Μονή Ελώνης
Πρόκειται, για "Θεόσταλτη" εικόνα, που απεικονίζει τη Βρεφοκρατούσσα Παναγία! Μέχρι το Μοναστήρι, είτε από το Λεωνίδιο είτε από τον Κοσμά πορευθεί κανείς, θα κάνει την ίδια ώρα -κάπου 17 χλμ. Ο επισκέπτης, χωρίς να κινδυνεύει πλέον, θα βρεθεί στο "κρεμαστό μπαλκόνι", που είναι ένας εξώστης ανάμεσα σ' ουρανό και γη! Το "Έλωνα" πρόκειται για τοποθεσία και τίποτα άλλο. Η ίδρυσή της ανάγεται περί το 1300 μ.Χ.! Γιορτάζει το 15αύγουστο, στις 23 Αυγ. (Απόδοση Κοίμησης Θεοτόκου) και 21 Νοέμβρη (Εισόδια της Θεοτόκου). Είναι ένα Μοναστήρι πολύ επισκέψιμο και παγκοίνως γνωστό... Παρατηρείται κοσμοσυρροή σε κάθε πανηγυρισμό του, αλλά και σε άλλες μέρες, τόσο από την Αρκαδία και τη Λακωνία όσο και από Αθήνα, Ύδρα, Σπέτσες... Ιστορικά, το Μοναστήρι, πρόσφερε στον Αγώνα, και χρήματα (1500 γρόσια), και συγκεντρώνοντας πολεμοφόδια αλλά και κρύβοντας τους Έλληνες αγωνιστές! Όσο για τον ηγούμενο, Νεόφυτο, πολεμώντας τους Τούρκους φονεύθηκε στο Aργος! Το 1972 μετατράπηκε, από Αντρική, σε Γυναικεία Μονή και ανήκει στην Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας..
Μονή Αγ. Αναργύρων
Tαχυδρομική Διεύθυνση:
Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Πάρνωνος
Τ.θ. 74 / 231 00 Σπάρτη
τηλ. 27310 73225
Hμέρες Πανηγύρεων: Aγίων Aναργύρων
(1η Nοεμβρίου και 1η Iουλίου)
Μονή Αγ. Σαράντα
Γύρω από το Καθολικό υπάρχουν τα κελιά των μοναχών από τους πολυάριθμους επιδρομείς επέβαλε το χτίσιμο ενός τέτοιου ισχυρού και οχυρού κτηρίου. Έχει ενδιαφέρουσες εικόνες του 14ου αιώνα και μουσείο με εικόνες, άμφια και σιγίλια μεταβυζαντινών χρόνων. Δίπλα από το Καθολικό βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής, κτίσμα του 1707. Πανηγυρίζει στις 9 Μαρτίου εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μεγάλων Μαρτύρων και δέχεται πλήθη προσκυνητών.
Μονή Μαλεβής
Σε απόσταση 44 χλμ. από την Τρίπολη και 5 χλμ. από τον Άγιο Πέτρο, στο δρόμο προς Άστρος βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μαλεβής. Είναι η πιο φημισμένη μονή της Κυνουρίας και προσελκύει μεγάλο αριθμό προσκηνητών. Χτισμένη στις πλαγιές του Πάρνωνα και σε υψόμετρο 950 μ. περιβάλλεται από δάσος της σπάνιας και προστατευμένης ποικιλίας του δενδρόκεδρου. Η πρώτη μονή χτίστηκε το 14ο αιώνα. Η πρώτη αναφορά στη Μονή είναι το 1320 σε χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Η Μονή τότε βρισκόταν στη θέση Πουρνάρια λίγο πιο πάνω από τη θέση της σημερινής Μονής. Η μονή στη σημερινή της θέση χτίστηκε το 1616 και είχε σημαντική προσφορά στον αγώνα του 1821. Πέντε χιλ. από τον Άγιο Πέτρο, στο δρόμο που οδηγεί στο Άστρος, είναι το μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής. Γύρω στα 1600, στην προηγούμενη θέση της μονής (Πουρνάρια), είχε μονάσει ο Όσιος Νείλος, κατά κόσμον Νικόλαος Τερζάκης μαζί με το θείο του Μακάριο πριν φύγουν για το Άγιον Όρος.
Προεπαναστατικά το μοναστήρι αποτέλεσε καταφύγιο των κλεφταρματολών. Ανάμεσά τους ήταν και ο καπετάνιος Ζαχαριάς ο Βαρβιτσιώτης. Το καθολικό της Μονής είναι μικρός μονόκλιτος σταυρεπίστεγος ναός μέ τρούλο και περιέχει την εικόνα της Παναγίας, η οποία θεωρείται ότι είναι έργο του 1360. Η εικόνα θεωρείται θαυματουργή και πλήθη προσκυνητών συρέουν κάθε χρόνο για να την προσκυνήσουν. Στον περίβολο της μονής έχει κτιστεί νέος επιβλητικός ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Δίπλα από τη μονή βρίσκεται η όμορφη μικρή εκκλησία του Οσίου Νείλου. Το συγκρότημα της μονής περιλαμβάνει επίσης μεγάλη νεόδμητη πτέρυγα με ξενώνες και άλλους βοηθητικούς χώρους.
Μονή Αγ. Νικολάου Καρυάς
Μοναστήρια
- Αγ. Αναργύρων, Ν του χωριού Βέροια. Χρονολογείται από το 13ο αιώνα και θεωρείται η αρχαιότερη μονή με συνεχή λειτουργία.
- Αγ. Κυριακής, κοντά στη Βαμβακού.
- Ενδύσσενας (Αγ. Γεωργίου), μεταξύ Ορεινού Κορακοβουνίου και όρμου Κρυονερίου. Χρονολογείται από το 18ο αιώνα.
- Γυναικεία Μονή της Παλαιοπαναγιάς (Κοιμήσεως της Θεοτόκου), στα ΝΔ του Άστρους, η οποία αποτελεί δείγμα μεταβυζαντινής μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.
- Καρυάς (Αγ. Νικολάου), κοντά στον Τυρό. Θεωρείται το πιο παλιό τσακώνικο μοναστήρι.
- Ανδρικό Μοναστήρι Προδρόμου (Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου), απέναντι από την Περδικόβρυση.
- Γυναικείο Μοναστήρι Λουκούς (μεταμορφώσεως του Σωτήρος), Ν των Κάτω Δολιανών.
- Μονή Κοντολινάς, ΒΔ του Πραστού και ΝΑ της Καστάνιτσας.
- Γυναικεία Μονή Σίντζας (Αγ. Νικολάου) στα ΝΔ του Λεωνιδίου.
- Γυναικεία Μονή Ελώνης ή Έλωνας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου), κοντά στον Κοσμά. Χρονολογείται από τις αρχές του 16ο αιώνα περίπου.
- Γυναικεία Μονή Μαλεβής (Κοιμήσεως της Θεοτόκου), στο δρόμο Αγ. Πέτρου - Άστρους.
- Μονή Μουράς (Ταξιαρχών), μεταξύ Αγ. Βασιλείου και Παλαιοχωρίου.
- Μονή Παλαιοπαναγιάς ή Καστριώτισσας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου), μεταξύ Αγ. Βασιλείου και Πλατανακίου, κοντά στο μεσαιωνικό πύργο και οικισμό.
- Ιερά Μονή Ζερμπίτσης, ΒΑ από τους Γοράνους.
- Μονή Γόλας, ΒΔ από τους Γοράνους.
- Ερειπωμένη Μονή Προφήτη Ηλία Δάφνης, ΒΔ του Γερακίου, σε περίοπτη θέση.
- Γυναικεία Μονή Ορθοκωστάς ή Εορτακουστής (Κοιμήσεως της Θεοτόκου), στο δρόμο Αγ. Ανδρέα - Πραστού.
Τα στοιχεία τα βρείκαμε απο το
http://www.parnonas.com/index.php?c_id=165
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου