβετε να δείτε όσο το δυνατόν περισσότερα και να κολυμπήσετε σε όσο το δυνατόν περισσότερες παραλίες. Μια ωραία επιλογή που την θεωρώ απαραίτητη για πολλά ελληνικά νησιά αλλά ειδικά για την Μήλο είναι must, είναι να επιλέξετε μια ημερήσια μίνι κρουαζιέρα με τα σκάφη που κάνουν τον γύρο του νησιού και επισκέπτονται τις περισσότερες από τις δυσπρόσιτες παραλίες που δεν μπορείτε να τις δείτε με άλλο τρόπο. Πρέπει μια ημέρα από τις διακοπές σας στην Μήλο να την διαθέσετε σε αυτόν τον τρόπο περιήγησης του νησιού. Καλές διακοπές στην όμορφη Μήλο!

Μήλος παραλίες

Οι παραλίες της Μήλου είναι από τα δυνατά της σημεία στο συνολικό τουριστικό της πρόσωπο. Η Μήλος διαθέτει πολλές παραλίες,   διαφορετικές μεταξύ τους και πανέμορφες ως φυσικά τοπία. Αυτή την την πληθώρα των παραλιών η Μήλος την χρωστάει στην ηφαιστειακή της φύση, στους δυνατούς αέρηδες και τα κύματα του Αιγαίου που για χιλιάδες χρόνια σμιλεύουν την ξεχωριστή ομορφιά της.
Μήλος παραλίες
Οι παραλίες της Μήλου είναι γεμάτες χρώματα. Όχι μόνο το γαλαζοπράσινο της θάλασσας και το μπλε του ουρανού αλλά και το άσπρο, το μαύρο, το γκρίζο, το κόκκινο, το κίτρινο και το καφέ του εδάφους και των βράχων καθώς και το χρυσοκίτρινο της άμμου.
Οι παραλίες της Μήλου προσφέρονται για όλα τα γούστα, από την απόλυτη οργάνωση μέχρι την τέλεια απομόνωση και είναι διάσπαρτες σε όλες τις κατευθύνσεις του καιρού έτσι που όσο και να φυσάνε οι βοριάδες του Αιγαίου πάντα θα μπορείτε να βρείτε απάνεμες παραλίες για να κολυμπήσετε ή παραλίες με αέρα για να ασχοληθείτε με τα αγαπημένα σας σπόρ του Wind Serf και του Kite Serf που κερδίζουν όλο και περισσότερους οπαδούς κάθε καλοκαίρι.
Στην Μήλο οι παραλίες είναι από μόνες τους αξιοθέατα καθώς είναι δίπλα σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, η ορυχεία παλιά και καινούργια καθώς ολόκληρη η Μήλος είναι ένα μουσείο φυσικής ιστορίας χάρη στην σύσταση του εδάφους της.
Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των παραλιών της Μήλου έχει παίξει και το σχήμα του νησιού που μοιάζει με πέταλο και οι πολλοί κόλποι και τα ακρωτήρια με έντονο διαμελισμό, με αποτέλεσμα η Μήλος να έχει πάνω από 120 χιλιόμετρα ακτογραμμή.

Παραλία Παλιόρεμα-Θειωρυχεία

Η παραλία Παλιόρεμα όπου βρίσκονται και τα  παλιά θειωρυχεία της Μήλου είναι μια πανέμορφη αμμουδερή και με χρωματιστά βότσαλα παραλία στην οποία θα σας οδηγήσει ένας βατός χωματόδρομος που ξεκινάει από την Ζεφυρία.
Μήλος Παραλία Παλιόρεμα-Θειωρυχεία
Ο δρόμος γίνεται δύσκολος στο τελευταίο του κομμάτι του, το οποίο είναι προτιμότερο να το κάνετε  με τα πόδια. Στην παραλία στα θειωρυχεία της Μήλου θα βρεθείτε σε ένα εντυπωσιακό υπαίθριο μουσείο βιομηχανικής αρχαιολογίας καθώς υπάρχουν στο πίσω μέρος της παραλίας όλες οι παλιές εγκαταστάσεις των θειωρυχείων που σταμάτησαν την λειτουργία τους την δεκαετία του 1960.
Τα βαγονέτα και οι ράγες για την μεταφορά του θείου από την πλαγιά του βουνού μέχρι το λιμανάκι στην θάλασσα, τα πέτρινα κτίρια και τα πάμπολλα σκουριασμένα εργαλεία σας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. 

Μήλος παραλία Αλογόμαντρα

Μήλος παραλία Αλογόμαντρα
Πανέμορφο τοπίο στη βόρεια Μήλο, η παραλία της Αλογόμαντρας , διαθέτει μια αρκετά μεγάλη κλασική αμμώδη παραλία με κάποια αλμυρίκια στο αριστερό της τμήμα και μια προστατευμένη μικρή παραλία με κάθετα βράχια στην πίσω πλευρά της και λωρίδες από βράχια δεξιά και αριστερά (την Αλογόμαντρα), που θα ενθουσιάσει στα σίγουρα τα παιδιά της παρέας που θα την επιλέξει για να κολυμπήσει.

Μήλος παραλία Φυριπλάκα

Μήλος παραλία Φυριπλάκα
Εντυπωσιακό ηφαιστειακό τοπίο στην νότια Μήλο. Στην Φυριπλάκα υπάρχει μια μεγάλη παραλία με άσπρη άμμο οργανωμένη με ξαπλώστρες και beach Bar αλλά και πολλές μικρότερες παραλίες με άμμο, βότσαλα και μικροί κολπίσκοι με βράχια για τους πιο μοναχικούς.
Στην παραλία στην Φυριπλάκα σας οδηγεί ένας βατός χωματόδρομος που έχει ανοιχτεί χάρη στα ορυχεία της περιοχής μιας και η παραλία στην Φυριπλάκα δεν είναι ανεπτυγμένη τουριστικά και έχει έλλειψη άλλων υποδομών.

Μήλος παραλία Φυροπόταμος

Μήλος παραλία Φυροπόταμος
Παραλία στον οικισμό του Φυροπόταμου στην βόρεια Μήλο. Πλατιά αμμουδιά, αλμυρίκια, ξαπλώστρες και beach bar με θέα το ακρωτήριο που βρίσκεται ο γραφικό οικισμός με τα ψαράδικα σπιτάκια, κάποια ερείπια και την παλιά σκάλα μεταφόρτωσης μεταλλευμάτων.
Εντυπωσιακά και εδώ τα σύρματα που βρίσκονται σε όλους τους παραθαλάσσιους οικισμούς της βόρειας Μήλου που προστάτευαν τις βάρκες τον χειμώνα και σήμερα έχουν μετατραπεί σε γραφικά εξοχικά σπίτια.

Μήλος παραλία Κήπος

ΜΗΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΗΠΟΣ
Ο Κήπος είναι μια νότια παραλία και η πιο απομακρυσμένη ασφαλτοστρωμένη διαδρομή στην Μήλο. Από το μικρό λιμανάκι στην παραλία στον Κήπο φεύγουν καραβάκια για εκδρομές στις νότιες παραλίες της Μήλου που δεν είναι προσβάσιμες οδικώς, όπως το Κλέφτικο ή τον Γέροντα. Η γύρω περιοχή είναι ερημική αλλά στην παραλία στον Κήπο υπάρχει ταβέρνα για τα απαραίτητα.

Μήλος παραλία Μαντράκια

Οι παραλίες στον οικισμό Μαντράκια

Ο παραδοσιακός οικισμός Μαντράκια διαθέτει στα αριστερά λίγο πριν φτάσετε στον οικισμό μια πανέμορφη παραλία με χοντρή άμμο και  βοτσαλάκι.
Μήλος παραλία Μαντράκια
Στην παραλία πρέπει να κατεβείτε με τα πόδια καθώς ο χωματόδρομος που οδηγεί στην άκρη της κάθε χειμώνα γίνεται χειρότερος αλλά αξίζει τον κόπο να κολυμπήσετε στα πεντακάθαρα γαλανά νερά της. Η παραλία ονομάζεται Τουρκοθάλασσα. Ο Οικισμός διαθέτει και άλλη μια παραλία στην ανατολική του πλευρά, που διαθέτει αλμυρίκια και ονομάζεται Γερανιά. Φωτογραφίες από αυτή την παραλία αυτή θα σας παρουσιάσουμε στο επόμενο ταξίδι μας στην Μήλο.

Μήλος παραλία Παλιοχώρι

Η παραλία στο Παλιοχώρι είναι από τις πιο δημοφιλείς στην Μήλο. Στο Παλιοχώρι θα βρείτε μια τεράστια παραλία με χοντρή άμμο και βότσαλα περιτριγυρισμένη από πολύχρωμα βράχια με θέα το Κρητικό Πέλαγος.
Μήλος παραλία Παλιοχώρι
Στο Παλιοχώρι υπάρχουν θερμές πηγές και η ηφαιστιακή φύση του είναι έντονη στα γύρω βράχια. Υπάρχει πλήρως οργανωμένο τμήμα της παραλίας που διαθέτει τα πάντα καθώς και ψαροταβέρνες με φρεσκότατα θαλασσινά και ένα σχετικά πιο απομονωμένο κομμάτι για περισσότερη ησυχία.
Ο οικισμός στο παλιοχώρι είναι από τους πιο αναπτυσσόμενους στην Μήλο. Στο Παλιοχώρι υπάρχει και μια ακόμη μεγάλη πανέμορφη παραλία πριν φτάσετε στον οικισμό δεξιά σας, εκεί που  θα δείτε μια μεγάλη πύλη με την ονομασία Deep Blue.

Παραλία Deep Blue Παλιοχώρι

Τo Deep Blue είναι ένα καφέ- εστιατόριο χτισμένο κυριολεκτικά πάνω στον βράχο πάνω σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της Μήλου.
Μήλος Παραλία Παραλία Deep Blue Παλιοχώρι
Το μαγαζί είναι ανοιχτό από τις 11 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το πρωί και διαθέτει ένα τεράστιο πάρκινγκ. Κατεβαίνοντας τα σκαλοπάτια μέσα από το Deep Blue θα βρεθείτε στην μαγευτική παραλία του.
Μια στενή λουρίδα άμμου περικυκλωμένη από πολύχρωμα ηφαιστειακά βράχια. Στην παραλία υπάρχουν ξαπλώστρες και ένα μικρό beach bar, αλλά είναι προτιμότερο να ανέβετε ψηλά αν θέλετε να απολαύσετε το ποτό η τον καφέ σας με θέα την παραλία και το κρητικό πέλαγος. 

Μήλος παραλία Παπαφράγκας

Η Παραλία Παπάφραγκας βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της προϊστορικής Φυλακωπής. Χιλιάδες χρόνια χρειάστηκαν για να δημιουργήσει η φύση το μοναδικό τοπίο του Παπάφραγκα με τις στενές γλώσσες στεριάς να αντιστέκονται στην διάβρωση και να δημιουργούν κολπίσκους, ανοίγματα, σπηλιές που σε όλα βουίζει το Αιγαίο.
Μήλος παραλία Παπαφράγκας
Το κατέβασμα στην μικρή αμμουδερή παραλία του Παπάφραγκα χρειάζεται προσοχή αλλά το κολύμπι με τους απότομους βράχους να υψώνονται γύρω σου είναι μοναδική εμπειρία. Φυσικά μην μείνετε μόνο στην μια παραλία, εξερευνήστε όλη την γύρω περιοχή που είναι πανέμορφη και αφήστε την φαντασία σας να ταξιδέψει καθώς το άγριο τοπίο και οι προστατευμένοι κόλποι της περιοχής υπήρξαν ορμητήρια πειρατών για πολλούς αιώνες.
Μην φύγετε από τον Παπάφραγκα χωρίς να περάσετε από τον σημαντικό προϊστορικό οικισμό της Φυλακωπής που είναι σαν την φυσική του συνέχεια. Η παράδοση θέλει την περιοχή να παίρνει το όνομα της από ένα καθολικό παπά που προφύλασσε την βάρκα του στον προστατευμένο όρμο.

Παραλία Λαγκάδα

Μήλος  Παραλία Λαγκάδα
Η παραλία Λαγκάδα είναι μια αρκετά μεγάλη παραλία με άμμο στον Αδάμαντα που μπορεί κανείς να πάει και με τα πόδια αν μένει στο λιμάνι της Μήλου.
Αρκεί να συνεχίσει προς τα δεξιά στον δρόμο που οδηγεί στην κεντρική αποβάθρα του λιμανιού. Η παραλία στην Λαγκάδα έχει ρηχά πεντακάθαρα νερά και φυσική σκιά από αλμυρίκια και καθώς δεν την ανακαλύπτουν πολλοί από τους επισκέπτες της Μήλου είναι γενικά ήσυχη

Μήλος παραλία Παπικινού

Τεράστια Παραλία αριστερά από τον Αδάμαντα που διαθέτει τα πάντα. Καφέ, εστιατόρια, γήπεδα beach Volley και ξαπλώστρες, αλλά και πανέμορφη φυσική σκιά καθώς σε όλο το μήκος της υπάρχουν μεγάλα αλμυρίκια.
Μήλος παραλία Παπικινού
Η παραλία Παπακινού έχει θέα τον Αδάμαντα, πεντακάθαρα αβαθή νερά και αμμουδιά. Θα ήταν από τις καλύτερες παραλίες της Μήλου αν δεν υπήρχε ο δρόμος με αρκετή κίνηση που οδηγεί στην νοτιοανατολική Μήλο σε όλο το μήκος της και θα ήταν και η μεγαλύτερη παραλία της Μήλου αν στην συνέχεια της δεν υπήρχε το εργοστάσιο της ΔΕΗ και άλλες βιομηχανικές και λιμενικές εγκαταστάσεις που υποβαθμίζουν την ομορφιά της και διακόπτουν την συνέχεια της μέχρι τις Αλυκές.

Παραλία Πάχαινα

Πλατιά αμμουδιά και μερικά αλμυρίκια θα βρείτε στην παραλία Πάχαινα δίπλα στον ομώνυμο οικισμό.
Μήλος Παραλία Πάχαινα
Από την παραλία που βρίσκεται στην βόρεια Μήλο βλέπετε απέναντι τα γλαρονήσια.
Ενώ το δεξί τμήμα της παραλίας είναι συνηθισμένο, το αριστερό είναι πιο εξωτικό καθώς βράχια που μπαίνουν μέσα στην θάλασσα σχηματίζουν μικρούς αμμουδερούς απομονωμένους κολπίσκους.

Μήλος παραλία Πολλώνια

Η παραλία στον ομώνυμο οικισμό της Μήλου είναι αμμώδης και τεράστια.
Μήλος παραλία Πολλώνια
Μπορείτε να κολυμπήσετε στο οργανωμένο κομμάτι κοντά στον οικισμό ή να διαλέξετε οποιοδήποτε τμήμα της τεράστιας παραλίας που σχηματίζει ο προστατευμένος φυσικός κόλπος στα Πολλώνια μιας και η παραλία διαθέτει αλμυρίκια σε όλο το μήκος.
Σε  εσάς μένει να επιλέξετε αν θέλετε να έχετε θέα τον οικισμό ή την αντικρινή Κίμωλο.

Μήλος παραλία Προβατάς

Μήλος παραλία Προβατάς
Παραλία και οικισμός από τους πιο οργανωμένους και τουριστικούς στην νότια πλευρά της Μήλου.
Ο Προβατάς διαθέτει μια μεγάλη αμμουδερή παραλία με ρηχά νερά πλήρως οργανωμένη και το τελευταίο διάστημα κερδίζει όλο και περισσότερο την προτίμηση των επισκεπτών της Μήλου.
Στον οικισμό στον Προβατά θα βρείτε τα πάντα, ενώ είναι η πιο κοντινή στον Αδάμαντα νότια παραλία της Μήλου.

Μήλος παραλία Σαρακίνικο

Μήλος παραλία Σαρακίνικο
Η πιο γνωστή παραλία της Μήλου διεθνώς είναι το Σαρακίνικο. Η παραλία που είναι μια στενή λουρίδα άμμου ανάμεσα σε ολόλευκους ηφαιστειακούς βράχους, δεν είναι η καλύτερη της Μήλου, αλλά σίγουρα είναι η πιο πολυφωτογραφημένη, καθώς εντυπωσιάζει τον επισκέπτη το τριγύρω σκηνικό.
Βέβαια οι τολμηροί μπορούν να κολυμπήσουν και σε άλλα σημεία στο Σαρακίνικο καθώς τα ολόλευκα βράχια που μπλέκονται με το βαθυγάλανο της θάλασσας και σχηματίζουν μικρούς και μεγαλύτερους όρμους και ακρωτήρια υπάρχουν διάσπαρτα σε μεγάλη έκταση.

Μήλος παραλία Τράχηλας

Μήλος παραλία Τράχηλας
Η παραλία Τράχηλας είναι η βορειότερη παραλία της Μήλου. Είναι μια παραλία με χοντρά βότσαλα και είναι εντελώς ερημική. Θα σας οδηγήσει στην παραλία ένας πολύ καλός χωματόδρομος που οφείλει την ύπαρξη του στο ορυχείο Περλίτη που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.
Στην παραλία του τράχηλα δεν υπάρχουν κανενός είδους τουριστικές υποδομές, ούτε κοντινοί οικισμοί και όσοι μείνουν μέχρι αργά θα δούν  ένα από τα ωραιότερα και διαφορετικά ηλιοβασιλέματα στο Αιγαίο.

Μήλος παραλία Τσιγκράδο

Μήλος παραλία Τσιγκράδο
Το Τσιγκράδο είναι μια εντυπωσιακή παραλία με κάτασπρη ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα καθάρια νερά στο βάθος ενός κόλπου με άγριους ψηλούς βράχους.
Στην παραλία δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από την εντυπωσιακή φύση οπότε τα απαραίτητα μπορείτε να τα προμηθευτείτε από την κοντινή Φυριπλάκα.
Στην παραλία θα σας οδηγήσει ένας χωματόδρομος και στη συνέχεια με τα πόδια πρέπει να κατεβείτε μια τεράστια πλαγιά ενός αμμόλοφου.

Μήλος παραλία Χιβαδόλιμνη

Η παραλία Αχιβαδολίμνη ή Χιβαδόλιμνη είναι η μεγαλύτερη παραλία της Μήλου.
Μήλος παραλία Χιβαδόλιμνη
Η Αχιβαδολίμνη είναι μια τεράστια αμμουδιά με αλμυρίκια και κέδρους που διαθέτει οργανωμένο τμήμα με ξαπλώστρες beach bar και εστιατόριο, αλλά διαθέτει και ένα τμήμα  πιο ήσυχο για όσους θέλουν σχετική απομόνωση.
Η Αχιβαδολίμνη παρόλο που βρίσκεται μέσα στον τεράστιο προστατευμένο κόλπο της Μήλου, επειδή έχει βόρεια κατεύθυνση, συχνά έχει αέρα και είναι ιδανική για αθλήματα όπως την ιστιοσανίδα και το Kite-Surf. Στην πίσω πλευρά της παραλίας με μόνο τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο να τις χωρίζει, βρίσκεται η  λίμνη που έδωσε στην παραλία το όνομα της.

Παραλία Μύτακας

Μήλος Παραλία Μύτακας
Ο Παραδοσιακός οικισμός Μύτακας διαθέτει μια όμορφη στενή αμμουδερή παραλία που ανήκει στην σειρά των βόρειων παραλιών της Μήλου ανάμεσα σε στενά ακρωτήρια και γραφικά ψαροχώρια.
Η παραλία στον Μύτακα βρίσκεται αριστερά στον βόρειο οδικό άξονα που οδηγεί στα Πολλώνια και δεν διαθέτει οποιαδήποτε οργάνωση οπότε και ένα μπουκάλι με νερό πρέπει να το έχετε μαζί σας πριν φτάσετε στην παραλία.

Μήλος αξιοθέατα

Η Μήλος είναι ένα μεγάλο νησί με μεγάλο ορυκτό πλούτο χάρη στην ηφαιστειογενή φύση της και με μακρόχρονη ιστορία με πολλές διακυμάνσεις. Γι'αυτούς τους λόγους στην Μήλο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα αξιοθέατα για τον επισκέπτη, όποια και να είναι τα ενδιαφέροντα του.
Μήλος αξιοθέατα
Στην Μήλο θα βρείτε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, παλιά και νέα ορυχεία, υπέροχα φυσικά τοπία και ηφαιστειακούς σχηματισμούς που σμιλεύει η φύση για εκατομμύρια χρόνια, παραδοσιακά ψαροχώρια με τα χαρακτηριστικά σύρματα σκαμμένα μέσα στους μαλακούς βράχους και θρησκευτικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα όπως οι παλαιοχριστιανικές κατακόμβες. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι στην Μήλο δεν πρόκειται να πλήξετε και υπάρχει συνέχεια κάτι ενδιαφέρον να δείτε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν βρεθείτε στο νησί.

Μήλος Αρχαίο Θέατρο

Το αρχαίο - ρωμαϊκό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - θέατρο της Μήλου βρίσκεται στον μεγάλο αρχαιολογικό χώρο ανάμεσα στην Τρυπητή και το Κλήμα, που περιλαμβάνει εκτός από το θέατρο, ίχνη ισχυρής οχύρωσης με κομμάτια του αρχαίου τείχους να σώζονται επιβλητικά ακόμη και σήμερα.
Μήλος Αρχαίο Θέατρο
Στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα και άλλα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη μιας και υπήρχε έντονη οικοδομική δραστηριότητα από την αρχαϊκή μέχρι την ρωμαϊκή εποχή, υπάρχουν οι παλαιοχριστιανικές κατακόμβες σε μικρή απόσταση, ενώ στην ίδια περιοχή, βρέθηκε το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που βρίσκεται στον Λούβρο και αντίγραφο του μπορείτε να δείτε στην είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου της Μήλου.
Το αρχαίο θέατρο της Μήλου σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση, διακρίνονται οι περισσότερες από τις μαρμάρινες κερκίδες και η ορχήστρα με πολλά διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη από διάφορες περιόδους της ιστορίας του.

Μήλος  Κλέφτικο

Πανέμορφοι ηφαιστειακοί βραχώδεις σχηματισμοί, βαθιά γαλαζοπράσινα νερά, ένα από τα πιο γνωστά τοπία της Μήλου, είναι το Κλέφτικο στην νότια πλευρά του νησιού.
Μήλος Κλέφτικο
Στο κλέφτικο σας οδηγούν  εκδρομές με σκάφη  από τον Αδάμαντα ή από τον Κήπο καθώς η πρόσβαση με άλλο μέσο είναι αδύνατη. Αραξοβόλι των πειρατών και των κλεφτών τα παλιότερα χρόνια, το κλέφτικο εντυπωσιάζει με την χρωματική του παλέτα, τα βράχια  και τις θαλασσινές σπηλιές.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα της Μήλου και η διάβρωση από τα κύματα και τον αέρα έχουν δημιουργήσει στο Κλέφτικο μια εντυπωσιακή πολύχρωμη γλυπτική της φύσης που αξίζει οπωσδήποτε την επίσκεψη σας.

Μήλος Φυλακωπή

Μήλος Φυλακωπή


Μήλος Κάστρο

Το Κάστρο στην Πλάκα της Μήλου είναι χτισμένο στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Το Κάστρο δημιουργήθηκε τα χρόνια του Δουκάτου της Νάξου και δεν έχει τείχη, αλλά όπως τα περισσότερα κάστρα στις Κυκλάδες είναι ένα οχυρωμένος οικισμός που τον προστατεύει ο τρόπος που είναι χτισμένα τα σπίτια.
Μήλος Κάστρο
Στην κορυφή του Κάστρου που είχε μια υποτυπωδη οχύρωση υπήρχε ο Πύργος του εκάστοτε άρχοντα-ηγεμόνα. Η θέα από το Κάστρο είναι μαγευτική και προς τον κόλπο της Μήλου αλλά προς την βόρεια πλευρά του νησιού. Αυτό που θα σας κόψει την ανάσα στο Κάστρο είναι το ηλιοβασίλεμα. Στην περιοχή γύρω από το κάστρο θα βρείτε πολλές εκκλησίες με πιο σημαντικές την Παναγία την Θαλασσίτρα και την Παναγία την Σκινιώτισσα και πολλά γραφικά σπίτια με πανέμορφες αυλές.

Μήλος Κατακόμβες

Οι κατακόμβες της Μήλου είναι ένα ξεχωριστό χριστιανικό μνημείο με μεγάλη ιστορική σημασία. Οι κατακόμβες ήταν το κοινοτικό νεκροταφείο στην Μήλο στα πρώτα χριστιανικά χρόνια.
Μήλος Κατακόμβες
Τους επόμενους αιώνες χρησίμευσαν ως καταφύγιο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής. Εκτός από νεκροταφείο οι Κατακόμβες ήταν και τόπος λατρείας για τους πρώτους χριστιανούς που ήταν αναγκασμένοι να κρύβουν την πίστη τους.
Η αρχική μορφή που είχαν οι Κατακόμβες ήταν τρεις ανεξάρτητες μεταξύ τους υπόγειες στοές Α, Β και Γ, που η κάθε μια από αυτές επικοινωνούσε με μικρότερες πλευρικές στοές. Σήμερα οι Κατακόμβες αποτελούν ένα ενιαίο σύμπλεγμα καθώς διάφορες διανοίξεις που έγιναν τους επόμενους αιώνες ακόμη και τον 20ο τις ένωσαν μεταξύ τους.
Η σημερινή είσοδος που δημιουργήθηκε για τους επισκέπτες βρίσκεται στην δεύτερη στοά ή οποία είναι η μόνη που είναι επισκέψιμη προς το παρόν. Η πρώτη στοά είναι κλειστή για το κοινό, ενώ η τρίτη στοά στις Κατακόμβες της Μήλου δεν σώζεται ολόκληρη καθώς μεγάλο τμήμα της έχει καταρρεύσει.

Μήλος Κλίμα

Το Κλήμα είναι το πιο γραφικό από όλα τα παραδοσιακά ψαροχώρια της Μήλου και το πιο πολυφωτογραφημένο καθώς τα πολύχρωμα σύρματα δίπλα στο γαλαζοπράσινο της θάλασσας προσφέρουν μια χρωματική πανδαισία στον επισκέπτη. Σύρματα υπάρχουν και σε άλλες παραθαλλάσιες περιοχές της Μήλου, αλλά στο Κλήμα είναι πολύ ιδιαίτερα μιας και τα χτίσματα είναι διώροφα. Στο ισόγειο βρίσκονται τα σύρματα και αποθηκευτικοί χώροι ενώ στον πρώτο όροφο ήταν οι κατοικίες.
Μήλος Κλίμα
Τα "σύρματα" που βρίσκονται σε όλο το Αιγαίο, στην Μήλο έχουν χρησιμοποιηθεί από τους ντόπιους περισσότερο από από οπουδήποτε αλλού. Τα σύρματα είναι σκαμμένα μέσα στα ηφαιστειογενή βράχια και ονομάστηκαν έτσι γιατί εκεί έσερναν τις βάρκες τον χειμώνα ή όταν είχε κακοκαιρία οι ψαράδες, για να τις προφυλάξουν. Γι'αυτό τον λόγο τα περισσότερα σύρματα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού που υπόφερε περισσότερο από την κακοκαιρία και τους βοριάδες.
Σήμερα στα παραθαλάσσια χωρία της Μήλου τα σύρματα έχουν χάσει την χρηστική τους αξία και τα περισσότερα έχουν μετατραπεί σε παραθεριστικές κατοικίες ή αποθήκες. Όμως καθώς είναι περιποιημένα και βαμμένα με έντονα χρώματα προσφέρουν τα μέγιστα στο παραδοσιακό χρώμα της Μήλου.

Μήλος Σαρακίνικο

Στην βόρεια πλευρά της Μήλου υπάρχει μια πανέμορφη γεωλογική ιδιομορφία. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα πριν εκατομμύρια χρόνια και η διάβρωση από του βόρειους ανέμους και την θάλασσα έχουν σμιλέψει μια περιοχή ιδιαίτερη και μοναδική.
Μήλος Σαρακίνικο
 Σε όλη την περιοχή Σαρακίνικο θα βρείτε σχηματισμούς από ολόλευκους βράχους πολλοί από τους οποίους περιέχουν και απολιθώματα. Το όνομα του το Σαρακίνικο το πήρε από τους Σαρακηνούς πειρατές που το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο και καταφύγιο.
Ακόμη διακρίνονται οι σκαλισμένες δέστρες για τα πλοία πάνω στους βράχους και οι σκαλισμένες σπηλιές μέσα στο μαλακό πέτρωμα στο βάθος του φαραγγιού που καταλήγει στην μικρή αμμουδιά του Σαρακίνικου.
Η περιοχή λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς της έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές από την διαφήμιση και πολλοί μιλούν στα άρθρα τους για το  Σαρακίνικο ότι τους θυμίζει σεληνιακό τοπίο και όντως το τοπίο μοιάζει εξώκοσμο παρόλο που δεν μπορώ να βρω αναλογίες στο εκτυφλωτικό άσπρο των βράχων του Σαρακίνικου και στο σκούρο μπλέ της θάλασσας και του ουρανού με τα μονόχρωμα σεληνιακά τοπία

Μήλος Θειορυχεία

Στα θειορυχεία θα βρεθήτε κυριολεκτικά μέσα σε ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της Μήλου και πρέπει να συνδυάσετε την επίσκεψη σας εκεί με μια επίσκεψη στο Μεταλλευτικό μουσείο στον Αδάμαντα για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει ο μεταλλευτικός πλούτος της Μήλου στην ιστορία της από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα που συνεχίζονται εντατικές μεταλλευτικές δραστηριότητες στο νησί.
Μήλος Θειορυχεία
Στα θειορυχεία υπάρχουν αρκετές εγκαταστάσεις ενός τυπικού ορυχείου του μεσοπολέμου καθώς την δεκαετία του 1930 το θειορυχείο ήταν στις δόξες του. Θα δείτε όλες τις σκουριασμένες εγκαταστάσεις μεταφοράς του θείου, τις στοές εξόρυξης, τα ερειπωμένα γραφεία, εργαλεία και διάφορα ανεξερεύνητης χρήσης αντικείμενα.
Το θείο και η σκουριά έχουν χρωματίσει όλη την περιοχή των θειορυχείων ακόμη και την παραλία με γήινα έντονα χρώματα σε όλη την κλίμακα του καφεκοκκινοκίτρινου. Το θειορυχείο στο Παλιόρεμα σταμάτησε την λειτουργία του την δεκαετία του 1960, αλλά θα μπορούσε έχει να μετατραπεί σε ένα πανέμορφο υπαίθριο μουσείο και να μην αφήνετε στην τύχη του.

Μήλος Χιβαδόλιμνη

Μήλος Χιβαδόλιμνη


Μήλος Αρχαιολογικό Μουσείο

Αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου

Το αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου βρίσκεται στην Πλάκα και περιλαμβάνει στις συλλογές του χαρακτηριστικά δείγματα από όλη την ιστορία της Μήλου. Το αρχαιολογικό μουσείο στην Μήλο στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό  του 19ου αιώνα που μετατράπηκε σε μουσείο το 1985.
Μήλος Αρχαιολογικό Μουσείο
Χωρίς αμφιβολία το εντυπωσιακότερο από τα εκθέματα του μουσείου είναι το γύψινο αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου που βρίσκεται στην πρώτη αίθουσα, στην είσοδο του μουσείου. Το πιστό αντίγραφο είναι προσφορά του μουσείου του Λούβρου, στο οποίο βρίσκεται το διάσημο πρωτότυπο άγαλμα της θεάς. Ένα επίσης εντυπωσιακό έκθεμα στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου,  είναι η πασίγνωστη Κυρά της Φυλακωπής.
Το αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου περιλαμβάνει σημαντικά εκθέματα από τον προϊστορικό οικισμό της Φυλακωπής και από τον αρχαιολογικό  χώρο στο Κλήμα.
Για να έχει κάποιος ολοκληρωμένη εικόνα από τα ευρήματα στις ανασκαφές στην Μήλο πρέπει οπωσδήποτε να δει και την Κυκλαδική συλλογή του αρχαιολογικού μουσείο της Αθήνας, όπου τα εκθέματα κι από τις τέσσερις οικιστικές περιόδους της Φυλακωπής (3300-1100 π.Χ.), αποτελούν σημαντικό τμήμα της (ισόγειο –αίθουσα 6). Η συλλογή στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου περιλαμβάνει επίσης χαρακτηριστικά δείγματα Οψιανού(Οψιδιανού) που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στην πρώιμη ανάπτυξη του νησιού.
Σημαντικά εκθέματα υπάρχουν και στους υπαίθριους χώρους του αρχαιολογικού μουσείου της Μήλου. Τα υπαίθρια εκθέματα είναι πραγματικά στολίδια απόλυτα ταιριαστά με το μουσείο και σας προετοιμάζουν με τον καλύτερο τρόπο για την επίσκεψη σας στις στεγασμένες συλλογές.

Μήλος Λαογραφικό Μουσείο

Λαογραφικό μουσείο της Μήλου

Το λαογραφικό μουσείο της Μήλου βρίσκεται στην Πλάκα. Ιδρύθηκε το 1969 από την Ένωση Μηλίων της Αθήνας. Στεγάζεται σε ένα χαρακτηριστικό σπίτι της Μήλου που αγοράστηκε με σκοπό να στεγάσει την συλλογή του μουσείου που παρουσιάζει μέσα από την οργάνωση των χώρων ενός σπιτιού, τις ιδιαιτερότητες της καθημερινής ζωής της Μήλου την περίοδο μετά την επανάσταση του 1821 μέχρι τον μεσοπόλεμο.
Λαογραφικό Μουσείο
Στο λαογραφικό μουσείο της Μήλου υπάρχουν εκθέματα από αρχοντικά, αστικά και αγροτικά σπίτια. Στην είσοδο και πρώτη αίθουσα του μουσείου υπάρχει η Σάλα που περιλαμβάνει και τα πιο πολυτελή αντικείμενα . Η Σάλα που ήταν συνήθως και το μεγαλύτερο δωμάτιο του σπιτιού που υποδέχονταν τους επισκέπτες, ανάλογα με την επίπλωση και την διακόσμηση καθρέπτιζε την οικονομική αλλά και την κοινωνική θέση της οικογένειας.
Χαρακτηριστικό στο λαογραφικό μουσείο της Μήλου είναι επίσης το δωμάτιο του αργαλειού. Το αργαστήρι ήταν πολύ σημαντικό για την οικιακή οικονομία. Ο αργαλειός και η ραπτομηχανή δεν έλειπαν σχεδόν από κανένα σπίτι. Στο μικρό αυτό σπιτικό εργαστήριο φτιάχνονταν όλα τα ρούχα  και τα υφάσματα του σπιτιού καθώς και η προίκα των κοριτσιών.
Η κουζίνα με  την εστία ήταν ένα επίσης σημαντικό κέντρο του σπιτιού. Εκεί βρίσκεται όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός για την δημιουργία του ψωμιού και του φαγητού της οικογένειας.
Το λαογραφικό μουσείο της Μήλου διαθέτει μια εξαιρετική αναπαράσταση της κρεβατοκάμαρας. Η κάμαρα που ανήκε στο ζευγάρι των νοικοκυραίων του σπιτιού, φιλοξενούσε και τα παιδιά όσο ήταν μικρά. Στην κάμαρα φυλάσσονταν όλα τα ρούχα και τα προικιά της οικογένειας, ενώ στο ντουλάπι που κλείδωνε όλα τα πολύτιμα αντικείμενα και τα ακριβά σερβίτσια. Καθώς στα σπίτια εκείνης της εποχής δεν υπήρχε ξεχωριστός χώρος για το λουτρό, το λαβομάνο με την κανάτα το νερό βρίσκεται στην Κάμαρα για τις καθημερινές ανάγκες του πλυσίματος. Στην κάμαρα υπάρχουν τα στέφανα του ζευγαριού και οι εικόνες των αγίων που προστατεύουν την οικογένεια.
Σημαντικός χώρος  με πολλές χρήσεις ήταν για το νοικοκυριό της Μήλου το πατητήρι. Εκτός από χώρος για την επεξεργασία του κρασιού ήταν αποθηκευτικός χώρος για τα τρόφιμα αλλά εξυπηρετούσε και άλλες λειτουργίες, ακόμη και για να φιλοξενεί κάποιο μέλος της οικογένειας.
Το λαογραφικό μουσείο της Μήλου είναι ένα από τα πιο άρτια και όμορφα λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας. Αξίζει και την επίσκεψη σας, αλλά και την στήριξη σας, καθώς είναι μια εξαιρετική ιδιωτική προσπάθεια.

Μήλος Μεταλλευτικό Μουσείο

Μεταλλευτικό μουσείο της Μήλου

Το μεταλλευτικό μουσείο στην Μήλο ιδρύθηκε το 1998 με την υποστήριξη της μεγαλύτερης μεταλλευτικής εταιρείας στο νησί, της S&B βιομηχανικά ορυκτά Α.Ε. Το μεταλλευτικό μουσείο είναι ένα σύγχρονο κτήριο πραγματικό στολίδι για τον Αδάμαντα και στις αίθουσες του παρουσιάζεται η ξεχωριστή γεωλογική  ηφαιστειακή φύση της Μήλου.
Μήλος Μεταλλευτικό Μουσείο
Στο μεταλλευτικό μουσείο της Μήλου ξεδιπλώνεται με μια εξαιρετική παρουσίαση η μεταλλευτική ιστορία του νησιού καθώς και ορυκτός πλούτος του. Στην ισόγεια αίθουσα υπάρχουν αναπαραστάσεις, όργανα και  εργαλεία για τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στο νησί τα τελευταία 150 χρόνια.  Παρουσιάζονται οι παλιές τεχνικές αλλά και η σύγχρονη εξορυκτική δραστηριότητα.
Στην αίθουσα στον πρώτο όροφο του μεταλλευτικού μουσείου της Μήλου παρουσιάζεται ο ορυκτός πλούτος με φωτογραφίες και διάφορα ορυκτά σε προθήκες. Έμφαση δίνεται στην πληροφόρηση του κοινού για τα ορυκτά που εξορύσσονται στην Μήλο σήμερα, όπως τον περλίτη και τον μπετονίτη που αποτελούν τα κύρια εξαγωγικά της προϊόντα.
Στο υπόγειο του μουσείο υπάρχουν βοηθητικοί χώροι και μια μικρή αλλά εξαιρετική αίθουσα παρουσιάσεων εξοπλισμένη με οπτικοακουστικά μέσα. Στους χώρους του υπογείου του μεταλλευτικού μουσείου της Μήλου διοργανώνονται οι πολλαπλές δραστηριότητες του μουσείου,  όπως εκπαιδευτικά προγράμματα, ομιλίες, παρουσιάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, προβολή ταινιών και πολυμέσων.
Στο μικρό εκθετήριο- πωλητήριο στην είσοδο του μουσείου θα βρείτε να αγοράσετε δείγματα ορυκτών από όλο τον κόσμο. Εδώ είναι το σημείο που χρειάζεται κάποια βελτίωση, καθώς θα μπορούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ορυκτά της Μήλου με μεγαλύτερη ποικιλία και τα δείγματα να είναι σε πιο προσιτές τιμές.
Το μεταλλευτικό μουσείο της Μήλου είναι ένα πανέμορφο θεματικό μουσείο,  που καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο σε όλα τα επίπεδα από τις κτηριακές εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό του και τις συλλογές του, να υπηρετεί τους σκοπούς της ίδρυσης του. Με τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και την πιο πρόσφατη δραστηριότητα του την διοργάνωση περιηγήσεων στα σημεία μεταλλευτικού  ενδιαφέροντος της Μήλου, το μεταλλευτικό μουσείο συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στην ανάδειξη του ξεχωριστού χαρακτήρα της Μήλου και στην τουριστική αξιοποίηση της

Μήλος χωριά και οικισμοί

Στην Μήλο τα περισσότερα χωριά και οικισμοί βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ο Αδάμαντας το λιμάνι και το τουριστικό κέντρο της Μήλου καθώς από εδώ ξεκινούν όλα, η πρωτεύουσα Πλάκα με τα διπλανά της χωριά που σχηματίζουν σιγά σιγά μια μεγάλη οικιστική ενότητα.
Μήλος χωριά και οικισμοί
Τα Πολλώνια που αναπτύσονται τουριστικά χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο. Όλα τα παραδοσιακά ψαροχώρια με τα σύρματα που δίνουν το χαρακτηριστικό γραφικό τους χρώμα στην Μήλο. Τα χωριά και οι οικισμοί στην υπόλοιπη Μήλο, όπως το Παλαιοχώρι και ο Προβατάς, έχουν κίνηση πιο πολύ το καλοκαίρι λόγω των παραλιών τους.

Μήλος Μαντράκια

Τα Μαντράκια είναι ένα παραδοσιακό ψαροχώρι της Μήλου. Ο οικισμός αποτελείται από λίγα σπίτια με την εκκλησία να δεσπόζει στην κορυφή και δίπλα ένα πανέμορφο λιμανάκι διαμορφωμένο να προσφέρει ασφάλεια στις βάρκες των ψαράδων ακόμη και σήμερα.
Μήλος Μαντράκια
Όλο το λιμανάκι στα Μαντράκια είναι γεμάτο νοικοκυρεμένα "σύρματα", βαμένα με έντονα χρώματα, που προσφέρουν μια πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα στον επισκέπτη.
Τα Μαντράκια έχουν αρχίσει να αναπτύσονται και τουριστικά καθώς διαθέτουν εστιατόριο και μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μια πανέμορφη ήσυχη γραφική γωνιά της Μήλου.

Μήλος Φυροπόταμος

Ένας ακόμη παραδοσιακός στο βόρειο τμήμα της Μήλου ο εντυπωσιακός Φυροπόταμος χτισμένος πάνω σε ένα ακρωτήριο δεν διαθέτει πολλά σύρματα καθώς για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι μεταφόρτωσης ορυκτών και υπάρχει ακόμη η σκάλα και ένα ερειπωμένο εργοστάσιο επεξεργασίας των πλούσιων μεταλλευμάτων της Μήλου.
Μήλος Φυροπόταμος
Στον Φηροπόταμο υπάρχει οργανωμένη παραλία με όλα τα απαραίτητα. Ο οικισμός βρίσκεται πάνω σε μια στενή λουρίδα γης μέσα στην θάλασσα, που είναι η κατάληξη εντυπωσιακών πολύχρωμων σχηματισμών από ηφαιστειακά υλικά.

Η περιοχή του Φυροπόταμου γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή τις ώρες του δειλινού και σας προτείνουμε μια από τις επισκέψεις σας στον οικισμό να είνα αργά το απόγευμα.

Μήλος Πολλώνια

Τα Πολλώνια από ένα γραφικό ψαροχώρι που ήταν πριν από μερικά χρόνια, μετασχήματιζεται χρόνο με τον χρόνο σε ένα δημοφιλή προορισμό καθώς πέρα από τα γραφικά ταβερνάκια που έτσι κι αλλιώς άξιζουν την επίσκεψη σας, τα Πολλώνια διαθέτουν μια τεράστια παραλία και πάρα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Μήλος Πολλώνια
Από τα Πολλώνια μπορείτε να περάσετε απένταντι στην Κίμωλο και μπορείτε να τα έχετε σαν βάση για την περιήγηση σε όλη την βόρεια Μήλο που βρίσκονται πολλά από τα σημαντικά αξιοθέατα της.

Αδάμαντας

Ο Αδάμαντας είναι το λιμάνι της Μήλου αλλά και το τουριστικό της Κέντρο, καθώς όλα ξεκινούν από εδώ, συγκοινωνίες, θαλάσσιες εκδρομές και οι δρόμοι για τους περισσότερους προορισμούς στην Μήλο.
Μήλος Αδάμαντας
Ο Αδάμαντας διαθέτει με το παραπάνω όλες τις υποδομές για διαμονή, διασκέδαση, φαγητό και μετακίνηση και έτσι πολλοί τον προτιμούν για να μείνουν όταν έρχονται στην Μήλο. Στον Αδάμαντα υπάρχει μαρίνα, μουσεία, δύο οργανωμένες παραλίες και η μοναδική οργανωμένη ιαματική πηγή της Μήλου.

Παλαιοχώρι

Το Παλαιοχώρι είναι ένας αναπτυσσόμενος οικισμός χάρη στις μεγάλες αμμουδερές του  παραλίες.
Παραδοσιακές ταβέρνες με ολόφρεσκο ψάρι, θερμές πηγές και ατμίδες μέσα στην θάλασσα, μέσα σε μια πανδαισία από την ηφαιστειακή χρωματική παλέτα των γύρω υψωμάτων, κάνουν το Παλαιοχώρι έναν πολύ ελκυστικό προορισμό που κερδίζει όλο και περισσότερο την προτίμηση των επισκεπτών της Μήλου για την διαμονής τους.
Καθώς ο οικισμός είναι παραλιακός είναι ιδανικός για όσους θέλουν να κάνουν τις διακοπές τους δίπλα στην θάλασσα.

Μήλος Εμπουρειό

Μικρός οικισμός στην απέναντι πλευρά από το λιμάνι στον  Αδάμαντα μέσα στον μεγάλο κόλπο της Μήλου. Όπως λέει και το όνομα του το Εμπουρειό στο παραλθόν υπήρξε σημαντικός εμπορικός σταθμός.
Σήμερα είναι σχεδόν έρημος. Όμως κρατάει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στο Εμπουρειό που είναι το πιθανότερο η μακρυνότερη διαδρομή που θα κάνετε στην Μήλο, υπάρχει παραλία ενώ μπορείτε να κολυμπήσετε και στην κοντινή Φατούρενα. Στο Εμπουρειό θα βρείτε και μια εξαιρετική ταβέρνα πράγμα που τον κάνει ιδανικό για ένα διάλειμα στην περιήγηση σας στην Μήλο.

Μήλος Πλάκα

Η Πλάκα είναι η πρωτεύουσα της Μήλου. Είναι ένα παραδοσιακό χωρίο που φυλάει ως κόρη οφθαλμού την ιδιαίτερη γραφικότητα της.
Μήλος Πλάκα
Στα γραφικά στενάκια της Πλάκας υπάρχουν κάθε είδους μαγαζιά για να κάνετε τα ψώνια σας, αλλά και εστιατόρια και καφέ με εξαιρετικό φαγητό και γλυκά. Υπάρχουν πανέμορφες εκκλησίες και το λαογραφικό μουσείο της Μήλου.
Υπάρχει ακόμη το αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου με το αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου. Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Πλάκας είναι το μεσαιωνικό κάστρο από όπου η θέα είναι μαγευτική.


Μήλος Ιστορία

Δυο πράγματα έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση της ιστορίας της Μήλου. Ο ορυκτός πλούτος της και η πλεονεκτική της θέση στο νοτιοδυτικό άκρο των Κυκλάδων στην μέση της απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα για την Κρήτη. Στα προϊστορικά χρόνια πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην Μήλο γίνονταν εξόρυξη Οψιανού λίθου πριν καν ακόμη κατοικηθεί το νησί. Πάντως σίγουρα μετά την κατοίκηση της Μήλου γινόταν επεξεργασία του Οψιανού και εξαγωγή του.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Φυλακωπής ακόμη και σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να δει τα χαρακτηριστικά υπολείμματα από την επεξεργασία του Οψιανού, τα λεπτά μαύρα κοφτερά πετραδάκια, διάσπαρτα στον οικισμό. Στην Ελλάδα Οψιανός, αυτό το σκληρό μαύρο ηφαιστειακό πέτρωμα, υπάρχει μόνο στην Μήλο και στην Νίσυρο. Λόγω της διαφορετικής σύστασης του πετρώματος οι αρχαιολόγοι που βρίσκουν αντικείμενα απο Οψιανό σε διάφορες προιστορικές ανασκαφές, είναι σε θέση να αναγνωρίσουν την προέλευση του.
Όπως και σε άλλα Κυκλαδονήσια οι πρώτοι κάτοικοι της Μήλου υπάρχουν πιθανότητες να ήταν Κάρες από την γειτονική μικρασιατική ακτή ή οι θαλασσοπόροι Φοίνικες. Η Μήλος συμμετέχει σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης του Κυκλαδικού πολιτισμού. Οι επόμενοι κάτοικοι της Μήλου ήταν Δωριείς από την Λακωνία, που μεταφέρουν το κέντρο του νησιού από την Φυλακωπή, στο Κλήμα όπου δημιουργούν οχυρωμένο οικισμό.
Οι κάτοικοι της Μήλου τιμώντας τους προγόνους τους, τους πρώτους Δωριείς άποικους, έτρεφαν πάντα φιλικά αισθήματα προς την Μητρόπολη Σπάρτη. Η Δωρική καταγωγή τους έπαιξε επίσης ρόλο κατά τους Περσικούς πολέμους καθώς οι Μήλιοι ήταν από τους λίγους νησιώτες που αντιστάθηκαν στους Πέρσες και μάλιστα πήραν μέρος και στην περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας που απέδειξε την ελληνική υπεροχή στην θάλασσα αλλά και στην μάχη των Πλαταιών που σφράγισε την νίκη των Ελλήνων.
Κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου παρόλα τα φιλικά της αισθήματα για την Σπάρτη, η Μήλος θέλησε να κρατήσει ουδετερότητα και το πλήρωσε με τον χειρότερο τρόπο. Οι Αθηναίοι κατέκτησαν την Μήλο το 416 π.Χ., έσφαξαν όλους του άντρες και πούλησαν ως σκλάβους τα γυναικόπαιδα. Αυτή την μελανή σελίδα στην ιστορία της ιμπεριαλιστικής Αθήνας την περιγράφει ο Θουκυδίδης στο 5ο βιβλίο της ιστορίας του.
Ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχόντων της Μήλου και των Αθηναίων αντιπροσώπων περιγράφονται από τον Θουκυδίδη με αριστοτεχνικό τρόπο. Ο διάλογος αυτός αποτελεί έναν ύμνο στην αγάπη για την ελευθερία και την ελεύθερη βούληση και από την άλλη μια καταδίκη του δίκαιου του ισχυρότερου που με κυνισμό επιβάλλει την θέληση του με την βία.
Παρόλη την καταστροφή η Μήλος κατόρθωσε να αναπτυχθεί στους επόμενους αιώνες, με την ελληνιστική εποχή να την βρίσκει σε πλήρη άνθιση. Από αυτή την εποχή της άνθισης προέρχεται το διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου που στολίζει τις αίθουσες του Λούβρου. Η άνθιση συνεχίζεται και την Ρωμαϊκή εποχή, όπου ολοκληρώνεται και το αρχαίο θέατρο που σώζεται μέχρι σήμερα. Την εποχή αυτή η Μήλος διαθέτει μια μεγάλη πρωτοχριστιανική κοινότητα που χτίζει κατακόμβες για τις λατρευτικές της ανάγκες. Μετά τους Ρωμαίους η Μήλος ακολουθεί την κοινή μοίρα όλων των Κυκλάδων και ανήκει διαδοχικά στους Βυζαντινούς, στο Δουκάτο της Νάξου και τέλος στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας η Μήλος με τους ηφαιστιογενείς σχηματισμούς της γίνεται το αραξοβόλι και το ορμητήριο πειρατών και από εκείνη την εποχή μας έχουν μείνει τα τοπωνύμια Σαρακίνικο και Κλέφτικο.
Οι Μήλιοι παίρνουν ενεργό μέρος στην Ελληνική επανάσταση από τις πρώτες στιγμές δίνοντας χρήματα και πληρώματα στον επαναστατικό στόλο. Στις 11 Απριλίου του 1821 η πρώτη ναυτική επιτυχία των επαναστατικών δυνάμεων της Ελλάδας γίνεται πραγματικότητα καθώς στο στενό ανάμεσα στην Μήλο και την Κίμωλο σπετσιώτικα καράβια αιχμαλωτίζουν δύο τούρκικα. Οι Μήλιοι είναι γνωστοί για την ναυτοσύνη τους σε όλη την Μεσόγειο και ειδικά στην ειδικότητα του πιλότου(πλοηγού). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πιλότος του αγγλικού στόλου στην ναυμαχία του Ναυαρίνου, που ο θάνατος του έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έναρξη της ναυμαχίας που οδήγησε στην καταστροφή του τούρκικου στόλου και την ελευθερία της Ελλάδας, ήταν ο Μήλιος Ήρωας Πέτρος Μικέλης.
Από το 1830 η Μήλος ακολουθεί την ιστορική διαδρομή του φτωχού νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Το 1836 Σφακιανοί επαναστάτες βρίσκουν καταφύγιο στην Μήλο και ριζώνουν στον Αδάμαντα. Τα πράγματα αλλάζουν για την Μήλο από τον μεσοπόλεμο που αρχίζει η έντονη εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα και προσφέρει ευημερία στο νησί. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και τουριστική ανάπτυξη με σωστές υποδομές, καινούργιο λιμάνι, μαρίνα, καλό οδικό δίκτυο, μουσεία, παραδοσιακούς οικισμούς, ανάδειξη του ιδιαίτερου προσώπου της Μήλου και ξενοδοχειακά καταλύματα κάθε επιπέδου σε μεγάλη ποικιλία.

Μήλος Μυθολογική Προσέγγιση

Οι Μυθολογικές αναφορές για την Μήλο δεν είναι πολλές. Στα αρχαία κείμενα η Μήλος αναφέρεται με διάφορα ονόματα, Βιβλίς, Μιμαλλίς, Άκιτος και Ζεφυρία. Το μόνο που διασώζεται μέχρι σήμερα είναι το Ζεφυρία, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το όνομα Μήλος προέρχεται από την προελληνική λέξη βήλος που σήμαινε πρόβατο και εξελίχθηκε αργότερα σε Μήλος.
Υπάρχει βέβαια και ο μύθος που συνδέει σε ένα περίεργο ανακάτεμα την Δήλο, την Μήλο, την Μηλιά και τα Μήλα, αλλά και την Μήλη, με λίγο άρωμα από λατρεία της Αφροδίτης. Υπήρχε κάποτε λοιπόν ένα παλικάρι από την Δήλο που το έλεγαν Μήλο (πολύ κοντινά ονόματα το Δήλος και το Μήλος που μπορεί να τα μπερδεύει και κάποιος), που μετακόμισε στην Κύπρο στην αυλή του βασιλιά Κινύρα ο οποίος ήταν ο πατέρας του Άδωνη (του αγαπημένου της Αφροδίτης). Εκεί οι δύο συνομήλικοι νέοι, Μήλος και Άδωνης συνδέθηκαν με βαθιά και αληθινή φιλία και μάλιστα έγιναν και συγγενείς καθώς ο Μήλος πήρε για γυναίκα του την Πελία, από το σόι του Άδωνη.
Όλοι ξέρουμε το άτυχο τέλος του Άδωνη κατά την διάρκεια του κυνηγιού ενός Κάπρου και πως από το αίμα του όμορφου νέου πρωτοφύτρωσαν τα κόκκινα τριαντάφυλλα, ενώ από τα δάκρυα της θεάς Αφροδίτης που ήταν απαρηγόρητη, φύτρωσαν οι ανεμώνες. Το ίδιο απαρηγόρητος για τον χαμό του επιστήθιου φίλου του ήταν και ο Μήλος που μην αντέχοντας τον πόνο από τον χαμό του Άδωνη, κρεμάστηκε σε ένα δέντρο που πήρε το όνομα του και ονομάστηκε Μηλιά. Η γυναίκα του η Πελία συγκλονισμένη από τον διπλό χαμό κρεμάστηκε και αυτή. Η θεά Αφροδίτη ανταμείβοντας κατά κάποιο τρόπο αυτό το τόσο δεμένο ζευγάρι και τα τόσο δυνατά τους αισθήματα για τον αγαπημένο της Άδωνη, μεταμόρφωσε τον Μήλο στον καρπό της Μηλιάς και την Πελία σε περιστέρι.
Το μονάκριβο αγόρι του ζευγαριού που το είχαν ονομάσει και αυτό Μήλο, η θεά το έστειλε στο ιερό νησί της Δήλου από όπου κατάγονταν ο πατέρας του. Αυτός ο Μήλος Β', θεωρείτε από την μυθολογία ο πρώτος Έλληνας οικιστής της Μήλου που της έδωσε και το όνομα του. Ήταν μάλιστα πολύ σοφός καθώς σε αυτόν χρωστάει η ανθρωπότητα, πάντα σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το κούρεμα των προβάτων (να το Βήλος ξανά μπροστά μας) που πολλές φορές αναφέρετε ως Μήλη.
Δίδαξε επίσης πως να κατασκευάζουν οι άνθρωποι μάλλινα ρούχα. Δεν θέλει ρώτημα πως ο Μήλος από ευγνωμοσύνη μετέφερε και την λατρεία της αγαπημένης του θεάς Αφροδίτης, που ήταν κάτι σαν θεία του εξ αγχιστείας, στο νησί, με αποτέλεσμα να υπάρχει άγαλμα της θεάς από την ελληνιστική εποχή στο νησί και η ανακάλυψη του το 1820 να κάνει διάσημη την Μήλο και το μουσείο του Λούβρου.

Η Αφροδίτη της Μήλου

Η ανακάλυψη του περίφημου αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου σε ένα χωράφι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο στο Κλήμα της Μήλου, από έναν έλληνα αγρότη και η απόκτηση του από την Γαλλία με τελικό προορισμό τον Λούβρο είναι μια ακόμη βρωμερή ιστορία αρχαιοκαπηλίας, ένα κακοπαιγμένο θέατρο ασέβειας στον πολιτισμό που έχει γεννήσει αυτός εδώ ο τόπος.
Βρισκόμαστε στην άνοιξη του 1820 ένα χρόνο πριν από την ελληνική επανάσταση. Η Οθωμανική αυτοκρατορία είναι ήδη ο μεγάλος ασθενής. Την διαλύει η διοικητική υπερσυγκέντρωση, η διαφθορά στον κρατικό μηχανισμό και στον στρατό, η οικονομική εξάρτηση από ξένα κεφάλαια και η εξαθλίωση των αγροτικών πληθυσμών. Οι μεγάλες δυνάμεις σπεύδουν να σκυλέψουν ότι μπορούν από την κατάρρευση της, βασικά τους εμπορικούς δρόμους προς την ανατολή και την Μαύρη θάλασσα και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.
Αλλά μιας και οι περισσότεροι Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί της εποχής προέρχονται από κλασικές σπουδές και πιάνο, είναι μεγάλοι αρχαιολάτρες και έτσι καλοβλέπουν και όλες τις θαμμένες ή μη αρχαιότητες του ελληνισμού. Έτσι βρίσκεται στον προστατευμένο κόλπο της Μήλου για να ξεχειμωνιάσει το Γαλλικό πολεμικό πλοίο με τους Γάλλους αξιωματικούς να διασκεδάζουν την ανία τους διεξάγοντας παράνομη αρχαιολογική ανασκαφή με επικεφαλής τον σημαιοφόρο Olivier Voutier μέλος του πληρώματος της γολέτας Estafette στον αρχαιολογικό χώρο στο Κλήμα, με εκπαιδευόμενους ερασιτέχνες αρχαιολόγους γάλλους ναύτες. Η ιστορία αναφέρει ότι ένας έλληνας γεωργός ο Κεντρωτάς έσκαβε και αυτός με την βοήθεια του γιού και του ανιψιού του στο χωράφι του που βρίσκεται εκεί δίπλα για να φτιάξει πιο καλά τις πεζούλες γιατί, είχανε πέσει κάτι πέτρες και χώματα από την αρχαία οχύρωση και εντελώς τυχαία, αλλά σε μεγάλο βάθος βρήκε το άγαλμα της Αφροδίτης.
Παραμύθια μας πουλάνε όλοι, ιστορικοί και πρωταγωνιστές. Η δική μου ανάγνωση είναι ότι οι Γάλλοι προφανώς λαδώσανε κάποιους ντόπιους προύχοντες για να μπορούν ανενόχλητοι μέρα μεσημέρι να σκάβουν δίπλα στο αρχαίο θέατρο της Μήλου. Μαθεύτηκε το πράγμα στην μικρή τοπική κοινωνία και ο Κεντρωτάς μιας και είχε χωράφι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο πήρε τα δυο παλικαράκια τον γιο του και τον ανιψιό να σκάψουνε και αυτοί και αφού υπήρχαν ενδιαφερόμενοι στο νησί να βρούνε οτιδήποτε να τους το πουλήσουμε. Ή ήδη είχε βρει κάποια μάρμαρα που τον δυσκολεύανε στο όργωμα και στο φύτεμα και τα είχε παραχώσει και μιας που άκουσε ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι πήγε να τα ξεθάψει και να παζαρέψει την τιμή. Ο ψιλοσπουδαγμένος γάλλος σημαιοφόρος καταλαβαίνει την μεγάλη αξία του αγάλματος και δίνει κατευθείαν καπάρο στον Κεντρωτά 400 γρόσια για να κλείσει την δουλειά για λογαριασμό της Γαλλίας και να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταφοράς που δεν είναι και εύκολο πράγμα, 900 κιλά ζυγίζει το άγαλμα.
Ειδοποιούνται αμέσως και από διάφορες ενδιαφερόμενες πλευρές, πρόξενοι. πρεσβευτές δραγουμάνοι, ναύαρχοι, η μεγάλη πύλη και όλοι πλέκουν ένα άθλιο γαϊτανάκι διαπραγμάτευσης για το που θα πάει το άγαλμα με πρωτοστάτες τους προύχοντες της Μήλου που γέρνουνε από εδώ και από εκεί ανάλογα με την τιμή που προσφέρει ο ένας και ο άλλος. Πάνω από 7000 γρόσια τεράστιο ποσό για την εποχή, αλλά πολύ μικρό μπρος στην πραγματική του αξία, κόστισε τελικά στους γάλλους το άγαλμα σε μπαξίσια, δοσίματα και ταξίματα για να μπορέσει τελικά να φτάσει στον Λούβρο.
Υπάρχουν αναφορές για αντιδράσεις των κατοίκων, για συμπλοκές ακόμη και θανάτους σε όλη την διαδικασία της διαπραγμάτευσης και τα πήγαινε έλα των επισήμων. Όμως εμένα μου κάνει εντύπωση ότι ούτε μια φωνή διαμαρτυρίας δεν υψώθηκε και όσοι διαμαρτύρονταν απλώς διεκδικούσαν καλύτερη τιμή ή τμήμα από τα βρώμικα χρήματα της εξαγοράς. Βέβαια μπορεί να υπήρξαν τέτοιες φωνές και να μην το μάθουμε ποτέ γιατί πνίγηκαν ανάμεσα στις κραυγές της υποτέλειας και της διαφθοράς. Η ουσία είναι ότι άλλος ένας εξαιρετικής ομορφιάς και ανεκτίμητης αξίας αρχαιολογικός θησαυρός έφυγε από τα χώματα που τον γέννησαν και τον φιλοξένησαν για αιώνες.
Το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ώριμης τέχνης της ελληνιστικής εποχής, όταν εκείνη ξαναγύρναγε στις ρίζες της κλασικής αρχαιότητας αναζητώντας τα πρότυπα της. Το άγαλμα είναι σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο. Έχει ύψος 2 μέτρα και παριστάνει την θεά μισόγυμνη με ένα ύφασμα με πανέμορφες πτυχώσεις να σκεπάζει το κάτω μέρος του σώματος. Το άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου και λόγω του μεγέθους του έχει δουλευτεί από τον γλύπτη του τμηματικά και τεμαχισμένο βρέθηκε από τους αρχαιοκάπηλους στην Μήλο.
Μόνο εικασίες υπάρχουν του τι έκανε με τα χέρια της η θεά. Άλλοι υποστηρίζουν ότι κράταγε την ασπίδα του Άρη, άλλοι ότι κράταγε ένα μήλο, σκηνή από την γνωστή ιστορία με τον Πάρη και άλλοι ότι κράταγε έναν καθρέπτη όπου καθρέπτιζε το θεϊκό πρόσωπο της. Υπάρχουν ίχνη που ενισχύουν την άποψη ότι το άγαλμα έφερε και κοσμήματα, ενώ δεν υπάρχουν ίχνη χρώματος παρόλο που γνωρίζουμε με σιγουριά ότι όλα τα αγάλματα ήταν ζωγραφισμένα στην αρχαιότητα. Αντίγραφο του αγάλματος, τιμής ένεκεν προσφορά από το μουσείο του Λούβρου, υπάρχει στην πρώτη αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου της Μήλου στην Πλάκα.

Μήλος - Φράγχθι

Το αρχαιότερο ναυτικό ταξίδι της ανθρωπότητας

Σε ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της προιστορικής Ελλάδας, στο σπήλαιο Φράγχθι στην Αργολίδα, οι αμερικάνοι αρχαιολόγοι που διεξήγαγαν τις έρευνες και τις ανασκαφές για πάνω από μια δεκαετία έβγαλαν ασφαλή συμπεράσματα ότι στο σπήλαιο υπήρχε συνεχόμενη παρουσία ανθρώπων για πάνω από 35000 χρόνια.
Μήλος - Φράγχθι
Ανάμεσα στα πάμπολλα σημαντικά ευρύματα στο σπήλαιο Φράγχθι βρέθηκαν πολλά εργαλεία από τοπικό πυριτόλιθο αλλά και μερικά μικρά κοφτερά κομματάκια από Οψιανό της Μήλου, που σύμφωνα με την χρονολόγηση που έκαναν οι αμερικάνοι επιστήμονες βρέθηκε στο Φράγχθι γύρω στο 10900 π.Χ. Η μαγική φράση που συναντάμε στην διεθνή βιβλιογραφία είναι: ...although a small amount of obsidian from Melos appears well before the end of the Paleolithic period (ca. 10, 900 b.c.). Πράγμα που σημαίνει ότι 13000 χρόνια πριν από την σημερινή εποχή χρονολογούν τα 10 μικρά κομμάτια από Οψιανό της Μήλου που βρέθηκαν στο Φράγχθι.
Οψιανός της Μήλου έχει βρεθεί σε διάφορες προϊστορικές τοποθεσίες στην Ελλάδα, αλλά πουθενά η χρονολόγηση δεν έχει πάει τόσο παλιά. Αυτή η χρονολόγηση από το σπήλαιο Φράγχθι είναι πολύ σημαντική γιατί αποδεικνύει με επιστημονικά ευρήματα και όχι με εικασίες, ένα ταξίδι που έγινε στην ανοιχτή θάλασσα στο Αιγαίο πριν από 13000 χρόνια για την μεταφορά του Οψιανού από την Μήλο στο Φράγχθι. Τώρα αν το ταξίδι έγινε νησί-νησί στις δυτικές Κυκλάδες και μέσω Αττικής έφτασε ο Οψιανός στο Φράχθι ή το ταξίδι έγινε σε μια ευθεία μέσω Φαλκονέρας και πελοποννησιακών ακτών, μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι ότι ο προϊστορικός άνθρωπος στο Αιγαίο στην παλαιολιθική περίοδο τολμούσε τόσο μεγάλα ταξίδια στην ανοιχτή θάλασσα και ότι η διαδρομή Μήλος - Φράγχθι είναι το αρχαιότερο καταγεγραμμένο ταξίδι σε ανοιχτή θάλασσα της ανθρωπότητας.
Βέβαια μην ξεχνάμε ότι από κάπου πρέπει να ξεκίνησαν και να πήγαν στην Μήλο και μετά στο Φράγχθι. Είχαμε ένα ταξίδι πήγαινε-έλα ; Είχαμε μια ομάδα που ταξίδευε κυκλικά και εφοδίαζε με Οψιανό διάφορες προϊστορικές θέσεις κάνοντας κυκλικά ταξίδια και περνώντας τακτικά από την Μήλο ανανέωνε τις προμήθειες της σε Οψιανό (πρώιμο εμπόριο); Οι επιστήμονες έχουν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα