Πάσχα στην Κέρκυρα
Παρακάτω θα ασχοληθούμε με την μεγαλύτερη εκδήλωση του χρόνου που γίνεται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα με την Αίγλη και Λαμπρότητα που δεν συναντιέται πουθενά αλλού στον κόσμο,το Πάσχα στην Κέρκυρα,τη γιορτή που φέρνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στο νησί και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών για 10 ολόκληρες μέρες.
το Πάσχα,η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας,στην Κέρκυρα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη,πιο κατανυκτική,πιο λαμπερή,πιο επιβλητική,με έθιμα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού,είναι ένα ξεχωριστό γεγονός με απήχηση σε όλη την Ελλάδα και ένας υπέροχος λόγος για να επισκεφτεί κανείς την Κέρκυρα την άνοιξη.
Κυριακή των Βαϊων
Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε από την κυριακή των Βαϊων όπου γίνεται η Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από θανατηφόρο επιδημία πανώλης που το 1629 είχε χτυπήσει την Κέρκυρα,η Λιτανεία γίνεται ανελιπώς από το 1630,σε αυτήν λαμβάνουν μέρος όλες οι φιλαρμονικές του νησιού,όχι πολλές,μόνο 18!Την ίδια μέρα το βράδυ έχει καθιερωθεί συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος" στο Δημοτικό θέατρο.
Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη
Εκδηλώσεις γίνονται και κατά την Μεγάλη Δευτέρα και Τρίτη όπως η Μουσική ποιητική βραδυά με θέμα "Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση" του Οργανισμού Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων την Τρίτη στο περιστύλιο των Ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου.
Μεγάλη Τετάρτη
Μεγάλη Τετάρτη στις Εκκλησίες ψάλλονται τα ευχέλαια ενώ η Δημοτική χορωδία δίνει το δικό της χρώμα και τόνο με συναυλία Εκκλησιαστικής μουσικής στο Δημοτικό θέατρο
Μεγάλη Πέμπτη
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα που βάφονται τα κόκκινα αυγά και διαβάζονται σε όλες τηις Εκκλησίες τα Δώδεκα Ευαγγέλια,στην Καθολική μητρόπολη όμως που βρίσκεται στο "Duomo" της πλατείας Δημαρχείου γίνεται κάτι που δεν γίνεται αλλού,υπάρχουν Δώδεκα αναμμένα κεριά και κάθε που τελειώνει κάποιο ευαγγέλιο σβήνεται και από ένα.
Να σημειώσουμε εδώ ότι παρά την ημερολογιακή διαφορά του Πάσχα με τους Καθολικούς,στην Κέρκυρα η Καθολική Εκκλησία συμμετέχει σε όλες τις Ορθόδοξες εκδηλώσεις και εορτάζει και αυτή μαζί.
Μεγάλη Παρασκευή
Οι περιφορές των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής στην Κέρκυρα έχουν διαφορετικό χρώμα και ακολουθούν κάποιου είδους ιεροτελεστία που κάνουν το γεγονός πιο εντυπωσιακό,οι πομπές των επιταφίων βγαίνουν με καθωρισμένη σειρά από κάθε Ναό και διασταυρώνονται όλες στο κέντρο της Πόλης.Από το ναό της Παναγίας Σπηλαιώτισσας του Νέου φρουρίου βγαίνει ο πρώτος επιτάφιος μαζί με τον επιτάφιο του ναού του Παντοκράτορα στο Καμπιέλο, μετά ακολουθούν όλοι οι άλλοι με τελευταίο και πιό μεγαλοπρεπή αυτόν της Μητροπόλεως που βγαίνει μετά τις 10 το βράδυ και συνοδεύεται από φιλαρμονική ορχήστρα,Βενετσιάνικα φανάρια (Μανουάλια),τα λάβαρα,τα φλάμπουρα να είναι στραμμένα στο πλάϊ σε ένδειξη πένθους,χορωδία και χιλιάδες πιστών με αναμμένα μεγάλα κεριά,εμείς εδώ τα λέμε "τόρτσες".
Η πομπή ακολουθεί τη διαδρομή από την Μητρόπολη,ανηφορίζει τα Μουράγια(οδός Αρσενίου) και μέσα από την πύλη των ανακτόρων βγαίνει στην Σπιανάδα και από εκεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης.Σε όλη τη διαδρομή είναι τοποθετημένα στις άκρες του δρόμου χιλιάδες αναμμένα κεριά δείχνοντας μεταφορικά τον δρόμο. Οι 3 παλιότερες φιλαρμονικές της πόλης συνοδεύουν καθ`όλη την διαδρομή παίζοντας η κάθε μία συγκεκριμμένο πάντα κομμάτι,η κόκκινη που είναι η "Παλαιά" Φιλαρμονική παίζει το Adagio του Albinoni, η μπλέ δηλαδή η φιλαρμονική "Μάντζαρος" την Marcia Funebre του G. Verdi, και η φιλαρμονική "Καποδίστριας" την Elegia Funebre,την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.
Μεγάλο Σάββατο
Οι εκδηλώσεις και τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι ίσως οι καλύτερες στιγμές του Πάσχα στην Κέρκυρα,ξεκινάνε από
τις 6 τα χαράματα όπου στην Εκκλησία της Παναγίας των ξένων γίνεται ο τεχνητός "σεισμός" σε αναπαράσταση του σεισμού που έγινε σύμφωνα με τη Βίβλο κατά την Ανάσταση.
Αργότερα γίνεται η περιφορά του επιταφίου της Εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα,έθιμο που άρχισε από την εποχή της Ενετοκρατίας τότε που οι Ενετοί για λόγους Ασφάλειας είχαν απαγορέψει την δημόσια περιφορά των επιταφίων οι οποίοι τότε γίνονταν μέσα στις Εκκλησίες,μαζί με τον επιτάφιο γίνεται και Λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα αυτή τη φορά σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από λιμό.
Οι φιλαμονικές της πόλης πάντα παρούσες να παιανίζουν πένθιμες μελωδίες.
Και ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά από το πένθος του επιταφίου στη χαρά της πρώτης Ανάστασης που εδώ γίνεται στις 11.00 το πρωϊ του Σαββάτου.
Είναι το έθιμο και οι στιγμές που όλοι οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι κάτοικοι περιμένουν και που συμβαίνει μόνο εδώ,από όλα τα μπαλκόνια σε κάθε σπίτι του νησιού οι κάτοικοι πετούν στο δρόμο μεγάλα πήλινα κανάτια γεμάτα νερό την ίδια ώρα που όλες οι καμπάνες των Εκκλησιών χτυπάνε χαρμόσυνα με το πλήθος ειδικά στο κεντρικό σημείο δίπλα από το Λιστόν να έχει ενθουσιαστεί.
Η προέλευση του εθίμου,που κρατάει αρκετά λεπτά,δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη,κατά μία θεωρία έχει τις ρίζες του στους Καθολικούς της Ενετικής κυριαρχίας οι οποίοι κάθε πρωτοχρονιά πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να τους φέρει ο νέος χρόνος καινούργια ενω η άλλη εκδοχή τοποθετεί το έθιμο στους Αρχαίους Έλληνες που κατά την ίδια εποχή του Απριλίου πετούσαν τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα καινούργια με νέους καρπούς γιορτάζοντας την αρχή της γεωργικής περιόδου,όπως και νάχει οι φασαριόζοι Κερκυραίοι υιοθέτησαν με ευχαρίστηση το έθιμο και κάθε χρόνο βρίσκουν τρόπους ώστε να το κάνουν να κρατάει όλο και περισσότερη ώρα.
Όλη αυτή την ώρα οι φιλαρμονικές παίζουν χαρούμενα εμβατήρια.
Το έθιμο της "Μαστέλλας" γίνεται αμέσως μετά την πρώτη Ανάσταση σε ένα χώρο που λέγεται Πίνια και είναι εκεί που ήταν το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης.
Από μέρες πριν είναι τοποθετημένο εκεί από τους Πινιαδόρους ένα ανοιχτό μεγάλο βαρέλι (Μαστέλα) γεμάτο νερό στολισμένο με φοίνικες και μυρτιές,όσοι περνούσαν από εκεί έπρεπε να ρίξουν και από τουλάχιστον ένα κέρμα.
Την στιγμή της πρώτης Ανάστασης οι πινιαδόροι κυνηγάνε να πιάσουν κάποιον για να τον ρίξουν στη Μαστέλα,συνήθως την ώρα που θα πέσει κάποιος μέσα περνάνε απο κει και οι
φιλαρμονικές,αυτός τότε καταβρέχει όλο τον κόσμο και τους μουσικούς μαζί αλλά βγαίνοντας παίρνει και όλα τα λεφτά που είχαν πέσει στη Μαστέλα.Το έθιμο είχε ατονήσει τα τελευταία χρόνια αλλά ο οργανισμός Κερκυραϊκών εκδηλώσεων έχει αναλάβει να το αναβιώσει και τα έχει καταφέρει περίφημα.
Στις 10 το βραδυ γίνεται η ακολουθία της Ανάστασης στην Καθολική μητρόπολη για να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 11 ώστε να προλάβουν οι πιστοί να παρευρεθούν και στη λειτουργία της Ορθόδοξης Ανάστασης,
Στην Κέρκυρα οι σχέσεις των Εκκλησιών όπως και των πιστών των διαφόρων δογμάτων είναι αρμονικές και εορτάζουν μαζί,όπως θα έπρεπε να ήταν και σε όλη την Ελλάδα.
Και φτάνει η ώρα που όλοι περιμένουν,η ώρα της Ανάστασης.
Κυριακή του Πάσχα Η Αναστάσιμη ακολουθία γίνεται έξω στο Πάλκο της Άνω πλατείας χοροστατούντος του Μητροπολίτη και με τη συμμετοχή των αρχών,όλων των φιλαρμονικών και χιλιάδων κόσμου.η Τεράστια πλατεία που μπορεί να χωρέσει χιλιάδες κόσμου με τα πενταώροφα κτίρια γύρω,το παλιό φρούριο στα ανατολικά με στολισμένα τα ψηλότερα σημεία του,το παλάτι φωτισμένο στα βόρεια
και το Λιστόν κατάφωτο και εντυπωσιακό δίπλα,δημιουργεί ανεπανάληπτες και πρωτόγνωρες συνθήκες που φυσικά αυθυποβάλουν θετικά τον κάθε παρευρισκόμενο,όταν δε ο Μητροπολίτης αναφωνήσει το Χριστός Ανέστη η έκρηξη των πυροτεχνημάτων θα δημιουργήσει μια εμπειρία που δεν μπορεί ποτέ κανείς να ξεχάσει στη ζωή του.
Το γλέντι συνεχίζεται ολονύχτιο με μαγειρίτσα που εδώ,όπως όλα άλλωστε,έχει ιδιαίτερο όνομα,λέγεται "τσιλίχουρδα",άφθονο κρασί,πασχαλιάτικα τσουρέκια που ναι και αυτά έχουν το τοπικό όνομά τους,"φογάτσες" και "κολομπίνες".
Την Κυριακή του Πάσχα σε κάθε Εκκλησία γίνεται περιφορά της Ανάστασης,οι φιλαρμονικές φυσικά έχουν την τιμητική τους.
Στα έθιμα και στην παράδοση των Κερκυραίων δεν υπήρχε το σούβλισμα του οβελία,οι Κερκυραίοι συνήθιζαν το μεσημέρι του Πάσχα να τρώνε αυγολέμονο με 2-3 είδη κρεατικών για να συνηθίσει καλύτερα ο οργανισμός το κρέας μετά από τη νηστεία και το αρνί το έψηναν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα,αυτό βέβαια έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.
Ακολουθούν και άλλες εκδηλώσεις το απόγευμα της Κυριακής,όπως η Ακολουθία της
Αγάπης,περιφορές εικόνων,Λιτανείες σε διάφορα μέρη του νησιού μέχρι και την Κυριακή του Θωμά.