Εγώ έτσι απλά


Ο ρόλος ενός ΟΔΗΓΟΥ και φυσικά με την συναργασία τουΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ είναι να παρουσιάζει τις ομορφιές μιας περιοχής, μιας πόλης, μιάς χώρας , και να παρέχει στον Ταξιδιώτη κάθε πληροφορία , τα αξιοθέατα και την κολτούρα καθε τόπου.

Συνεπείς προς το ρόλο αυτό και την συνεχή έρευνα προτείνουμε !! τόπους ώστε να γίνοντε οι διακοπές ποιο ποιοτικές και ποιο ευχάριστες


Στις εκδρομές μας , γινόμαστε μια οικογένεια , μια παρέα , ιδικότερα στις μέρες των εορτών , δεν υπάρχει πιο ομορφότερο να υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι και να διακρίνεις χαμόγελαστά πρόσωπα , καινούργια ατομα, νέες παρέες


Με εκτίμηση κ σεβασμό THE DRIVER +30 6977 431320-

FACEBOOK : christos deligiannidis

Twitter: christosDeligiannidis (chr1stofer)


twitter

Για Μένα - about me

Η φωτογραφία μου
THESSALONIKI, Greece
TEL: +30 6977-431320.(EMAIL christos.deligiannidis@gmail.com)...(skype: christos.deligiannidis ) face book : tripdriver or christos deligiannidis )

οι επισκέψεις αυτής τις σελίδας είναι στους - visits to this page is to

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

 AGATHONISI , DODEKANISA
Το Αγαθονήσι ανήκει στο Νομό Δωδεκανήσου και είναι το βορειότερο νησί του συμπλέγματος. Βρίσκεται μεταξύ της Σάμου και της Πάτμου και έχει περίπου 200 μόνιμους κατοίκους.

Πρόκειται για ένα νησί με παρθένες ομορφιές και τρεις γραφικούς οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο που είναι και το λιμάνι του νησιού, το Μεγάλο και το Μικρό Χωριό. Το Μεγάλο Χωριό, η πρωτεύουσα του νησιού, είναι ο παλιότερος οικισμός και εκεί είναι συγκεντρωμένοι και οι περισσότεροι κάτοικοι.

Οι χρυσαφένιες αμμουδιές και τα κρυστάλλινα νερά θα μαγέψουν τον επισκέπτη του νησιού. Γνωστές παραλίες είναι ο Άγιος Γεώργιος, ο Πόρος, το Βαθύ Πηγάδι και ο Τσαγκάρης.
Αποτελεί ιδανικό προορισμό για αυτούς που επιθυμούν ήρεμες διακοπές μακριά από τη φασαρία των μεγάλων τουριστικών θερέτρων.




Στο Αγαθονήσι υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εκκλησίες και εξωκκλήσια, που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, Ιερός Ναός της Παναγίας, Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, Εξωκκλήσι του Αγίου Ραφαήλ, Εξωκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπου, Ιερός Ναός Αγίας Ειρήνης, Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννη, Εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου, Εξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμωνος, Εξωκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις οποίες πραγματοποιούνται ενδιαφέροντα πανηγύρια, κατά την διάρκεια του έτους, με μεγαλύτερα αυτό του Αγίου Παντελεήμονα στις 27 Ιουλίου, τα εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου στο Μεγάλο Χωριό και του Άϊ-Γιάννη του Θερμαστή




Το Αγαθονήσι διαθέτει αρκετές παραλίες με πράσινα και γαλάζια καθαρά νερά που χαρακτηριστικό τους είναι το βότσαλο όπως: Ο Άγιος Γεώργιος, η Σπηλιά, ο Γαϊδουραύλακος, το Τσαγκάρι, ο Πάλος, ο Πόρος, το Βαθύ Πηγάδι, τα Χοχλιά, το Καθολικό και πολλές άλλες οι οποίες στην πλειονότητά τους συνδέονται με το οδικό δίκτυο, ενώ οι υπόλοιπες με μονοπάτια.










Ιστορία του Αγαθονησίου

Στους ιστορικούς χρόνους το Αγαθονήσι αναφέρεται ως Ψετούσσα, ο Θουκυδίδης το ονομάζει Τραγαία, ενώ ο Στράβων και ο Στέφανος ο Βυζάντιος το ονομάζουν -μαζί με τις γειτονικές νησίδες- Τραγαίαι και ο Πλούταρχος Τραγιά. Η Τραγαία είναι η πατρίδα του φιλοσόφου Θεόγιτου, μαθητή του Αριστοτέλη. Μετά τους Κάρες, Δωριείς και Ίωνες εποίκισαν διαδοχικά το νησί, κοντά στο οποίο πραγματοποιήθηκε το 494 π.Χ. η ναυμαχία της Λάρδης, μεταξύ του Περσικού και του Ιωνικού στόλου.

Κατά τη βυζαντινή περίοδο πιθανότατα εποικίστηκε από βυζαντινούς εξόριστους στους οποίους, λέγεται, οφείλεται και το σημερινό γλωσσικό ιδίωμα των κατοίκων του, μια ιδιαίτερα καθαρή ελληνική διάλεκτος. Το νησί εποικίστηκε και εγκαταλείφθηκε πολλές φορές από τους κατοίκους του, λόγω δυσμενών συνθηκών, με τελευταία εγκατάσταση αυτή Πατμίων και Φουρνιωτών, στις αρχές του 19ου αιώνα. Το 1294 δωρήθηκε στην Ιερά Μονή Πάτμου, ενώ το 1522 πέρασε κι αυτό στην κατοχή των Τούρκων. Στις 6 Αυγούστου 1824 κατέφυγε εδώ ο ηττημένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος - άλλωστε ως το 14ο αιώνα αποτέλεσε και καταφύγιο πειρατών - ενώ στις 29 του ίδιου μήνα, διεξήχθη στα ανατολικά του νησιού η ναυμαχία του Γέροντα.

Το 1912, το Αγαθονήσι, ακολουθώντας τη μοίρα των Δωδεκανήσων, περιήλθε στην ιταλική κατοχή, το 1943 το κατέλαβαν οι Γερμανοί και ενσωματώθηκε οριστικά στην Ελλάδα στις 7 Μαρτίου 1948.

Το Αγαθονήσι έκτοτε υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Πάτμου και το έτος 1954 αναγνωρίσθηκε σε ιδιαίτερη Κοινότητα.

Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

ΣΕΡΡΕΣ-SERRES

Σέρρες,

Ένας νομός προικισμένος με εξαιρετική φυσική ομορφιά, μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους και εντυπωσιακά ιστορικά μνημεία, θεωρείται το ιδανικό μέρος για τις διακοπές σας, ειδικά κατά τη διάρκεια τη χειμερινής περιόδου. Οι Σέρρες, ένας ιδιαίτερα ανεπτυγμένος τουριστικά νομός, προσελκύει πολλούς τουρίστες, λόγω των, μεταξύ άλλων, σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα όλο το χρόνο.

ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

Ο νομός Σερρών ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ανατολικής Μακεδονίας, και συνορεύει βόρεια με τη Βουλγαρία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ανατολικά με το νομό Δράμας, νοτιοανατολικά με το νομό Καβάλας και δυτικά με τους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς. Εχει περίπου 193.000 κατοίκους.

Οι Σέρρες, πρωτεύουσα του νομού, είναι μια σύγχρονη πόλη και το εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Παρόλα αυτά, παραμένει ένας ενδιαφέρον προορισμός καθώς σφύζει από αρχαιολογικούς χώρους, γραφικές εκκλησίες και μοναστήρια, παραδοσιακά χωριά, μουσεία, φυσικά τοπία και το χιονοδρομικό κέντρο Βροντούς.

ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΒΡΟΝΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΙΛΙΑΣ
Περιπλανώμενοι στο νομό Σερρών θα συναντήσετε ποικίλους όμορφους οικισμούς. Η Αγία Ελένη, ένα χωριό διάσημο για τα "Αναστενάρια", η Αλιστράτη, μία κωμόπολη με ένα μαγευτικό σπήλαιο και ένα εντυπωσιακό φαράγγι καθώς και το χωριό Αμφίπολη που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας πόλης της Αμφίπολης. Επίσης, το καπνοχώρι Γάζωρος, το χωριό Κερκίνη, κοντά στην ομώνυμη λίμνη, το χωριό Μονοκκλησιά, γνωστό για τα παραδοσιακά έθιμά του, το τουριστικό θέρετρο Νέα Κερδίλια, η αγροτική κωμόπολη Νέος Σκοπός, η γεωργοκτηνοτροφική περιοχή της Νιγρίτας και η όμορφη ακριτική πόλη Σιδηρόκαστρο, σίγουρα αξίζουν να τα επισκεφθείτε

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Ακρόπολη Σερρών:

Στα βόρια της πόλης των Σερρών, πάνω στο λόφο " Κουλάς "

Βρίσκεται η αρχαία και βυζαντινή Ακρόπολη. Κτίστηκε το 1350 από τον καστροφύλακατων Σερρών Ορέστη, μετά από εντολή του Στέφανου Δουσάν.Από την οχύρωση της σώζονται αρκετά τμήματα και απο καθίσταται το περίγραμμα της.

Ο Βορειοδυτικός πύργος ("Πύργος Ορέστη") και ο Νοτιοανατολικός σώζονται και σήμερα

σε πολύ καλή κατάσταση.


Ναός του Αγίου Νικολάου:

Βρίσκεται στα βόρεια της πόλης των Σερρών και στο ανατολικό

μέρος του Κάστρου της Ακρόπολης. Είναι τρίκογχο

μονόκλιτος με τρούλο και έχει υπόγεια κρύπτη χρονολογείται στο α' μισό του 14ου αιώνα (εποχή Παλαιολόγων) . Αναστηλώθηκε και ανανεώθηκε το 1937



Ναός των Αγίων Θεοδώρων:

Στο κέντρο της παλαιάς πόλη (Βαρόσι) και σε αρκετόβάθος κάτω από την επιφάνεια της γης βρίσκεται,το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο, ο μητροπολιτικός ναός των Αγίων Θεοδώρων που σύμφωνα με ιστορική εκδοχή χτίστηκε το 1124 ενώ αναφορές πρωτοσυναντάμε το 1321.Είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με νάρθηκα. Σήμερα λειτουργεί ως προσκυνηματικός ναός για τις λατρευτές ανάγκες των πιστών.





Μονύδριο του Αγίου Γεωργίου του Κρυονερίτης:

Στην Ανατολική πλευρά της πόλης των Σερρών, βρίσκεται το γραφικό μαναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Κρυονερίτη. Η προσωνυμία"Κρυονερίτης" οφείλεται στην κρύα πηγή που υπήρχε κάποτε εκεί κοντά. το μοναστήρι χτίστηκε το 1298 , παρά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη από του Τούρκους, σώζονται οι δύο εικόνες που κοσμούν το τέμπλο ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας, η Παναγία η Βρεφοκρατούσα "Παντάνασσα" που χρονολογείται στα 1694 και η εικόνα που παριστάνει τον Χριστό ως παντοκράτορα με την επιγραφή "Δέησης του δούλου του Θεού Ακάκιου Μοναχού



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΙΛΙΑΣ

ΛΑΙΛΙΑΣ
ΑΝΕΒΑΙΝΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ


ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΕΡΡΩΝ


ΣΕΡΡΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ


Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΜΕ ΘΕΑ ΤΗΝ ΣΕΡΡΕΣ


ΠΑΡΚΟ ΚΥΛΑΔΕΣ ΣΕΡΡΩΝ


ΑΙΓΙΑΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ


ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΕΡΡΩΝ


ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ



ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ


ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΑΓΩΓΗ



ΜΕΤΟΧΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ
ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΤΙΜΑ
ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ



ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ

ΘΑΣΟΣ

ΘΑΣΟΣ

Στη νοτιοανατολική πλευρά του κόλπου της Καβάλας βρίσκεται η Θάσος, ένα υπέροχο νησιώτικο θέρετρο της Μακεδονίας, το οποίο έχει έκταση 380 τ. χλμ., ακτογραμμή 115 χλμ και περίπου 13.500 κατοίκους.

Μια απόσταση 18 ναυτικών μιλίων τη χωρίζει από την Καβάλα, μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, και μόλις 6 μίλια από την Κεραμωτή και το Αεροδρόμιο της Καβάλας. Διοικητικά, η Θάσος υπάγεται στο Νομό Καβάλας και είναι μια από τις επαρχίες του. Είναι κατάφυτη και η ξυλεία αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασιτών, όπως και η εξόρυξη μαρμάρου, ο τουρισμός, το λάδι, οι ελιές, το μέλι κ.ά. Ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα, φλαμουριές, κέδρα, κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δένδρα καλύπτουν τους μικρούς κάμπους μέχρι τις κορφές των βουνών. Καταγάλανη και καταπράσινη, γεμάτη μνήμες και υποσχέσεις, γραφική και απρόβλεπτη, η ομορφιά της θάλασσας συνδυάζει την πλούσια βλάστηση από καταπράσινα πευκοδάση και ελαιώνες, με τα καθαρά κρυστάλλινα νερά, τον παραδοσιακό τρόπο ζωής στα χωριά, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μοντέρνα καταστήματα και τη νυχτερινή ζωή.

Διακοπές στη μαγευτική Θάσο, βρείτε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, σουίτες, ...

Αυτό που σας δίνει την δυνατότητα να χαρείτε την φύση είναι η μαγευτική ομορφιά της Θάσου. Πλούσια δάση από πεύκα , μαυρόπευκα και έλατα ,αλλά και εκτάσεις με καλλιεργημένα λιόδεντρα καλύπτουν όλη την επιφάνεια του νησιού και τα γραφικά χωριουδάκια αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο. Κι ενώ το βλέμμα χάνεται στο καταπράσινο τοπίο αρκεί ένα σκίρτημα του για να χαθεί αυτή τη φορά στην απεραντοσύνη του Αιγαίου. Κολπίσκοι, δαντελωτές ακρογιαλιές, άγρια βράχια και απόκρυφες σπηλιές υπόσχονται συγκινήσεις ανεπανάληπτες. Τα λευκά μάρμαρα, ο εκλεκτός οίνος και περίφημο μέλι, το εξαιρετικό ελαιόλαδο αλλά και κοιτάσματα πετρελαίου, αποδεικνύουν τον αναμφισβήτητο πλούτο του νησιού. Μεγαλύτερο πλούτο παρουσιάζει το ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της Θάσου ανά τους αιώνες.

Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια λοιπόν το σμαραγδένιο νησί εύκολα κέρδισε τις εντυπώσεις των επισκεπτών του και χωρίς διαφημιστική προπαγάνδα απέκτησε φήμη που απλώθηκε στα πέρατα του κόσμου κι έγινε πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης για πολλούς δημιουργούς. Τα θέλγητρα του νησιού έγιναν αιτία να γνωρίσει στιγμές μεγάλης δόξας αλλά και μεγάλων καταστροφών καθώς άποικοι και κατακτητές συμπλήρωσαν συχνά με την παρουσία τους την σπουδαία ιστορία της Θάσου. Οι ξένες επιδράσεις αφομοιώθηκαν γρήγορα και γόνιμα όμως από τους ντόπιους που διατηρούν με σεβασμό τα έθιμα και τις παραδόσεις και που ταξιδεύουν την ιστορία του νησιού μέσα στο χρόνο. Η άρτια τουριστική υποδομή της Θάσου, οι μοναδικές φυσικές καλλονές της και η μοναδική φιλοξενία των κατοίκων κάνουν το νησί έναν προορισμό για μοναδικές διακοπές και διασκέδαση.


Ιστορία του νησιού:

Η παράδοση έχει συνδέσει το όνομά της με τον Θάσο, γιο του Ποσειδώνα ή κατ' άλλη εκδοχή του Αγήνορα, βασιλιά της Φοινίκης. Αυτό, σύνφωνα με την επίσημη ιστορική άποψη, φανερώνει ότι οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν Φοίνικες, οι οποίοι εγκατέστησαν στη Θάσο εμπορικό σταθμό. Σύμφωνα με άλλες στορικές μαρτυρίες, το 700 π.Χ., Παριανοί με αρχηγό τον Τεσεσικλή έδιωξαν τους θράκες και κατοίκησαν στο νησί. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η Θάσος αναδείχτηκε σε σημαντικότατο οικονομικό κέντρο χάρης στα κοιτάσματα χρυσού που διέθετε. Το λιμάνι στάθηκε πύλη υποδοχής όλων των πνευματικών στοιχείων της εποχής, αναδεικνύοντας το νησί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Η Θάσος κυριεύτηκε το 338 π.Χ. από το Φίλιππο και αποτέλεσε επαρχία του Βυζαντινού κράτους για δύο αιώνες, μέχρι που καταλήφθηκε από Αβάρους. Το Βυζάντιο την επανέκτησε έως την καταστροφή της από τους Σαρακηνούς. Πέρασε στην κατοχή των Φράγκων για αιώνες, μέχρι που την υπέταξαν οι Τούρκοι το 1455. Μετά παραχωρήθηκε στο Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου. Απελευθερώθηκε το 1912 και με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 πέρασε στην ελληνική επικράτεια.

Στο νησί κάποιος μπορεί να δει επίσης και μνημεία τα οποία διατηρούνται από τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, όπως τα τείχη του φρουρίου της αρχαίας πόλης, το ναό του Απόλλωνα και το ιερό του Διονύσου.Ένας σημαντικός λόγος να διαλέξετε αυτό το νησί για τις διακοπές σας είναι το γεγονός ότι είναι από τα πολύ λίγα που βρίσκονται τόσο κοντά στη στεριά και έτσι σας δίνει την δυνατότητα να κάνετε εκδρομές σε πολλούς ακόμη αρχαιολογικούς χώρους και να επισκεφτείτε όμορφες πόλεις σε όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Τι μπορούμε να επισκεφθούμε στη Θάσο:

ΜΟΥΣΕΙΑ
-To Αρχαιολογικό Μουσείο της Θάσου, Λιμένα.
-Tα λαογραφικά μουσεία που υπάρχουν στα περισσότερα χωριά του νησιού, όπως αυτό του Λαογραφικού - Πολιτιστικού συλλόγου Χ"Γιώργης, στο Θεολόγο.
-To μουσείο του Θάσιου ζωγράφου και γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή στην Ποταμιά.
-To μουσείο του Παπαγεωργίου στα Λιμενάρια.

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΕΞΩΚΚΛΗΣΙΑ
-Την Ιερά Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ μεταξύ Αστρίδας και Αλυκής.
-Την Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονα πάνω από το χωριό Μεγ. ΚαζαΒίτι (Μεγ. Πρίνος).
-Την εκκλησία της Παναγίας στο ομώνυμο χωριό.
-To εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων στο χωριό Καληράχη.
-Τις εκκλησίες του Αγίου Δημητρίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας (Παναγούδας), στο χωριό Θεολόγος. Στην τελευταία έχει βρεθεί τοιχογραφία - αγιογραφία της βρεφοκρατούσας Παναγιάς, που χρονολογείται στο 1430 π.Χ.


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
-Tov αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Θάσου (ή αλλιώς Λιμένας) με πολλά και ενδιαφέροντα μνημεία (Ακρόπολη, Αρχαίο Θέατρο, Αρχαία Αγορά κλπ.).
-Την Αλυκή με αρχαία και μεσαιωνικά μνημεία.
-Toν αρχαίο κυκλικό πύργο της Θυμωνίας.
-To Καστρί, ανάμεσα στον Θεολόγο και στον Ποτό, όπου υπάρχει νεκρόπολη και νεολιθικός οικισμός.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Σε όλη τη Θάσο υπάρχουν υπέροχες παραλίες με πεντακάθαρα νερά και αμμουδιές. Τέτοιες παραλίες θα βρείτε δίπλα στη Σκάλα Πρίνου, Σκάλα Σωτήρος, Σκάλα Ραχωνίου, Σκάλα Καληράχης, Σκάλα Μαριές και Σκάλα Ποταμιάς.
Ξεχωριστές παραλίες όμως (η καθεμιά για τους δικούς της λόγους) είναι οι ακόλουθες:
-H Ψιλή Αμμος, στο νότιο ακρωτήρι του νησιού.
-Η Αλυκή.
-Η παραλία Τρυπητή, στα Λιμενάρια.
-Η Χρυσή Αμμουδιά της Παναγίας.
-Η παραλία του Πευκαρίου.
-Η παραλία Παράδεισος στον οικισμό Κοίνυρα.


Βλάστηση και χλωρίδα

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από δάση και θαμνώνες, ενώ σχετικά μικρή έκταση είναι γυμνή και άγονη. Το υπόλοιπο 1/4 της έκτασης καλύπτεται από καλλιέργειες (ελιές, αμπέλια κλπ.). Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι πυρκαγιές της δεκαετίας του '80 μείωσαν την βλάστηση (και ιδιαίτερα τα δάση, στα οποία παλιότερα η Θάσος όφειλε και το όνομα το πράσινο νησί) και αύξησαν τα γυμνά και άγονα εδάφη.


Η δασική έκταση καλύπτεται από τις εξής φυτοκοινωνικές διαπλάσεις:
Δάση κωνοφόρων δέντρων: Αντιπροσωπεύονται από τις φυτοκοινωνικές ενώσεις της Μαύρης Πεύκης (Pinus nigra) και της Τραχείας Πεύκης (Pinus brutia).
Θαμνώνες σκληρόφυλλων - αείφυλλων (Μάκια). Με τις φυτοκοινωνικές ενώσεις της Αγριελιά (Olea oleaster), του Πουρναριού (Querqus coccifera), της Αριάς (Querqus Hex) και του Σχίνου (Pistasialentiscus).
Ερεικώνες. Με κυρίαρχα είδη τα Erica arborea (με λευκά λουλούδια) και Erica verticilata (με ροδινοιώδη λουλούδια).

Η φυτοκοινωνική ένωση της Τραχείας Πεύκης κυριαρχεί, καλύπτοντας σχεδόν τα 3/4 των δασών του νησιού. Σχηματίζει αμιγείς συστάδες από τη θάλασσα μέχρι τα 500μ. υψόμετρο , ενώ στις νότιες πλαγιές ανεβαίνει και πάνω από τα 500μ. , σε ανάμιξη με τη Μαύρη Πεύκη μέχρι τα 800 μ.


Κάτω από τα δέντρα της Τραχείας Πεύκης ή και αυτόνομα, αναπτύσσονται θαμνώνες με ρείκια και πουρνάρια. Άλλα είδη που βρίσκουμε διάσπαρτα ή σε ομάδες είναι η καστανιά (Castanea sativa), η καρυδιά (Juglans regia), η κοκορεβιθιά (Pistacia terebinthus), το χρυσόξυλο (Cotinus coggygria), η κουτσουπιά (Cercis siliquastrum), τα κέδρα (Juniperus oxycedrus & J. excelsa), ο κράταιγος (Crataegus monogyna), το αρκουδοπούρναρο (Ilex aquifolium), η λυγαριά (Vitex agnus-castus), ενώ σε πιο υγρά μέρη και σε ρεματιές βρίσκουμε Πλατάνια (Platanus orietalis), Ιτιές (Salix sp.), Αγριόλευκες (Populus tremula). Υπενθυμίζουμε πως οι ρεματιές, λόγω του στοιχείου του νερού, είναι πολύ σημαντικά οικοσυστήματα από οικολογική άποψη.


Η Θάσος, σύμφωνα με μια παλιά έρευνα του Rechinger (1949), έχει 12 ενδημικά είδη φυτών (δεν απαντούν δηλαδή πουθενά αλλού). Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγάλος, αν αναλογιστούμε και τη μικρή απόσταση του νησιού από τη στεριά. Μερικά από τα ενδημικά φυτά της Θάσου είναι: Centaurea ipsaria, Lotus aduncus, Ranunculus thasius, Verbascum cylindrocapum. Επίσης ένα ενδιαφέρον είδος είναι το Crataegus aegea που είναι κοινό ενδημικό της Θάσου και της Καρπάθου.

Πανίδα
Η πανίδα της Θάσου δεν έχει μελετηθεί καλά. Είναι γεγονός πάντως πως τα μεγάλα θηλαστικά (π.χ. λύκος, τσακάλι) έχουν εξαφανιστεί από το νησί. Έχουν μείνει μόνο μικρά θηλαστικά όπως λαγοί (Lepus europaeus) και κουνάβια (Martes foina). Αυτό μπορεί να κάνει τα δάση του νησιού λιγότερο επικίνδυνα, αλλά είναι δυνατόν να προκαλέσει κατά καιρούς διάφορες οικολογικές ανισορροπίες από την υπέρμετρη ανάπτυξη ειδών των οποίων έχουν εκλείψει οι διάφοροι εχθροί (θηρευτές).

Αν κρίνουμε από αρκετούς αετούς που έχουν βρεθεί τραυματισμένοι κατά καιρούς, θα πρέπει να υποθέσουμε ότι η ορνιθοπανίδα του νησιού, και ιδιαίτερα τα αρπακτικά, πρέπει να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Από τα πουλιά που κυνηγιούνται περισσότερο στο νησί είναι η νησιωτική πέρδικα (Alectoris chukar) επιδημητικό, το ορτύκι (Coturnix coturnix) αποδημητικό και το τρυγόνι (Streptopelia turtur) καλοκαιρινός επισκέπτης.

Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων, από το σύνολο των απειλούμενων πουλιών στην Ελλάδα, το 32,1% κινδυνεύουν από επέμβαση στους βιότοπους, το 24,6 % από άμεση ανθρώπινη επέμβαση (κυνήγι κλπ.) και το 7,5 % από φυτοφάρμακα, ρύπανση κλπ. Το Δασαρχείο προσπαθώντας να προστατεύσει την εναπομείνασα πανίδα του νησιού από το ασύδωτο κυνήγι, έχει ιδρύσει δύο μεγάλες περιοχές σαν καταφύγια θηραμάτων (μία στο Υψάριο και μία από Σκάλα Μαριών μέχρι Καλλιράχη), οι οποίες μάλιστα είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα NATURA 2000 και έχει συρρικνώσει την περίοδο στο κυνήγι του λαγού.

Οι κορυφές του όρους Υψάριον, εξάλλου, έχουν ενταχθεί στους σημαντικούς Ελληνικούς βιότοπους (ΕΟΚικό πρόγραμμα CORINE) λόγω των σημαντικών βιολογικών και φυσικών χαρακτηριστικών τους (Σφήκας, 1990).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΣΟ
















KΑΒΑΛΑ-KABALA

KΑΒΑΛΑ
Ο νομός Καβάλας είναι ένας από τους πιο οργανωμένους νομούς της χώρας, με εξαιρετική τουριστική υποδομή τόσο για καλοκαιρινές διακοπές, όσο και για χειμερινές αποδράσεις. Οι γραφικοί οικισμοί, η κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα, τα φυσικά τοπία, οι ιστορικοί χώροι και οι φιλόξενοι κάτοικοι θα σας μαγέψουν. Ο νομός Καβάλας ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας, συνορεύει βόρεια με τη Δράμα, ανατολικά με την Ξάνθη, δυτικά με τις Σέρρες και νότια με το Στρυμονικό κόλπο και τον κόλπο της Καβάλας και έχει 136.000 κατοίκους.


Η Καβάλα, πρωτεύουσα και λιμάνι του ομώνυμου νομού, είναι μια εξαιρετικά γραφική πόλη με έντονο το ανατολίτικο στοιχείο. Το μεσαιωνικό κάστρο, οι παλαιές καπναποθήκες, το δημαρχείο, η δημοτική βιβλιοθήκη, το δημοτικό μουσείο, το τούρκικο κτίριο Ιμαρέτ, το παλαιό υδραγωγείο Καμάρες, οι συνοικία Παναγιά στην παλιά πόλη, οι εκκλησίες της Παναγίας και του Αγίου Παντελεήμονα, το μοναστήρι Αγιος Σύλλας και οι αμμόλοφοι στην περιοχή της Νέας Περάμου είναι ορισμένα από τα αξιοθέατα της υπέροχης πόλης της Καβάλας.

Κ
ατά την περιήγησή σας στο νομό Καβάλας, θα συναντήσετε την όμορφη κωμόπολη της Ελευθερούπολης, το γραφικό ψαροχώρι της Κεραμωτής, το φιλήσυχο παραθαλάσσιο χωριό των Λουτρών Ελευθέρων και το κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο της Νέας Ηρακλίτσας, με την εντυπωσιακή παραλία της. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τους παραλιακούς οικισμούς της Νέας Καρβάλης και Νέας Περάμου, καθώς και τη γραφική κωμόπολη της Χρυσούπολης. Παρόλα αυτά το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο του νομού είναι ο ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων με το μουσείο του, αλλά και το υπέροχο όρος Παγγαίο, ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, οργανωμένο με καταφύγια και χιονοδρομικό κέντρο. Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων βρίσκεται το βαπτιστήριο της Ληδίας, όπου βαπτίστηκε η πρώτη Ευρωπαΐα Χριστιανή. Αδράξτε την ευκαιρία να εξερευνήσετε το νομό Καβάλας για να γνωρίσετε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Ελλάδα.

THESSALONIKI-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Ο διάσημος νομός Θεσσαλονίκης
Σφύζει από πολυποίκιλα ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, εντυπωσιακές φυσικές περιοχές και οικισμούς, φιλόξενους κατοίκους με μοναδική νοοτροπία και έναν αξιοζήλευτο τρόπο ζωής που είναι βέβαιο πως θα σας εντυπωσιάσει.

Ο νομός Θεσσαλονίκης, ο οποίος ανήκει στο ευρύτερο γεωγραφικό διαμέρισμα της Κεντρικής Μακεδονίας, συνορεύει με τους νομούς Κιλκίς και Σερρών βόρεια και βορειοανατολικά, με τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας ανατολικά, με τη Χαλκιδική νότια και νοτιοανατολικά, ενώ νότια βρέχεται από το Θερμαϊκό Κόλπο και ανατολικά από το Στρυμονικό Κόλπο. Ο νομός Θεσσαλονίκης έχει περίπου 950.000 κατοίκους.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσα του νομού, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και συμπρωτεύουσα της Ελλάδας. Προικισμένη από την ιστορία και τη φύση, όντας ταυτόχρονα μια μοντέρνα και οργανωμένη πόλη, στη Θεσσαλονίκη θα βρείτε ότι ζητήσετε, από αρχαιολογικά ευρήματα, μέχρι παραθεριστικά θέρετρα και ατελείωτα κέντρα διασκέδασης κάθε είδους. Ο επιβλητικός Λευκός Πύργος στην παραλία του Θερμαϊκού, η υπέροχη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, ο κυκλικός ναός Ροτόντα, η ιστορική περιοχή Λαδάδικα, η οποία μετατράπηκε σε συγκρότημα κέντρων διασκέδασης, είναι ορισμένα μόνο από τα ενδιαφέροντα αξιοθέατα αυτής της πολλά υποσχόμενης πόλης.


Σε όλο το νομό, εκτός από την πόλη της Θεσσαλονίκης, θα βρείτε ακόμη αναρίθμητους όμορφους οικισμούς. Το Πανόραμα, ακροβολισμένο στις πλαγιές του Χορτιάτη, αποτελεί μια υπέροχη πολιτεία με εκπληκτικές βίλες, πλούσια βλάστηση και ανεπανάληπτη θέα. Η Περαία, ένα παραθαλάσσιο καλοκαιρινό θέρετρο, ο Σταυρός, ένα παράκτιο ειδυλλιακό χωριό με πλατάνια, τρεχούμενα νερά και φανταστική θέα, η Αγία Τριάδα, ένα από τα πιο οργανωμένα τουριστικά θέρετρα, ο πολυσύχναστος παραθαλάσσιος οικισμός Ασπροβάλτα κ.τ.λ. είναι ιδανικοί προορισμοί για τις διακοπές σας.

Η Θεσσαλονίκη, ένας από τους πιο προικισμένους νομούς της Ελλάδας, αξίζει σίγουρα να τον επισκεφθείτε

ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ-SITHONIAS HALKIDIKIS


Η χερσόνησος της Σιθωνίας στη Χαλκιδική
Βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους της Κασσάνδρας και του Αγίου Όρους. Αποτελεί ιδανικό προορισμό διακοπών για γαλήνιες και ξεκούραστες διακοπές, χαλάρωση σε χρυσές αμμουδιές κι εξερεύνηση σε μαγευτικών τοπίων.

Κατά μήκος της υπέροχης ακτής, αλλά και στους καταπράσινους λόφους της χερσονήσου βρίσκονται πολλά γραφικά χωριά, οι κάτοικοι των οποίων προσφέρουν γνήσια φιλοξενία και άνετη διαμονή σ' εξαιρετικά ξενοδοχεία, διαμερίσματα, στούντιο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες.

Η Σιθωνία φημίζεται για τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της, τη θαυμάσια αρχιτεκτονική και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της, η οποία έχει παραμείνει αναλλοίωτη από τη σύγχρονη τουριστική ανάπτυξη. Διαθέτει όμως πολύ καλή τουριστική υποδομή, με χώρους νυχτερινής διασκέδασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ), καταστήματα, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων κ.α.

Σε κάθε στροφή θα βρείτε όμορφες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, μικρούς απόμερους ορμίσκους με μοναδικούς βραχώδεις σχηματισμούς και πυκνά πευκόφυτα δάση. Μπορείτε να κάνετε βόλτες σε παραδοσιακά χωριά και να επισκεφθείτε μερικά εντυπωσιακά ιστορικά αξιοθέατα που φανερώνουν την ιστορική σπουδαιότητα της περιοχής ανά τους αιώνες

Η χερσόνησος της Σιθωνίας είναι ο ιδανικός προορισμός γι' αυτούς που θέλουν να χαλαρώσουν σε μαγευτικές παραλίες, απολαμβάνοντας τον ήλιο και κολυμπώντας σε ζεστά κρυστάλλινα νερά.

Στην είσοδο της χερσονήσου, στη δυτική ακτή, θα συναντήσετε τις παραλίες Κορτέσσα, Λαγκαδά και τις όμορφες παραλίες της Νικήτης, οι οποίες απλώνονται στους πρόποδες ενός κατάφυτου λόφου. Μετά τη Νικήτη, υπάρχει μια μεγάλη αμμουδιά, η οποία σχηματίζει ορμίσκους, δημιουργώντας μικρότερες παραλίες με τιρκουάζ νερά, όπως οι εκπληκτικές παραλίες Καστρί, Άγιος Ιωάννης, Κοβιού, Καλόγρια, Σπαθιές κι Ελιά.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ
Πηγαίνοντας προς το Νέο Μαρμαρά, θα βρείτε τις παραλίες Τριπόταμος και Παράδεισος, η οποία δικαιώνει απόλυτα το όνομά της. Στο Νέο Μαρμαρά υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες με δέντρα, δίπλα σε beach bar κι εστιατόρια. Στη νοτιοδυτική πλευρά βρίσκονται οι γνωστές παραλίες Διαπόρτι, Αζάπικο και η μεγάλη αμμουδιά της Τορώνης. Στο Πόρτο Κουφό, μπορείτε να κολυμπήσετε σ' έναν ορμίσκο προστατευμένο από τους ανέμους.

Στη νοτιοανατολική ακτή θα συναντήσετε τη μαγευτική παραλία του χωριού Καλαμίτσι, η οποία στην πραγματικότητα είναι μια σειρά από μικρές αμμώδεις παραλίες με γαλανά νερά. Βόρεια του Καλαμιτσίου είναι ο κόλπος της Συκιάς, όπου θα βρείτε τις παραλίες Κριαρίτσι, Κλιματαριά, Λιναράκι και Αγρίδα. Οι παραλίες της Σάρτης, του Πλατανιτσίου και της Αχλάδας θεωρούνται από τις καλύτερες της Σιθωνίας, με ψιλή άμμο, πεύκα, εγκαταστάσεις θαλασσίων σπορ και beach bar . Η φημισμένη παραλία Καβουρότρυπες είναι μοναδική, με βραχώδεις σχηματισμούς και γαλαζο-πράσινη θάλασσα. Η όμορφη παραλία του Αρμενιστή περιβάλλεται από έναν καταπράσινο δάσος.

Στη βορειοανατολική ακτή της Σιθωνίας υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες, όπως του Ζωγράφου, της Λακάρα και του Καρυδίου. Στον οικισμό της Βουρβουρού θα βρείτε καταπράσινες παραλίες με καθαρά νερά και κολπίσκους που μοιάζουν με πισίνες

Κατά την παραμονή σας στη Σιθωνία, σας προτείνουμε να γνωρίσετε από κοντά μερικά από τα γραφικά και φιλόξενα χωριά της περιοχής.

Άγιος Νικόλαος, Σιθωνία Χαλκιδική
Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό στην ανατολική πλευρά, στην είσοδο της Σιθωνίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά χωριά της χερσονήσου, με πλακόστρωτα σοκάκια, μια μικρή πλατεία και θαυμάσια θέα στη θάλασσα. Κάτω από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται ο Όρμος της Παναγίας, ο οποίος διαθέτει ένα γραφικό λιμανάκι και υπέροχες παραλίες.

Καλαμίτσι, Σιθωνία Χαλκιδική
Καλαμίτσι, Σιθωνία ΧαλκιδικήΤο Καλαμίτσι είναι το ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν μια ειδυλλιακή τοποθεσία όπου μπορούν να χαλαρώσουν σ' ένα γαλήνιο περιβάλλον. Το χωριό βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Σιθωνίας, σε μια κατάφυτη περιοχή με χρυσές αμμουδιές, γραφικούς ορμίσκους και καθαρά νερά. Διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, καθώς και ποικιλία από παραδοσιακές ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ δίπλα στο κύμα.

Μεταμόρφωση, Σιθωνία Χαλκιδική
Το χωριό της Μεταμόρφωσης, στη δυτική πλευρά, στην είσοδο της Σιθωνίας, είναι μια περιοχή γεμάτη πεύκα, υπέροχες παραλίες και κολπίσκους με τιρκουάζ νερά που δημιουργούν ένα μαγευτικό κι εξωτικό περιβάλλον.

Νέος Μαρμαράς, Σιθωνία Χαλκιδική
Νέος Μαρμαράς, Σιθωνία ΧαλκιδικήΟ οικισμός του Νέου Μαρμαρά, στη δυτική ακτή της χερσονήσου, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα θέρετρα της Σιθωνίας. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος, στην αγκαλιά των πράσινων λόφων και της καταγάλανης θάλασσας. Ο Νέος Μαρμαράς έχει πολύ αναπτυγμένη τουριστική υποδομή με μεγάλη γκάμα ξενοδοχείων, δωματίων και διαμερισμάτων. Φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή του, αφού διαθέτει πληθώρα εστιατορίων, καφετερίων, μπαρ και κλαμπ που μένουν ανοικτά έως το πρωί. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Νέο Μαρμαρά μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα του 9 ου αιώνα, τη δασώδη περιοχή "Ψαρια", το νησάκι Κέλυφος και τα ερείπια του Ρωμαϊκού οικισμού του, καθώς επίσης τον αμπελώνα, το οινοποιείο, τη μαρίνα και τις ιππικές εγκαταστάσεις στο συγκρότημα "Πόρτο Καρράς". Οι παραλίες γύρω από το Νέο Μαρμαρά προσφέρονται για ατελείωτες στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τις παραλίες Παράδεισος, Τριπόταμος, καθώς και τις παραλίες του οικισμού.

Νικήτη, Σιθωνία Χαλκιδική
Η Νικήτη βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Σιθωνίας και αποτελεί έναν εξαιρετικό προορισμό διακοπών. Η περιοχή φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της και τις μαγευτικές παραλίες της, όπως αυτές του Αγίου Ιωάννη, του Λαγκαδά, του Καστριού και της Καλόγριας. Διαθέτει πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις για όλα τα γούστα, αλλά διατηρεί το φυσικό περιβάλλον και τον παραδοσιακό χαρακτήρα της. Στη Νικήτη θα βρείτε άριστα ξενοδοχεία, σουίτες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και βίλες για άνετη κι ευχάριστη διαμονή. Εάν ενδιαφέρεστε για ιστορικά αξιοθέατα, μπορείτε να επισκεφθείτε την Παλαιοχριστιανική Βασιλική, την Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια.

Σάρτη, Σιθωνία Χαλκιδική
Σάρτη, Σιθωνία ΧαλκιδικήΟ παραθαλάσσιος οικισμός της Σάρτης βρίσκεται πάνω σ΄ έναν όρμο, στην ανατολική ακτή της χερσονήσου. Διαθέτει κατάφυτους λόφους και μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Σιθωνίας, όπως τη χρυσή παραλία του οικισμού, τη μοναδική παραλία Καβουρότρυπες και τις παραλίες του Τρανού, του Αϊ Νικόλα, του Πλατανιτσίου και της Αχλάδας. Προσφέρει ξεκούραστη διαμονή σε πληθώρα ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων, διαμερισμάτων και βιλών, ενώ διαθέτει πολλούς χώρους διασκέδασης, γραφεία τουρισμού και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, ικανοποιώντας απόλυτα τις ανάγκες των επισκεπτών της. Όσο βρίσκεστε στη Σάρτη, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε το Μετόχι της Μονής Ξηροποτάμου και ν' απολαύσετε τη θέα που προσφέρεται στις ακτές του Αγίου Όρους.

Συκιά, Σιθωνία Χαλκιδική
Το χωριό της Συκιάς βρίσκεται σ' ένα λόφο πάνω από πανέμορφες παραλίες και κολπίσκους, νότια της Σάρτης. Στη Συκιά μπορείτε να δείτε τα ερείπια του Αρχαίου Ναού και τους ανεμόμυλους που χρονολογούνται από το 19 ο αιώνα.

Βουρβουρού, Σιθωνία Χαλκιδική
Η Βουρβουρού είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα χωριά της Σιθωνίας, λόγω των μαγευτικών παραλιών, των γαλαζοπράσινων νερών και της έντονης βλάστησης που διαθέτει. Προσφέρει εκπληκτική θέα στα μικρά νησιά που βρίσκονται απέναντι από την παραλία του χωριού. Σας συνιστούμε να επισκεφθείτε τα νησάκια με εκδρομικό καραβάκι και να κάνετε μίνι κρουαζιέρα στα μοναδικά νερά της περιοχής