Εγώ έτσι απλά


Ο ρόλος ενός ΟΔΗΓΟΥ και φυσικά με την συναργασία τουΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ είναι να παρουσιάζει τις ομορφιές μιας περιοχής, μιας πόλης, μιάς χώρας , και να παρέχει στον Ταξιδιώτη κάθε πληροφορία , τα αξιοθέατα και την κολτούρα καθε τόπου.

Συνεπείς προς το ρόλο αυτό και την συνεχή έρευνα προτείνουμε !! τόπους ώστε να γίνοντε οι διακοπές ποιο ποιοτικές και ποιο ευχάριστες


Στις εκδρομές μας , γινόμαστε μια οικογένεια , μια παρέα , ιδικότερα στις μέρες των εορτών , δεν υπάρχει πιο ομορφότερο να υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι και να διακρίνεις χαμόγελαστά πρόσωπα , καινούργια ατομα, νέες παρέες


Με εκτίμηση κ σεβασμό THE DRIVER +30 6977 431320-

FACEBOOK : christos deligiannidis

Twitter: christosDeligiannidis (chr1stofer)


twitter

Για Μένα - about me

Η φωτογραφία μου
THESSALONIKI, Greece
TEL: +30 6977-431320.(EMAIL christos.deligiannidis@gmail.com)...(skype: christos.deligiannidis ) face book : tripdriver or christos deligiannidis )

οι επισκέψεις αυτής τις σελίδας είναι στους - visits to this page is to

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΙΟΣ-IOS ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ , ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΠΑΡΑΛΙΕΣ,

Διακοπές στην Ίο 

Οι διακοπές στις Ίο προσφέρονται πρώτα από όλα για χαλάρωση από τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Στις διακοπές μου στην Ίοαυτή την απαραίτητη χαλάρωση μου την πρόσφεραν απλόχερα πρώτα από όλα οι αμμουδερές της παραλίες και τα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά τους. Στην Ίοόπου και να κολυμπήσεις νιώθεις αυτή την ιδιαίτερη αίσθηση που χρειάζεσε στις διακοπές, ότι είσαι αλλού, εκτός τόπου και εκτός χρόνου.
 Ακόμη και στον Γιαλό στο λιμάνι της Ίου, στην σκιά της γραφικής Χώρας, το μόνο που διακόπτει αυτή την εκτός τόπου και χρόνου αίσθηση που σε κάνει να πραγματικά να χαλαρώνεις και να ξεχνιέσε είναι οι συχνές αφίξεις το καλοκαίρι κάθε είδους πλοΊου που προσεγγίζει το λιμάνι μεταφέροντας τους επισκέπτες του νησιού. Μπορείτε να φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται αν κάποΊος κολυμπάει στο Μαγγανάρι ή στην Αγία Θεοδότη, δυο παραλίες που είναι πραγματικά μικροί Κυκλαδίτικοι παράδεισοι.
Βέβαια καμία από τις παραλίες της Ίου δεν υστερεί σε ομορφιά, όμως επιτρέψτε μου να έχω τις προτιμήσεις μου. Αν στις διακοπές σας στις Ίοαποφασίσετε να μείνετε στην ευρύτερη περιοχή του Λιμανιού - Χώρας - Μυλοπότας, που παλιότερα ήταν και οι μοναδικές προσβάσιμες περιοχές της Ίου, θα σας πρότεινα κάτι που θα φρόντιζε πολύ την φυσική σας κατάσταση. Αφήστε το οποιοδήποτε όχημα σας ακίνητο και αποφασίστε να περπατήσετε. Η Ίος θα σας αποζημειώσει σε όλα τα επίπεδα.
Κάντε την μεγάλη βόλτα από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην άκρη του λιμανιού της Ίου μέχρι την άλλη άκρη στο τέλος της παραλίας του Γιαλού. Ανεβήτε στην Χώρα της Ίου με τα πόδια. Όχι από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αλλά από τα φαρδιά σκαλοπάτια που περνάνε μέσα από τις γραφικές αυλές των Νιώτικων σπιτικών. Ένα δρόμο που σίγουρα ακολουθούσαν από την αρχαιότητα άνθρωποι και εμπορεύματα για να ανέβουν από το λιμάνι στην οχυρωμένη Χώρα. 
Στην Χώρα της Ίου περπατήστε στα στενά δρομάκια της και στα σκαλοπάτια που οδηγούν στο πιο ψηλό σημεΊοτου οικισμού στην Παναγία την Γκρεμνιώτισσα και ακόμη ψηλότερα στον ναό του Αγιου Νικολάου, του προστάτη της ναυτοσύνης που δεσπόζει στην κορυφή του λόφους της Χώρας. Αφεθήτε στις μυρωδίες από τα λουλούδια που με μεγάλη φροντίδα διατηρούν τα περισσότερα σπίτια στην Ίοαλλά και στις μυρωδίες που αναδύουν οι Νιότικες κουζίνες των σπιτιών αλλά και των εστιατορίων.
Απολαύστε μια απογευματινή βόλτα στα σοκάκια της Χώρας την ώρα που ο ήλΊος γλυκαίνει το εκθαμπωτικό λευκό και το γεμίζει με τις θερμές αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος. Τολμήστε να περπατήσετε την απόσταση από την Χώρα μέχρι παραλία του Μυλοπότα και αν μετά απο το μπάνΊοσας, τα θαλάσσια σπόρ, τα δροσιστικά ποτά και το φαγητό δεν έχετε το κουράγΊονα επιστρέψετε στην ανηφοριά που οδηγεί ξανά στην Χώρα, αφήστε το ΚΤΕΛ της Ίου με τα συχνά του δρομολόγια να σας βοηθήσει στην επιστροφή σας.
Απαραίτητα πρέπει να κάνετε μια βόλτα στην πλατεία της άνοιξης για να δείτε τους ανεμόμυλους της  Ίου και βέβαια πρέπει να κάνετε άλλη μια βόλτα μέχρι τον πρωτοκυκλαδικό οικισμό του Σκάρκου λίγο πιο χαμηλά από την Χώρα. Η βράβευση του αρχαιολογικού χώρου του λόφου του Σκάρκου, για την διαμόρφωση, την συντήρηση και την ανάδειξη του, το 2008, δεν ήτανε καθόλου τυχαία. 
Οι διακοπές στην Ίο έχουν ένα ακόμη ξεχωριστό χαρακτηριστικό. Το νησί είναι εδώ και αρκετά χρόνια δημοφιλής τουριστικός προορισμός για νέους από όλο τον κόσμο και έτσι η διαφορά στον μέσο όρο της ηλικίας των επισκεπτών της Ίου είναι σε σχέση με άλλα κυκλαδίτικα νησιά είναι πολύ εμφανής, καθώς νεαρά αγόρια και κορίτσια σκορπίζουν την θετική τους ενέργεια σε όλο το νησί.
Υπάρχει και κάτι άλλο που μου  κάνει μεγάλη εντύπωση σε κάθε μου επίσκεψη στην Ίο. Στην μεγάλη πλατεία στα πόδια της Χώρας πάντα, εδώ και δεκαετίες, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου,  παίζουν παιδιά. Κι όπου υπάρχουν χαρούμενα παιδιά ο τόπος έχει γερό παρόν και ακόμη πιο σίγουρο μέλλον. Έτσι είναι και για την αγαπημένη μου Νιό, που παρόλο τον μικρό πληθυσμό της καταφέρνει να στέκετε στα πόδια της και να δημιουργεί το παρόν της και όλο και μεγαλύτερες προσδοκίες για το μέλλον. Σας εύχομαι τις καλύτερες διακοπές στην Ίο

Ίος ιστορία

Η Ίος πήρε το όνομα της στην αρχαιότητα από την λέξη Ία, τα λουλούδια δηλαδή που φύτρωναν άφθονα στο νησί. Κατ' άλλους το όνομα της η Ίος το χρωστάει στην φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες. Στην σύγχρονη εποχή οι νησιώτες των Κυκλάδων και οι κάτοικοι της Ίου ονομάζουν το νησί Νιό, όνομα που προέρχεται από την βυζαντινή εποχή.
Ίος ιστορία
Η Ίος από την προιστορική εποχή και χάρη στο ασφαλές φυσικό λιμάνι της έπαιζε σπουδαΊορόλο στους θαλάσσΊους δρόμους προς την Κρήτη. Ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός στον λόφο του Σκάρκου μας, αλλά και οι πάρα πολλές προιστορικές τοποθεσίες πάνω στο νησί μας λένε πολλά για αυτή την περίοδο.
Η Ίος στην συνέχεια βρέθηκε κάτω από την επηρροή του Μινωικού και στην συνέχεια του Μυκηναικού πολιτισμού. Ένας σημαντικός θαλασσινός λαός της ΜεσογεΊου οι Φοίνικες φαίνεται ότι φτάνουν στο νησί και διατηρούν την παρουσία τους μέχρι 9ο αιώνα π.χ. Η Ίος είναι ιωνική από ένα σημεΊοκαι μετά μιας και ανήκει στην Ιωνική Αμφικτιονία, ενώ από το 534 π.χ αρχίζει να πληρώνει φόρο στην Αθήνα.
Σπουδαία παρουσία και ισχυρή πόλη διέθετε η Ίος την κλασική και την ελληνιστική εποχή. Η παρακμή της ξεκινάει με την ρωμαική κατοχή που ορίζεται και ως τόπος εξορίας και συνεχίζεται και τα βυζαντινά χρόνια. Μια μικρή ανάκαμψη έρχεται για την Ίοτην εποχή του Δουκάτου της Νάξου αλλά η τουρκοκρατία την διακόπτει. Η Ίος παρόλο που δεν διέθετε ισχυρή ναυτική δύναμη ήταν από τα πρώτα νησιά που ύψωσαν την επανταστατική σημαία το 1821. Η Ίος συμμετείχε στη ναυμαχία στο Κουσαντάσι στις 9 ΊουλΊου 1821, στη Β' Εθνοσυνέλευση στο Άστρος το 1823 και στη Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα το 1827.
Στο νεοελληνικό κράτος η Ίος παρέμεινε ένα άγονο νησί που οι λιγοστοί κάτοικοι του πάλευαν να επιβιώσουν με την μικρής έκτασης καλλιεργούμενη γή, την κτηνοτροφία και μερικά ορυκτά που διέθετε το υπέδαφος του νησιού. Σε νέα εποχή αρχίζει να περνάει το νησί από την δεκαετία του 70 καθώς όλο και περισσότερο αναδεικνύεται σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό για τους νέους της Ευρώπης. Σήμερα η Ίος διατηρεί την φήμη της ως το νησί των νέων και της διασκέδασης, αλλά διαθέτει και άρτιες τουριστικές υποδομές, οργανωμένη μαρίνα και πολύ καλό οδικό δίκτυο. Πράγμα που την βάζει με τους καλύτερους οιωνούς στην νέα εποχή. 

Ίος παραλίες


Η Ίος πάντα ήταν φημισμένη για τις παραλίες της. Ειδικά ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι είναι γνωστές παραλίες στο πανελλήνΊοκαι για τους διάσημους που κατά καιρούς τις επιλέγουν ως τόπο των διακοπών τους.
Ίος παραλίες
Όμως και οι άλλες παραλίες της Ίου παρόλο που δεν είναι πολλές, θα σας εκπλήξουν ευχάριστα με την ομορφιά τους. Ευχάριστη έκπληξη στην Ίο είναι και το πολύ καλό οδικό δίκτυο που θα σας οδηγήσει γρήγορα και με ασφάλεια στις περισσότερες παραλίες της. Ενώ αν είστε τύπος της περιπέτειας που δεν φοβάτε τις off the road διαδρομές και το περπάτημα, η Ίος θα σας χαρίσει καταπληκτικά απομονωμένα τοπία, καθώς κάθε γλώσσα γης που γλυστράει μέσα στην θάλασσα κρύβει μικρούς θησαυρούς, πανέμορφους μικρούς κολπίσκους και εντελώς ερημικές παραλίες.

Παραλία Μαγγανάρι

Tο Μαγγανάρι της Ίου είναι ένας επίγειος παράδεισος και τώρα πια με τον ασφαλτοστρωμένο που οδηγεί στην αγκαλία του, δεν είναι ένας παράδεισος για λίγους.
Παραλία Μαγγανάρι
Η παραλίες στο Μαγγανάρι - γιατί δεν μιλάμε για μια παραλία αλλά για μια δαντέλα από μ αμμουδερούς κολπίσκους που σχηματίζουν τουλάχιστον 3 μεγάλες και πολλές μικρότερες παραλίες - σε αρπάζουν μόλις τις πρωτοαντικρύσεις από ψηλά και δεν σε αφήνουν να πάρεις τα μάτια σου από πάνω τους μέχρι να βρεθείς κοντά στα γαλαζοπράσινα νερά τους και την χρυσαφένια άμμο. Η διαδρομή από την Χώρα της Ίου μέχρι το Μαγγανάρι είναι η μεγαλύτερη που μπορεί να κάνει κάποΊος στο νησί αλλά σίγουρα αξίζει και με το παραπάνω να κάνει κανείς αυτά τα 23 χιλιόμετρα. Στο Μαγγανάρι θα βρείτε και οργανωμένα κομμάτια με ομπρέλες και ξαπλώστρες όπως και μερικές ταβέρνες με τα απαραίτητα, αλλά αν το επιθυμείτε μπορείτε να βρεθείτε σε πιο απόμερα σημεία με μεγαλύτερη ησυχία.

Αγία Θεοδότη

Η παραλία στην Αγία Θεοδότη είναι ακριβώς αυτό που έχει κάποΊος στο μυαλό του για μια μεγάλη παραλία στο Αιγαιο. Τόσο μεγάλη ώστε να έχει ένα οργανωμένο κομμάτι αλλά και εντελώς ήσυχα απομονωμένα τμήματα όπου κανείς δεν ενοχλεί κανένα.
Αγία Θεοδότη
Απέραντη αμμουδιά όπου χάνεται το μάτι σου και μια υπέροχη συστάδα με αλμυρίκια, από τα ψηλότερα που έχω συναντήσει στα ελληνικά νησιά που δυστυχώς δεν τα φροντίζει κανείς. Στα συν της παραλίας στην Αγία Θεοδότη είναι μια ταβέρνα που θα συναντήσετε πριν φτάσετε στην παραλία αλλά και το καφέ Όασις που στις αναπαυτικές του καρέκλες μπροστά στην πισίνα, σας προσφέρει μια πανοραμική άποψη της παραλίας και κάθε είδους αναψυκτικό για να συνοδεύσετε άψογα την απόλαυση σας.

Παραλία Γιαλός

Ο Γiαλός στην Ίοείναι η μεγάλη παραλία δίπλα στο λιμάνι. Εξαιρετική αμμουδιά που σκιάζεται από αλμυρίκια στο μεγαλύτερο μέρος της είναι από τις ωραιότερες παραλίες στην Ίο, αν δεν σας ενοχλούν η κίνηση του λιμανιού και τα πλοία που μανουβράρουν μπροστά σας για να δέσουν στον μώλο.
Παραλία Γιαλός
Η παραλία στον Γιαλό είναι οργανωμένη και στην πίσω της μετά το μαντράκι θα βρείτε όλους τους τύπους των καταστημάτων και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο Γiαλός δεν είναι η καλύτερη παραλία στην Ίο, όμως είναι μια εύκολη κοντινή επιλογή προσβάσιμη με όλα τα μέσα, για να κάνετε το μπάνΊοσας με φόντο το λιμάνι και την Χώρα της Ίου.

Παραλία Κουμπάρα

Η παραλία Κουμπάρα είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες στην Ίο,  πολύ κοντά στο λιμάνι. Για να πάτε στην Κουμπάρα θα πάρετε τον δρόμο αριστερά από το λιμάνι που περνάει από την πίσω μεριά της παραλίας στον Γυαλό. Μετά από μια μικρή ανηφοριά απλώνεται μπροστά σας η παραλία της Κουμπάρας που είναι ένα πανέμορφο ιδιαίτερο τοπΙΟ.
Παραλία Κουμπάρα
Η παραλία είναι οργανωμένη και ιδανική για κάθε είδους δραστηριότητα. Αν όμως έχετε όρεξη για περπάτημα υπάρχουν πολλά πανέμορφα τοπία και παραλίες σε όλη την γύρω περιοχή. Στο πίσω μέρος της παραλίας στην Κουμπάρα υπάρχει μια ακόμη παραλία με χοντρό βότσαλο και πιο πίσω ακόμη ένας μεγάλος κόλπος με πολύχρωμα βράχια με δύο μικρές αμμουδερές παραλίες με σκούρα άμμο. Η Κουμπάρα είναι μια περιοχή σε ανάπτυξη με καινούργια μαγαζιά και ενοικιαζόμενα δωμάτια και χρόνο με τον χρόνο κερδίζει πόντους στην προτίμηση των παραθεριστών της Ίου.

Παραλία Μυλοπότας

Ο Μυλοπότας είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της Ίου και η πιο οργανωμένη καθώς διαθέτει τα πάντα. Ταβέρνες, καφέ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Στο Μυλοπότα την ημέρα και στην Χώρα το βράδυ, χτυπάει καθημερικά η καρδιά της Ίου καθώς νεαρά αγόρια και κορίτσια από όλο τον κόσμο τους μεταδίδουν την μοναδική ενέργεια και την ζωντάνια τους.
Παραλία Μυλοπότας
Η παραλία στον Μυλοπότα παλιότερα, πριν φτιαχτεί ο δρόμος στην πίσω πλευρά της ήταν περισσότερο όμορφη και το τοπιο πιο φυσικό. Όμως παρόλη την οικιστική ανάπτυξη και την οργάνωση της η παραλία στο Μυλοπότα παραμένει υπέροχη με τη χρυσαφένια άμμο και τα πεντακάθαρα γαλανά νερά της.

Παραλία Ψάθη

Στον μικρό οικισμό Ψάθη στην ανατολική Ίοθα βρείτε μια μεγάλη παραλία. Στο σημεΊοπου φτάνει κανείς στην παραλία από τον δρόμο η παραλία έχει αρκετές πέτρες όμως αν προχωρήσει κανείς αριστερότερα υπάρχει ένα αμμουδερό οργανωμένο κομμάτι και ακόμη πιο αριστερά το ωραΙΟτερο και πιο απομονωμένο σημεΊοτης παραλίας. Στην Ψάθη μπορεί κανείς ηρεμήσει και απολαύσει τα καταγάλανα πεντακάθα νερά της.
Παραλία Ψάθη
Στο χωρΊουπάρχει μια ταβέρνα λίγο ψηλότερα από τη παραλία. Στον δρόμο πηγαίνοντας για την Ψάθη υπάρχουν τα ερείπια του Παλαιόκαστρου, που σας προτείνω να το δείτε πρίν φτάσετε στην παραλία. Το φιδίσΊοπλακόστρωτο του Παλαιόκαστρου είναι αρκετά κουραστικό και ένα μπάνΊοστην παραλία της Ψάθης αμέσω μετά θα σας δροσίσει με τον καλύτερο τρόπο.

Ίος αξιοθέατα

Η Ίος είναι από μόνη της αξιοθέατο. Με την γραφική Χώρα, τα παραδοσιακά σπίτια, τις αμέτρητες εκκλησίες και τις απέραντες ακρογιαλιές. Η Ίος διαθέτει αξιοθέατα της νεώτερης ιστορίας του νησιού όπως οι ανεμόμυλοι, ακόμη και σύγχρονα αξιοθέατα όπως το ανοιχτό θέατρο και το μουσείο μοντέρνας τέχνης που ακόμη χτίζεται.
Ίος αξιοθέατα
Η Ίος όμως δεν υστερεί σε αξιοθέατα και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Ο πρωτοκυκλαδικός οικισμός του λόφου του Σκάρκου είναι το πιο σημαντικό. Στην Ίομπορείτε να αναζητήσετε τον τάφο του Ομήρου, τα αρχαία τείχη της πόλης ή τα διάσπαρτα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη που έχουν χρησιμοποιηθεί στις νεώτερες κατασκευές. Η Ίος έχει πολλά αξιοθέατα που δεν θα σας αφήσουν τα πλήξετε.

Ίος Αρχαιολογικό μουσείο

Το μικρό αρχαιολογικό μουσείο της Ίου βρίσκεται στην Χώρα της Ίου και στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο, το Αμoιραδάκειo Μέγαρo.
Ίος Αρχαιολογικό μουσείο
Το αρχαιολογικό μουσείο της Ίου περιλαμβάνει στην συλλογή του αρχαιότητες που βρέθηκαν στο νησί έπειτα από ανασκαφές και έρευνες της αρχαιολογικής υπηρεσίας τα τελευταία τριάντα χρόνια (οι περισσότερες από τον προιστορικό οικισμό του Σκάρκου και την αρχαία πόλη στην Χώρα). Περιλαμβάνει επίσης την παλιά αρχαιολογική συλλογή της Ίου που είχε ιδρύσει ο δήμαρχος Φραγκούλης Κορτέσης το 1904 κατορθώνοντας με παραδόσεις και δωρεές να διασώσει σημαντικά τμήματα της αρχαιολογικής κληρονομιάς του νησιού. Τα πιο ενδιαφέροντα τμήματα του αρχαιολογικού μουσείο υ της Ίου είναι τα προιστορικά ευρήματα, οι επιγραφές από όλη την αρχαία εποχή καθώς και δύο επιτύμβιες στήλες.
Αρχαιολογικό μουσείο της Ίου, Χώρα
Τηλ 22860 91246

Ο τάφος του Ομήρου

Η Ίος είναι μια από τις πολλές περιοχές σε ολόκληρο το ΑιγαΊοπου διεκδικεί να είναι ο γενέθλΊος τόπος του μεγαλύτερου ποιητή όλων των αιώνων του Όμηρου. Όμως οι Νιώτες ενώ για την γέννηση του Όμηρου θεωρούν εύλογες τις όποιες αμφιβολίες και τις διεκδικήσεις που προβάλλουν άλλες πόλεις, είναι εντελώς σίγουροι ότι φιλοξενούν στα χώματα τους τον τάφο του φημισμένου επικού ποιητή.
Ο τάφος του Ομήρου
Ο τάφος του Ομήρου βρίσκεται σε ένα λόφο στην βόρεια Ίοπάνω από τον όρμο Πλακωτό. Στο ότι υπάρχει ο τάφος του Ομήρου στο νησί υπάρχουν οι αναφορές των αρχαίων ιστορικών και περιηγητών. Στην άποψη αυτή συνηγορεί η παράδοση που θέλει την μητέρα του Ομήρου να έχει γεννηθεί στο νησί.

Ένα αρχαΊονόμισμα με την Όμηρο και ένας μήνας του αρχαΊου ημερολογiου της Ίου με το όνομα του ποιητή όπως αναφέρει μια επιγραφή. Τον τάφο του Ομήρου στην Ίοθα τον δείτε σήμερα στον λόφο του Ψαθόπυργου όπως τον έλεγαν οι ντόπιοι, όπου οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι πρόκειται για πύργο της ελληνιστικής περιόδου.

Προϊστορικός οικισμός Σκάρκου

Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ίου, σε ένα λόφο χαμηλότερο αλλά κοντινό στον λόφο που βρίσκεται η σημερινή Χώρα της Ίου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν από τους σημαντικότερους πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς.
Προϊστορικός οικισμός Σκάρκου
Στον λόφο του Σκάρκου όπως έχει αναφέρει σε μια συνέντευξή της η Μαρίζα Μαρθάρη, διευθύντρια της ΚΑ Εφορίας Αρχαιοτήτων, βρίσκεται "... ο μεγαλύτερος έως σήμερα γνωστός οικισμός του Πρωτοκυκλαδικού κόσμου στην περίοδο της πλήρους ακμής του, τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. κτισμένος σε χαμηλό λόφο, στον μυχό του ευρύχωρου λιμανιού της Ίου, αποτελούσε ένα από τα αξιολογότερα κέντρα και λιμάνια αυτού του κόσμου. Η κατάσταση διατήρησής του, που είναι μοναδική για το ΑιγαΊοτης 3ης χιλιετίας π.Χ., επιτρέπει να γνωρίσουμε την πολύ εξελιγμένη αρχιτεκτονική του μορφή.
Ο οικισμός είχε οργανωμένο πολεοδομικό σχέδΊοκαι σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων. Τα κτίριά του είναι διώροφα με εντυπωσιακά μορφολογικά στοιχεία, όπως λιθόκτιστες κλίμακες, ερμάρια, κτιστές κασέλες και πλακόστρωτα δάπεδα στους ορόφους..." και συνεχίζει η Μαρίζα Μαρθάρη στην ίδια συνέντευξη "...μέσα στα κτίρια βρέθηκαν πολλά μεταλλικά, οστέινα και λίθινα σκεύη και εργαλεία καθώς και εντυπωσιακά πήλινα αγγεία. Τα κινητά αυτά ευρήματα βρίσκονται, τα περισσότερα, στη θέση τους κατά την ανασκαφή και είναι πολύ καλά διατηρημένα. Την τελευταία τριετία ήλθαν στο φως σφραγίδες, οστέινες και λίθινες, καθώς και ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ενσφράγιστων αντικειμένων, πράγμα σπανιότατο για Πρωτοκυκλαδικό οικισμό. Αυτό δείχνει ότι οι δομές της Πρωτοκυκλαδικής κοινωνίας ήταν πολύ πιο σύνθετες από εκείνες που ορισμένοι είχαν υποθέσει."
Ο πρωιστορικό οικισμός του Σκάρκου στην Ίο, χάρη στην εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει για την ανάδειξη του η ΚΑ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου έχει βραβευτεί το 2008 με το βραβεΊοπολιτιστικής κληρονομιάς της ΕΕ στην κατηγορία Συντήρηση αρχαιολογικών χώρων. Πριν τον πρωιστορικό οικισμό του Σκάρκου υπάρχει πάρκινγκ για τους επισκέπτες, αλλά σας προτείνουμε να αφήσετε το αυτοκινητό σας πολύ πιο πριν και να προσεγγίσετε με τα πόδια τον αρχαιολογικό χώρο. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε μια από τι μεγαλύτερες καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ίο, τον κάτω Κάμπο και ο περιβάλλον χώρος με τις ξερολιθιές θα σας εισάγει με τον καλύτερο τρόπο στην ατμόσφαιρα του κυκλικού πετρόκτιστου οικισμού του Σκάρκου.

Ίος Παλαιόκαστρο

Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Ίου σε ένα ύψωμα που δεσπόζει στις ακτές του νησιού και προσφέρει ανεμπόδιστη θέα προς την Πάρο, την Νάξο, την Αμοργό και τις μικρές Κυκλάδες.
Ίος Παλαιόκαστρο
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κάστρο το έχτισαν οι βυζαντινοί και το χρησιμοποίησαν για την επιτήρηση των θαλάσσιων δρόμων που οδηγούσαν στην Κρήτη.
Στο Παλαιόκαστρο θα δείτε αρκετά τμήματα από τα τείχη, ερείπια από τα κτίσματα στο εσωτερικό του κάστρου και την πανέμορφη εκκλησία της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας.
Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στον δρόμο προς την Ψάθη, λίγο πριν τον οικισμό στο αριστερό σας χέρι υπάρχει σχετική πινακίδα και θα δείτε το κάστρο από μακρυά. Θα σας οδηγήσει σε αυτό ένα πετρόκτιστο φιδίσΊομονοπάτι με αρκετά σκαλοπάτια.

Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης

Το Θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" της Ίου είναι ένα ανοικτό θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Peter Haupt, ο οποΊος εκτός από καθηγητής αρχιτεκτονικής του πανεπιστημΊου του Βερολίνου, είναι λάτρης της Ίου και επίτιμος δημότης της.
Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης
Ως πρότυπα στον σχεδιασμό του ανοιχτού θεάτρου της Ίου χρησιμοποιήθηκαν αρχαία θέατρα του ελληνικού νησιωτικού χώρου και της Κάτω Ιταλίας. Το Θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" μπορεί να φιλοξενήσει 1100 θεατές στις κερκίδες του, οι οποίες είναι μαρμάρινες.
Στα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του θεάτρου έχει χρησιμοποιηθεί ντόπια πέτρα. Το Θέατρο είναι ένα πραγματικό στολίδι για την Ίοκαι εκτός του ότι φιλοξενεί σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, αναβάθμισε και μια πολύ όμορφη περιοχή της Ίου, τα τσουκαλαριά που δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες είχε μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Η ορχήστρα του θεάτρου έχει διάμετρο 12 μέτρων. Ενώ ο προσανοτολισμός των κερκίδων προς τον νοτιά προσφέρει μια εκπληκτική θέα στο ΑιγαΊοκαι προστατεύει και τους θεατές από τους καλοκαιρινούς βόρεΊους ανέμους που φυσάνε στο νησί.

Οι εκκλησίες της Ίου

Δεν αποτελεί πρωτοτυπία για τις κυκλάδες, αλλά οι εκκλησίες στην Ίο αποτελούν από μόνες τους σημαντικά αξιοθέτα καθώς είναι το χαρακτηριστικό της Χώρας της Ίου που από την κορφή μέχρι τα νύχια είναι στολισμένη με μικρές και μεγάλες εκκλησίες, αλλά σας περιμένουν και σε κάθε γωνιά, κάθε στροφή του δρόμου στην ενδοχώρα της Ίου σαν πολύτιμα λευκά πετράδια πάνω στην σκληρή σκούρα πέτρα του νησιού. Η παράδοση θέλει τις εκκλησίες της Ίου να είναι 365, μια για κάθε μέρα του χρόνου.
Οι εκκλησίες της Ίου
Οι περισσότερες από αυτές είναι επισκέψιμες και λειτουργικές ενώ πολλές διοργανώνουν πανηγύρια κάθε χρόνο για τον εορτασμό του ΑγΊου στου οποΊου την χάρη είναι αφιερωμένες. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός που κυριαρχεί στις εκκλησίες της Ίου είναι βασιλική με τρούλο. Υπάρχουν πολλοί λαικοί θρύλοι που συνδέονται με την ίδρυση εκκλησιών σε διάφορους οικισμούς της Ίου και έχει ενδιαφέρον να τους ανακαλύπτει κανείς συζητώντας με τους ντόπιους.

Παναγία η Γκρεμνιώτισσα

Η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμνιώτισσας δεσπόζει ψηλά στην Χώρα της Ίου και με τον φοίνικα στο προαύλΊοτης είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Ίου. Από την Παναγία την Γκρεμνιώτισσα η θέα είναι υπέροχη αλλά ακόμη καλύτερη θέα θα σας προσφερθεί αν ανέβετε λίγο ψηλότερα στον λόφο που είναι χτισμένη η Χώρα και φτάσετε στο ψηλότερο σημεΊοτου που είναι χτισμένος ο ναός του ΑγΊου Νικολάου.
Παναγία η Γκρεμνιώτισσα
Υπάρχει ένας κλασικός θρύλος για το πως χτίστηκε η εκκλησία την εποχή της τουρκοκρατίας. Κλασικός με την έννοια ότι η παράδοση θέλει τις περισσότερες σημαντικές εκκλησίες των κυκλάδων να έχουν χτιστεί έπειτα από την ανεύρεση κάποια εικόνας, συνήθως της παναγίας και συνήθως της Κρητικής σχολής αγιογραφίας.
Κάτοικοι της Ίου βρήκαν την εικόνα στα βράχια της παραλίας του Μυλοπότα. Έφτασε εκεί από την Κρήτη όπου την είχαν ρίξει στη θάλασσα κρητικοί για να γλυτώσει από τους τούρκους. Οι Νιώτες ευσεβείς όπως ήταν αποφάσισαν από την πρώτη στιγμή να χτίσουν μια εκκλησία για να φιλοξενήσει την εικόνα και να αποτελέσει τόπο προσκυνήματος.
Όμως οι προσπάθειες τους να χτίσουν έναν ναό κοντά στην σημερινή μητρόπολη της Ίου απέβησαν άκαρπες καθώς ο ναός κάθε πρωί βρίσκονταν γκρεμισμένος και η εικόνα στέκονταν στην σημερινή θέση της εκκλησίας πάνω σο γκρεμό να αντικρύζει προς τον νοτιά την Κρήτη από όπου ξεκίνησε το ταξίδι της. Έτσι χτίστηκε η σημερινή Παναγία η Γκρεμνιώτισσα. 

Οι Μύλοι της Ίου

Στο δεξί τμήμα της χώρας της Ίου σε ένα σημεΊοπου πραγματικά φυσάει πολύ βρίσκονται οι ανεμόμυλοι της Ίου.
Οι Μύλοι της Ίου
Εντυπωσιακοί, παρόλο που δεν σώζονται όλοι στην αρχική μορφή τους, οι ανεμόμυλοι της Ίου συνδέουν με τον καλύτερο τρόπο το παρελθόν και το παρόν, πλήρως ενταγμένοι σήμερα στον παραδοσιακό οικισμό της χώρας ως ένα πανέμορφο τουριστικό αξιοθέατο.
Τόσο αναγκαΙΟι στο παρελθόν που τιθάσευαν την δύναμη των αέρηδων του Αιγαiου, βάζοντας τους στην καθημερινή υπηρεσία των αναγκών των κατοίκων. Οι μύλοι βρίσκονται δυο βήματα από το κέντρο της Χώρας της Ίου στην πλατεία της Άνοιξης που πια όλοι την λένε πλατεία των Μύλων. Μπορείτε να δείτε και τρείς από τους 12 συνολικά μύλους - τους δύο σε εξαιρετική κατάσταση - δίπλα στον δρόμο που σας βγάζει από την Χώρα στο ύψωμα αριστερά σας.

Βράχια της Ίου

Το νησί της Ίου είναι βραχώδες. Δεν είναι σπάνΊοβέβαια για νησί των Κυκλάδων. Παρόλο που η Ίος δεν έχει την ηφαιστιακή φύση της Σαντορίνης ή την ποικιλία της Μήλου, μια βόλτα στην ενδοχώρα του νησιού σε εκπλήσει από την πρώτη στιγμή με τους βραχώδεις σχηματισμούς που διακρίνεις παντού λές και ένας γλύπτης σμίλεψε αυτά τα βράχια και τους έδωσε χιλιάδες μορφές.
Βράχια της Ίου
Ο γλύπτης φύση βέβαια είναι αυτός που προίκησε με τέτοια ομορφιά τα βράχια της Ίου και η διάβρωση από τις βροχές και τους δυνατούς ανέμους που φυσούν στο νησί. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Ίομην διστάσετε. Βγείτε λίγο εκτός των τουριστικών διαδρομών, με τα πόδια η το αυτοκίνητο, ειδικά στο νότΊοτμήμα του νησιού και κυνηγήστε τα εκπληκτικά αυτά έργα της φύσης, με βοηθό την φαντασία σας και τη φωτογραφική σας μηχανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: