Εγώ έτσι απλά


Ο ρόλος ενός ΟΔΗΓΟΥ και φυσικά με την συναργασία τουΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ είναι να παρουσιάζει τις ομορφιές μιας περιοχής, μιας πόλης, μιάς χώρας , και να παρέχει στον Ταξιδιώτη κάθε πληροφορία , τα αξιοθέατα και την κολτούρα καθε τόπου.

Συνεπείς προς το ρόλο αυτό και την συνεχή έρευνα προτείνουμε !! τόπους ώστε να γίνοντε οι διακοπές ποιο ποιοτικές και ποιο ευχάριστες


Στις εκδρομές μας , γινόμαστε μια οικογένεια , μια παρέα , ιδικότερα στις μέρες των εορτών , δεν υπάρχει πιο ομορφότερο να υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι και να διακρίνεις χαμόγελαστά πρόσωπα , καινούργια ατομα, νέες παρέες


Με εκτίμηση κ σεβασμό THE DRIVER +30 6977 431320-

FACEBOOK : christos deligiannidis

Twitter: christosDeligiannidis (chr1stofer)


twitter

Για Μένα - about me

Η φωτογραφία μου
THESSALONIKI, Greece
TEL: +30 6977-431320.(EMAIL christos.deligiannidis@gmail.com)...(skype: christos.deligiannidis ) face book : tripdriver or christos deligiannidis )

οι επισκέψεις αυτής τις σελίδας είναι στους - visits to this page is to

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΠΑΡΟΣ-PAROS ISLAND-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ -

 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

Αλυκή

ΑΛΥΚΗ ΠΑΡΟΣ

Το ήρεμο ψαροχώρι, με τις υπέροχες παραλίες. Ο λατρεμένος προορισμός των οικογενειών, μόλις 11 χλμ από το λιμάνι της Παροικιάς στην νότια και πιο απάνεμη πλευρά του νησιού. Η Αλυκή είναι από τα μέρη της Πάρου που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν αυξημένη προσέλευση τουριστών και ειδικά εκείνων που αναζητούν γαλήνιες και ξεκούραστες διακοπές. Πολλοί από αυτούς είναι οικογενειάρχες που αισθάνονται και αναγνωρίζουν την ηρεμία και την ασφάλεια που τους προσφέρει η Αλυκή. Ακόμα και την υψηλή περίοδο του Αυγούστου ,παρόλο που το χωριό είναι γεμάτο δεν έχει κανείς την αίσθηση του πολύβουο τουριστικού προορισμού. Τα τουριστικά καταλύματα και οι παροχές που υπάρχουν στο χωριό προσφέρουν όλα όσα θα επιθυμούσε μια οικογένεια για να κάνει υπέροχες τις διακοπές της.
Οι ωραιότερες παραλίες βρίσκονται στο νοτιότερο σημείο του νησιού. Εκεί βρίσκεται η Αλυκή που φημίζεται για τις χρυσές αμμουδιές της και τα κρυστάλλινα νερά. Τέσσερις πανέμορφες παραλίες βρίσκονται γύρω της. Οι πανέμορφοι λόφοι που την περιτριγυρίζουν της εξασφαλίζουν μια πολύτιμη προστασία από τα δυνατά μελτέμια και αυτός είναι ένας από τους λόγους που την προτιμούν οι επισκέπτες.
Την προτιμούν όμως και για την ευγένεια, την καλοσύνη, την απλότητα και την ανοιχτή καρδιά των κατοίκων της. Το χαμόγελό τους δεν σβήνει από τα ηλιοκαμένα τους πρόσωπα και όλοι τους είναι πάντα εκεί πρόθυμοι να βοηθήσουν ,να εξυπηρετήσουν.
Για τους φίλους του καλού φαγητού υπάρχουν οι πολυάριθμες οικογενειακές ταβέρνες και τα εστιατόρια πάνω στο κύμα. Άλλωστε η Αλυκή φημίζεται για τα ταβερνάκια της ,το καλό φαγητό. Το φαγητό γίνεται όμως πιο νόστιμο όταν συνοδεύεται και από ένα ποτήρι ντόπιο παριανό κρασί.
Πολλές εκδηλώσεις ,πανηγύρια , παραδοσιακές μουσικές βραδιές γίνονται κάθε Καλοκαίρι, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα του νησιού και να διασκεδάσουν μαζί με τους ντόπιους σαν μια παρέα. Στις 23 Ιουνίου αναβιώνεται το έθιμο του «Κλείδωνα» ,χορευτικά συγκροτήματα χορεύουν στην παραλία , οι Μάηδες καίγονται στην αμμουδιά, χταποδάκι και άφθονη ντόπια σούμα προσφέρονται στους επισκέπτες .Στις 6 Αυγούστου γίνεται η γιορτή του ψαριού όπου τοπικά χορευτικά συγκροτήματα χορεύουν παραδοσιακούς χορούς και προσφέρονται ψαράκι και ντόπιο κρασί. Ακολουθεί το πανηγύρι «του Σταυρού» στις 14 Σεπτεμβρίου .
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
«Βουτάκος». Αμέσως μετά το αεροδρόμιο, παίρνοντας το δρόμο Αλυκής- Πούντας στα δυο χιλιόμετρα βρίσκει κανείς μια παραλία απάνεμη, με χοντρή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Μια παραλία ιδανική για οικογένειες. Διαθέτει και εξέδρα για βουτιές. Η πρόσβαση είναι εύκολη καθώς το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου είναι ασφαλτοστρωμένο και μόνο στα τελευταία 500 μέτρα είναι χωματόδρομος βατός. Η παραλία είναι προσβάσιμη και από την θάλασσα με σκάφος καθώς υπάρχει εξέδρα.

«Αγ. Νικόλαος». Μόλις 500 μέτρα πριν από την παραλία της Αλυκής .«Χοντρή άμμος», κρυστάλλινα νερά ,θαλασσόδεντρα που εξασφαλίζουν την πολυπόθητη σκιά , γήπεδο μπάσκετ ,τένις ,παιδική χαρά ,άνετο parking κάτω από τα δέντρα συνθέτουν τα χαρακτηριστικά της παραλίας αυτής .

«Αλυκή». Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Πάρου. Απάνεμη, προστατευμένη από τα μελτέμια είναι ο παράδεισος των επισκεπτών στην πλειοψηφία τους οικογένειες με παιδιά που χαίρονται την ήρεμη θάλασσα με τα πεντακάθαρα νερά. Στο μεγαλύτερό της μέρος , πολλά θαλασσόδεντρα προσφέρουν την πλούσια σκιά τους. Γύρω γύρω από την παραλία ψαροκάικα και ιστιοφόρα βρίσκουν καταφύγιο στο απάνεμο και φιλόξενο λιμάνι. Δεκάδες ταβερνάκια και καφέ συμπληρώνουν το σκηνικό.

«Πίσω Αλυκή». Μια πανέμορφη παραλία η οποία συνδυάζει βότσαλο και άμμο και έτσι ικανοποιεί όλα τα γούστα. Η «Πίσω Αλυκή» είναι ανοικτή προς το πέλαγος και έχει υπέροχη θέα καθώς φαίνονται στον ορίζοντα η Ίος ,η Σίκινος και η Φολέγανδρος που βρίσκονται απέναντι .Τα νερά είναι πεντακάθαρα και βάθος της είναι κανονικό . Διαθέτει άνετο παρκινγκ και δημόσιες τουαλέτες –αποδυτήρια.

Ο «Φάραγγας». Μόλις 1 χλμ ανατολικά της Αλυκής. Θεωρείται η πιο απάνεμη παραλία της Πάρου γιατί δεν την επηρεάζει καθόλου ο Βοριάς .Η άμμος της είναι ψιλή και χρυσαφένια και τα νερά της θάλασσας πεντακάθαρα. Επισκέπτες από όλη την Πάρο έρχονται για να απολαύσουν το μπάνιο τους , να χαλαρώσουν πίνοντας τον καφέ ή το ποτό τους κάτω από τις ομπρέλες και τα θαλασσόδεντρα . Δύο καφετέριες –εστιατόρια υπάρχουν για να εξυπηρετήσουν τις επιθυμίες των λουομένων. Δεξιά και αριστερά της υπάρχουν βράχια με περίεργους σχηματισμούς και πέρα από αυτά άλλες δύο μικρές παραλίες. Ο βυθός της θάλασσας προσφέρεται για υποβρύχια περιήγηση με μάσκα.

Νάουσα

Νάουσα
Η Νάουσα, κτισμένη σε ασφαλή κόλπο, στις βόρειες ακτές της Πάρου, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γραφικά λιμανάκια στο Αιγαίο. Έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη με δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, camping, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, εστιατόρια, καφενεία, αγορά και έντονη νυχτερινή ζωή.

Παρά τις ανέσεις που προσφέρει στους καλοκαιρινούς της επισκέπτες, η Νάουσα, παραμένει το παραδοσιακό ψαροχώρι με τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στις Κυκλάδες.

Στο μικρό, προστατευμένο λιμανάκι με τα δεκάδες ψαροκάικα, χτυπάει η καρδιά της Νάουσας. Σήμερα οι παλιές αποθήκες των ψαράδων έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφενεία και ουζερί που σερβίρουν φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες.

Μία βόλτα στο εσωτερικό της Νάουσας, μέσα από τα στενά ασπρισμένα δρομάκια της, θα αποκαλύψει την ομορφιά αυτής της νησιώτικης πολιτείας που διατηρεί το χρώμα και την φυσιογνωμία της συνδυάζοντας γοητευτικά το παρελθόν με το παρόν.

Γύρω από τη Νάουσα συναντάμε υπέροχες παραλίες κοντινές και μακρινές (Πιπέρι, Μοναστήρι, Κολυμπήθρες, Άγιοι Ανάργυροι, Λάγγερη, Σάντα Μαρία).


Περίπατος στον χρόνο
Με τη στρατηγική της θέση η Νάουσα έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διάφορες εποχές της ιστορίας του νησιού. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ίχνη κατοίκησης της περιοχής από την 3η χιλιετία π.Χ. Στη ΝΔ πλευρά του κόλπου της Νάουσας, στο λόφο των Κουκουναριών, αποκαλύφθηκε σημαντικότατος οικισμός με μακρά διάρκεια ζωής (από τη μυκηναϊκή εποχή ως την πρώιμη αρχαϊκή εποχή) ενώ στην τοποθεσία Πλαστήρα βρέθηκε πρωτοκυκλαδικό νεκροταφείο με χαρακτηριστικά ειδώλια. Στο νησάκι του Οικονόμου, στον όρμο Λάγγερη, αποκαλύφθηκε οχυρωμένος οικισμός της εποχής του Αρχίλοχου (725 - 654 π.Χ.). Το θαλασσοδαρμένο βενετσιάνικο Κάστρο κλείνει από βορρά το λιμάνι της Νάουσας. Στο λιμάνι της Νάουσας έβρισκαν καταφύγιο οι πειρατές που λεηλατούσαν πολύ συχνά το χωριό αλλά και ολόκληρο το νησί.Στα 1770, η Νάουσα έγινε το κέντρο της ρώσικης κυριαρχίας στο Αιγαίο. Οι Ρώσοι είχαν στήσει το στρατηγείο τους στο νησάκι της Αγίας Καλής, στο κέντρο του κόλπου.

Στη Νάουσα και γύρω από αυτή, υπάρχουν σήμερα έξι μοναστήρια με σημαντικότερο το φημισμένο μοναστήρι της Λογγοβάρδας και δεκατρείς εκκλησίες με περίτεχνα τέμπλα θαυμάσιες αγιογραφίες και μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Νότια της Νάουσας, στη θέση "Πρωτόρια", υπάρχει μικρή ημιερειπωμένη εκκλησία με θαυμάσιες τοιχογραφίες του 12ου - 13ου αι. που έχουν μεταφερθεί στο μουσείο της Νάουσας.
Μέσα στη Νάουσα, στο ανατολικό ύψωμα, ορθώνεται ο Μητροπολιτικός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (19ου αι.).
Στη δυτική είσοδο της Νάουσας, μας καλωσορίζει η μονή του Αγίου Αθανασίου (17ου αιώνα), όπου στεγάζεται το βυζαντινό μουσείο της Νάουσας.
Σε ένα δρομάκι κοντά στο λιμάνι βρίσκονται τα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου.
Άλλα εκκλησάκια της Νάουσας είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, ο Ευαγγελισμός, η Θεοσκέπαστη (16ου αι.), η Κοίμηση της Θεοτόκου, ο Άγιος Νικόλαος Μοστράτος και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου του Λιμανιού, προστάτη των καϊκιών και των αλιευτικών.


Ήθη - έθιμα
Οι Ναουσαίοι είναι άνθρωποι ζωντανοί που λατρεύουν την διασκέδαση, τον χορό και το τραγούδι. Κάθε καλοκαίρι, την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου, διοργανώνουν γιορτές κρασιού και ψαριού. Μεγάλη γιορτή είναι και η Κουρσάρικη νύχτα, στις 23 Αυγούστου.
Οι Ναουσαίοι, θέλοντας να ξορκίσουν τις μνήμες των πειρατών που λυμαίνονταν για πολλά χρόνια το νησί, αναπαριστούν την εισβολή των κουρσάρων στο λιμάνι.
Στη Νάουσα υπάρχουν δύο χορευτικά συγκροτήματα που μαθαίνουν στους νέους τους παραδοσιακούς χορούς, δίνουν παραστάσεις για το κοινό και έχουν κερδίσει διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Λεύκες

Λεύκες
Οι Λεύκες (11 χλμ από την Παροικιά) είναι ένα πανέμορφο, καταπράσινο, ορεινό χωριό, κτισμένο αμφιθεατρικά στο κέντρο του νησιού, σε υψόμετρο 250 μ.

Το χωριό ιδρύθηκε πιθανώς τον 16ο αιώνα με το όνομα Υρία από πρόσφυγες που ήρθαν από την Κρήτη και την Πελοπόννησο και ντόπιους που θέλοντας να αποφύγουν τους πειρατές που λυμαίνονταν τα παράλια, κατέφυγαν στην ορεινή ενδοχώρα.

Το χωριό διατηρεί το καθαρό κυκλαδίτικο χρώμα του που δεν έχει αλλοιωθεί από την επιδρομή του τουρισμού. Χαρακτηριστικά κάτασπρα σπίτια, ασβεστωμένες πεζούλες, βόλτα, πηγάδια και πεντακάθαρα, μαρμαροστρωμένα σοκάκια. Παντού διακρίνονται δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής που παντρεύουν αρμονικά τον νεοκλασικισμό με την αιγαιοπελαγίτικη αισθητική. Τα αυτοκίνητα σταματάνε στο πάρκινγκ, στην είσοδο του χωριού και οι μετακινήσεις γίνονται με τα πόδια.

Ο ναός κοσμείται από μεταβυζαντινές εικόνες που υπήρχαν στους παλαιούς, μικρούς ναούς αλλά και νεώτερες, δημιουργίες γνωστών Παριανών ζωγράφων και αγιογράφων. Γιορτάζει στις 29 Αυγούστου, του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή, οπότε το βράδυ οργανώνεται πανηγύρι.
Εκτός από τον ναό της Αγίας Τριάδας, μικρές εκκλησίες που είναι σκορπισμένες σε όλη την έκταση του χωριού, κρυμμένες μέσα σε σοκάκια, συναγωνίζονται σε παλαιότητα και ομορφιά η μία την άλλη: η Αγία Βαρβάρα, στον κεντρικό δρόμο, κτισμένη στα ερείπια της μεσαιωνικής εκκλησίας της Αναστάσεως, η Αγία Θεοδοσία, με εικόνες και παραστάσεις του 17ου αιώνα, η Αγία Αικατερίνη, στο Πάνω Χωριό, η Αγία Παρασκευή, που θεωρείται η πρώτη εκκλησία του πρώτου συνοικισμού που δημιουργήθηκε εδώ τον 15ο αιώνα κ.ά.

Γύρω από τις Λεύκες βρίσκονται σκορπισμένα σε όμορφες βουνοπλαγιές τα μοναστήρια της Αγίας Κυριακής, του Αγίου Ιωάννη του Καπαρού, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Γεωργίου στην Λαγκάδα.

Σήμερα στις Λεύκες ζουν μόνιμα περίπου 800 κάτοικοι. Άνθρωποι φιλοπρόοδοι με σημαντική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Στις Λεύκες υπάρχει αξιόλογο λαογραφικό μουσείο, μέσα στο χωριό. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το εργαστήρι κεραμικής του Ιωάννη και της Βιργινίας Κυδωνιέα που, εδώ και 40 χρόνια, δημιουργούν θαυμάσια έργα αγγειοπλαστικής με σχέδια εμπνευσμένα από την λαϊκή παράδοση του νησιού. Τα καλοκαίρια ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος "Υρία" διοργανώνει φεστιβάλ με μουσική, θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς.

Στις Λεύκες υπάρχουν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφενεία και φημισμένες ταβέρνες που σερβίρουν τοπικούς μεζέδες. Το χωριό μπορεί να γίνει ιδανικό ορμητήριο για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές.

Παροικιά

Η Παροικιά, κτισμένη στο μέσον περίπου της δυτικής ακτής της Πάρου, γύρω από έναν μεγάλο και ασφαλή κόλπο, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το διοικητικό και οικονομικό κέντρο, το επιβατηγό και εμπορικό λιμάνι.
Για το σημερινό της όνομα θα ανατρέξουμε στην περίοδο του βυζαντίου, την
εποχή που ο ναός της Εκατονταπυλιανής είχε σαν κολίγους (πάροικους) πολλούς κατοίκους του νησιού.

Οι πάροικοι εγκαταστάθηκαν στην παλιά πόλη που σιγά - σιγά μετονομάστηκε από Πάρος σε Παροικιά. Η Παροικιά είναι μία σύγχρονη πολιτεία με υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Εδώ λειτουργούν υποκαταστήματα των περισσότερων τραπεζών, ταχυδρομείο, κέντρα υγείας, internet cafe, τουριστικά γραφεία και γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.
Δεκάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping (Λιβάδια, Κριός,
Παρασπόρος), δίνουν στον επισκέπτη την δυνατότητα να επιλέξει το κατάλυμα
που του ταιριάζει. Ωστόσο ενημερώνουμε τους επισκέπτες ότι η άνετη και άψογη διαμονή εξασφαλίζεται με κράτηση εκ των προτέρων σε κάποιο από τα νόμιμα καταλύματα που διαθέτει το νησί και τους συμβουλεύουμε να μην ρισκάρουν εμπιστευόμενοι οποιονδήποτε τους προσφέρει κατάλυμα, κατά την άφιξή τους στο λιμάνι της Παροικιάς.

Κάνοντας μια βόλτα στην πόλη, σε κάθε βήμα συναντάμε ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και εστιατόρια που σερβίρουν νόστιμα πιάτα από την τοπική, ελληνική και διεθνή κουζίνα ενώ στα δρομάκια γύρω από το Κάστρο (παλιά αγορά) και στον παραλιακό δρόμο συγκεντρώνονται μαγαζιά κάθε είδους.
Το ηλιοβασίλεμα χαρίζει στην Παροικιά εικόνες μοναδικής ομορφιάς. Μόλις
χαθούν τα χρώματα του δειλινού αρχίζει η νυχτερινή ζωή της πόλης.

Τα δεκάδες μπαράκια, τα cafe, οι χώροι με ζωντανή μουσική, τα club γεμίζουν ζωή και η διασκέδαση τελειώνει τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην Παροικιά και στην ευρύτερη περιοχή συναντάμε υπέροχες παραλίες με εύκολη πρόσβαση (Λιβάδια, Κριός Μαρτσέλο, Καμίνια, Σουβλιά, Παρασπόρος, Αγία Ειρήνη).
Περίπατος στο χρόνο:
Πίσω από την κοσμοπολίτικη εικόνα της Παροικιάς, κρύβεται μία πολιτεία
γοητευτική που αποκαλύπτει στα μάτια του επισκέπτη το πλούσιο παρελθόν της. Τα στενά της σοκάκια θα τον οδηγήσουν σε αρχαία μνημεία, γεφυράκια, κρήνες, σε νεοκλασικά αρχοντικά που γειτονεύουν με τυπικά κυκλαδίτικα σπιτάκια, σε μικρές εκκλησίες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, σε μπαλκόνια πνιγμένα στο βασιλικό και τα γεράνια. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στην Εκατονταπυλιανή, το αρχαιολογικό μουσείο, το αρχαίο νεκροταφείο, τον λόφο του ενετικού κάστρου, το Ασκληπιείο, το Πύθιο, το Δήλιο και στην παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία.

Μάρπησσα

Το χωριό Μάρπησσα φέρει το μυθολογικό όνομα της κόρης του βασιλιά της Αιτωλίας Εύηνου, όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα (στίχοι Ι 555-564) η οποία απετέλεσε το μήλον της έριδος για τον θεό Απόλλωνα και τον Ίδα, τον γιό του βασιλιά της Μεσσηνίας.
Η Μάρπησσα είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε λόφο με υψόμετρο 40 μ., σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, 17 χιλιόμετρα ανατολικά της Παροικίας. Είναι ένα πανέμορφο χωριό με ήπιο κλίμα, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και ρυμοτομία, γραφικούς ανεμόμυλους, πανέμορφα σπίτια του 16ου αιώνα και εκκλησίες της ίδιας εποχής (Άγιος Δημήτριος, Μεσοσπορίτισσα, Ευαγγελίστρια, Μεταμόρφωση, Άγιος Μόδεστος) με ανακτίμητους καλλιτεχνικούς θησαυρούς.
Σχετικά σύγχρονος (αποπερατώθηκε το 1960) είναι ο νέος μητροπολιτικός ναός της Μεταμόρφωσης, βυζαντινού ρυθμού, με στέγη και τρούλο καλυμμένους με κεραμίδια. Δίπλα στο ναό βρίσκεται το βυζαντινό μουσείο και πολύ κοντά το Μουσείο Γλυπτικής Ν. Περαντινού.
Στην πλατεία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο.
Μεταξύ Μάρπησσας και Μαρμάρων συναντάμε το μοναστήρι του Παντοκράτορα (17ου αιώνα) και μεταξύ Μάρπησσας και Προδρόμου το μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα (1655). Ανατολικά της Μάρπησσας υψώνεται ο λόφος του Κεφάλου. Το όνομα που φέρει είναι μυθολογικό. Ο Κέφαλος ήταν γιος του Ερμή και της Έρσης, ή του Διηόνα και της Διομήδης, κόρης του Ξούθου. Λέγεται ότι η Ηώ, η αυγή δηλαδή, ερωτεύτηκε πολλούς όμορφους νέους, μεταξύ αυτών και τον Κέφαλο, από τον οποίο γέννησε τον Φαέθοντα. Ο μύθος φαίνεται κάθε αυγή να επαληθεύεται μιας και είναι μοναδική η θέα της ανατολής από τον λόφο του Κεφάλου. Στον Κέφαλο υπάρχουν τα ερείπια του Ενετικού κάστρου του Νικολάου Α’ Σωμαρίπα. Σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκεται εκεί σήμερα το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου του 16ου αιώνα.
Στο προαύλιο του ναού διακρίνονται αρχαία κιονόκρανα, ενώ ο άμβωνας εντός του ναού στηρίζεται σε ανεστραμμένο αρχαϊκό κιονόκρανο. Εκτός από τα ερείπια του κάστρου στον χώρο διακρίνονται ερείπια ναών των αρχών του 15ου αιώνα.
Δυτικά της Μάρπησσας επί του ορεινού όγκου βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας, του 16ου αιώνα. Το μοναστήρι ανακαινίστηκε πρόσφατα και είναι επισκέψιμο.
Κεντρικό πανηγύρι της Μάρπησσας είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου, οπότε και λαμβάνουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στον παραδοσιακό οικισμό υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία.
Η Μάρπησσα σήμερα είναι ένα από τα εξ Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Πάρου και αποτελείται από τον παραδοσιακό οικισμό και τους οικισμούς Πίσω Λιβάδι και Δρυό.
Από την Μάρπησσα ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο φτάνει ο επισκέπτης στο Πίσω Λιβάδι, το επίνειο της Μάρπησσας, πανέμορφο ψαροχώρι με αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, μπαρ, καφετέριες). Τα τελευταία χρόνια κατασκευάστηκε αλιευτικό καταφύγιο για τον ασφαλή ελλιμενισμό των αλιευτικών αλλά και τουριστικών σκαφών, με παροχή νερού και ρεύματος. Στη συνέχεια συναντά ο επισκέπτης τον οικισμό του Λογαρά, πανέμορφο ακρογιάλι με μεγάλη παραλία και τουριστική υποδομή.
Συνεχίζοντας περνά κανείς από τις παραλίες Πούντα, Τσερδάκια, Χρυσή Ακτή, και φτάνει στον πανέμορφο οικισμό του Δρυού. Ο καταπράσινος οικισμός με τα τρεχούμενα νερά, είναι ένας τόπος φιλόξενος και ενδείκνυται για οικογενειακές διακοπές. Οι τουριστικές εγκαταστάσεις που διαθέτει , τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, τα μπαρ, περιμένουν τον επισκέπτη να χαρεί τις ομορφιές του τόπου.
ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΜΑΡΠΗΣΣΑ
Στη Μάρπησσα το Πάσχα είναι μοναδικό. Στις αναπαραστάσεις των Παθών το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην διαδρομή της περιφοράς του Επιταφίου, βιώνει ο επισκέπτης μοναδικά έθιμα, τα οποία χρονολογούνται από το 1937. Εμπνεύστρια και πρωτεργάτιδα αυτών η τότε δασκάλα του χωριού Καφούρου-Ασωνίτη Βασιλεία. Το έθιμο διατηρήθηκε από τους κατοίκους μέχρι σήμερα.
Το βράδυ της Μ. Παρασκευής μέσα σε ατμόσφαιρα χριστιανικής κατάνυξης οι επισκέπτες βιώνουν τα πάθη του Κυρίου. Κατά μήκος της περιφοράς του Επιταφίου και σε χαρακτηριστικά σημεία λαμβάνουν<

Πρόδρομος

Στην Ν/Α πλευρά της Πάρου σε απόσταση 5κm απο τις Λεύκες θα συναντήσουμε τον Πρόδρομο, γραφικό χωριό με κάτασπρα σπίτια όμορφες εκκλησίες και αξιόλογα μοναστήρια .Πήρε το όνομα του απο τον ενοριακό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κτίσμα του 17ου αιώνα με αξιόλογες παλαιές εικόνες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Το χωριό ήταν γνωστό απο τον Μεσαίωνα το παλιό του όνομα ήταν Δραγουλάς ή Τραγουλάς απο τον Τράγιο Απόλλωνα προστάτη των βοσκών που λατρευόταν στην Πάρο. Για όσους αγαπούν την πεζοπορία το Βυζαντινό μονοπάτι που συνδέει τις Λεύκες με τον Πρόδρομο προσφέρει μια μοναδική διαδρομή διάρκειας 1,5 περίπου ώρας μέσα απο ελαιώνες και Μυρτιές .Το μονοπάτι έχει κατασκευαστεί πριν απο 1000 χρόνια και είναι στρωμένο στο μεγαλύτερο τμήμα του με μεγάλες μαρμάρινες πλάκες.
Το χωριό με τους φρεσκοασβεστωμένους δρόμους, τις βοκαμβίλιες ,τους καλοκάγαθους ανθρώπους είναι έτοιμο να προσφέρει απλόχερα την πατροπαράδοτη παριανή φιλοξενία σε κάθε επισκέπτη.
Στο χωριό λειτουργούν παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Την Μεγάλη Παρασκευή το μεσημέρι μετά την αποκαθήλωση του Ιησού ο τοπικός σύλλογος προσφέρει σε όλους την παραδοσιακή νηστίσιμη ρεβυθάδα με χταποδάκι. Τη νύχτα της μεγάλης Παρασκευής και κατα την περιφορά του επιταφίου παιδιά και νέοι του χωριού αναβιώνουν τα πάθη του Ιησού σε μοναδικές αναπαραστάσεις.
Στις 24 Ιουνίου, ημέρα που γιορτάζει ο ομώνυμος ναός αναβιώνεται και το έθιμο του Κλήδωνα (κάψιμο στεφάνων του Μαη, μεταφορά της στάμνας με το αμίλητο νερό, παραδοσιακοί χοροί κ.λ.π).
Στις 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελαιήμωνος γινεται στην πλατεία του χωριου παραδοσιακό πανηγύρι.

Μάρμαρα

Τα Μάρμαρα ή αλλιώς Αρχοντοχώρι όπως κάποτε ονομαζόταν, πήρε το όνομά του απο το πλήθος των μαρμάρων που στόλιζαν τα αρχοντικά και τους ναούς του χωριού. Σήμερα είναι ένα κυκλαδίτικο πεντακάθαρο χωριό με ασβεστωμένα στενά δρομάκια και λουλουδιασμένες αυλές.
Αμέτρητες είναι οι εκκλησίες του και διατηρούνται όλες σε άριστη κατάσταση.
Αξιόλογες εκκλησίες είναι ο Μητροπολιτικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με ξυλόγλυπτο τέμπλο και τάφο του 17ου αιώνα. Ο Άγιος Σάββας με το επιβλητικό καμπαναριό του 1606, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Κωνσταντίνος, η Αγία Βαρβάρα, ο Άγιος Ιωάννης, ο ναός της Μεταμορφώσεως του Χριστού, η Αγία Μαρίνα και άλλες.
Στολίδι του χωριού είναι ο Ιερός Ναός της Πέρα Παναγιάς ή Παναγίας Μαρμαριανής του 17ου αιώνα, υπέροχο δείγμα αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου και είναι αφιερωμένος στο γενέσιον της Θεοτόκου. Όλες οι εκκλησίες είναι χτισμένες με μέλη αρχαίων ναών της περιοχής. Ο επισκέπτης μπορεί ακόμη να θαυμάσει τις μαρμάρινες γούρνες, όπου άλλοτε έπλεναν οι γυναίκες του χωριού και να σεργιανίσει στα "βόλτα". Πέρα απο τα Μάρμαρα απλώνεται ο κάμπος των Μαρμάρων, η πιο έυφορη περιοχή αγροτικής παραγωγής της Πάρου, η οποία ήταν κάποτε ένας απέραντος ελαιώνας που κάηκε απο τους Ενετούς. Μέχρι την παραλία του Μώλου βρίσκονται τα λιβάδια, μικρά περιφραγμένα περιβόλια, απο καλαμιές και λυγαριές.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αν βρεθείτε στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην καρδιά του χωριού
την Μεγάλη Παρασκευή θα νιώσετε την συγκίνηση να σας πλημμυρίζει.
Η κατανυκτική περιφορά του επιταφίου μέσα απο τα στενά δρομάκια του χωριού ξεδιπλώνει τις ημέρες των παθών του Χριστού. Οι αναπαραστάσεις που αναβιώνουν στην μνήμη μας ,όπως ο μυστικός δείπνος, η πορεία προς τον Γολγοθά, η Σταύρωση του Ιησού κ.λ.π γίνονται με μεγάλο σεβασμό προς τις γραφές απο νέους και νέες του χωριού.
7 Σεπτεμβρίου παραμονή της γιορτής της Πέρα Παναγιάς γίνονται διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις απο μουσικοχορευτικά συγκροτήματα με παραδοσιακούς μεζέδες και ντόπιο κρασί.

 ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ

 

Παραλία Κολυμπήθρες

Παραλίες Κολυμπήθρες
Άγρια ομορφιά. Αυτές οι λέξεις μόνο μπορούν να χαρακτηρίσουν τις Κολυμπήθρες. Στα βορειοδυτικά της Πάρου, στη δυτική πλευρά του όρμου της Νάουσας θα συναντήσετε ένα τοπίο, από τα πολλά που θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε αν όντως βρίσκεστε σε ένα κλασικό κυκλαδίτικο νησί.
Θα καταλάβετε ότι πλησιάζετε, όταν παρατηρήσετε τους περίεργους σχηματισμούς των βράχων στα υψώματα δεξιά σας. Βράχια χωρίς αιχμές, σχεδόν σφαιρικά, με λείες επιφάνειες λες και τα έχει «τρίψει» με γυαλόχαρτο το χέρι ενός εκκεντρικού καλλιτέχνη.
Προχωρώντας, τις ίδιες αυτές πέτρες θα τις δείτε ενσωματωμένες στις ξερολιθιές, τις μάντρες και τα τοιχία που έχουν χτίσει οι Παριανοί με τον κλασικό κυκλαδίτικο τρόπο: πέτρα στην πέτρα, τόσο αριστοτεχνικά δεμένες που δεν είναι απαραίτητο κανένα συνδετικό υλικό, όπως άμμος ή τσιμέντο.
Τα σμιλεμένα επί χιλιετίες, από την αλμύρα, το νερό και το αέρα, γρανιτένια βράχια προχωρούν μέχρι τη θάλασσα και σχηματίζουν τις διαδοχικές παραλίες στις Κολυμπήθρες της Πάρου.
Γιατί σαφώς και δεν πρόκειται για μία και μόνη παραλία αλλά για πολλές στη σειρά αμμουδιές, έτοιμες να ανταποκριθούν σε όλα τα γούστα και τις ανάγκες σας. Υπάρχει «κολυμπήθρα» που χωράει άνετα δύο, άλλη τρεις ενώ άλλες Κολυμπήθρες, «σπάζοντας» το σχεδόν σεληνιακό τοπίο, φιλοξενούν ομπρέλες και ξαπλώστρες, προσφέροντας εκτός από χάρμα οφθαλμών και όλες τις σύγχρονες ανέσεις.
Πάντως κάθε «κολυμπήθρα», ανεξαρτήτως του μεγέθους της, είναι απομονωμένη από τη διπλανή της. Έχετε ωστόσο πρόσβαση, αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε όσες περισσότερες μπορείτε, εκτός από τη θάλασσα, κολυμπώντας, και σκαρφαλώνοντας στα βράχια. Εδώ χρειάζεται λίγο προσοχή για να μη γλιστρήσετε.
Η αμμουδιά στις Κολυμπήθρες είναι σχεδόν μόνιμα βρεγμένη ενώ αν είστε τυχεροί μπορεί τη μέρα που θα αποφασίσετε να τις επισκεφθείτε να χρειαστεί η ξαπλώστρα σας να ακουμπά στο νερό. Η θάλασσα σε κάποια σημεία μάλιστα βρίσκεται μόνιμα μέσα σε εσοχές και κοιλότητες των βράχων δημιουργώντας ιδιότυπα spa, που θα σας εκπλήξουν.
Τα νερά είναι δροσερά και πεντακάθαρα ενώ οι σκιές των βράχων που καθρεφτίζονται στη θάλασσα, τις δίνουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε, από το πιο βαθύ έως το ξασπρισμένο γαλάζιο, στα ρηχά της σημεία.
Πάντως σε κάθε περίπτωση οι Κολυμπήθρες στη Πάρο ενδείκνυνται για απομόνωση και ησυχία καθώς τη γαλήνη σας δε θα τη διακόψει ούτε η συνήθης πλέον μουσική από beach bar -που ευδοκιμούν κατά κόρον αλλού- αλλά ούτε και οι φωνές των λοιπών λουομένων, λες και το ίδιο το τοπίο επιβάλλεται και δεν επιτρέπει στους «εισβολείς» να ταράξουν την κατανυκτική του ατμόσφαιρα.

Παραλία Χρυσή Ακτή

Παραλία Χρυσή Ακτή
Η Χρυσή Ακτή είναι η μεγαλύτερη και για πολλούς η ομορφότερη από τις παραλίες της Πάρου. Η Χρυσή Ακτή είναι διάσημη για την τεράστια, κατάξανθη αμμουδιά της, τα ιδανικά -για wind surf- ρεύματα της και τα πεντακάθαρα, καταγάλανα ρηχά νερά της.
Η Χρυσή Ακτή είναι οργανωμένη τουριστικά με εστιατόρια και μπαράκια να κατακλύζουν την αμμουδιά της πίσω από τα αρμυρίκια και τις στοιχισμένες ομπρέλες και ξαπλώστρες σε ολόκληρο το μήκος της.
Η τεράστια αμμουδιά της Χρυσής Ακτής είναι ιδανική για παιχνίδια τόσο στο νερό όσο και στην παραλία, χωρίς να κινδυνεύετε από αδέσποτα μπαλάκια και μπάλες του beach volley, ενώ τα παιδιά θα ευχαριστηθούν παιχνίδι στα αβαθή νερά της, καθώς ο βυθός βαθαίνει ομαλά.
Μπορείτε να την επιλέξετε και ως βάση της παραμονής σας στην Πάρο καθώς υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων, ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, έτοιμα να σας φιλοξενήσουν προκειμένου να απέχετε μόλις μια ανάσα από την χαρακτηρισμένη και ως μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Μεσογείου, ιδανική για έμπειρους αλλά και πρωτόπειρους ιστιοπλόους.
Στη Χρυσή Ακτή λειτουργεί εξοπλισμένο surf-club, που προσφέρει εκτός από μαθήματα σε αρχάριους και προχωρημένους και ενοικίαση και φύλαξη σκαφών ενώ διαθέτει και σκάφη διάσωσης, ενώ οι έμπειροι ναυαγοσώστες σαρώνουν όλη μέρα από τον πύργο τους την παραλία, έτοιμη να επέμβουν όταν παρουσιαστεί ανάγκη.

Παραλία Μοναστήρι

Παραλία Μοναστήρι
Στα βορειοδυτικό άκρο του όρμου της Νάουσας, στη χερσόνησο του Αϊ-Γιάννη Δέτη, καθώς συνεχίζει ο δρόμος μετά τις Κολυμπήθρες, θα βρεθείτε σε μια παραλία, που για όσους έχουν ήδη επισκεφτεί την Πάρο αλλά και για όσους έχουν αποφασίσει να την επισκεφτούν και συμβουλεύονται τουριστικούς οδηγούς, είναι γνωστή ως Μοναστήρι. Οφείλει το όνομα της στο μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη Δέτη, που δεσπόζει κατάλευκο στο λόφο, στα δεξιά της.
Ωστόσο η παραλία στο Μοναστήρι αποτελεί το κεντρικό σημείο ανάπλασης ολόκληρης της χερσονήσου του Αϊ-Γιάννη Δέτη, όπου ο Δήμος Πάρου «φιλοτέχνησε» το Πρότυπο Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, και όπου από φέτος δίνει το όνομα του σε ολόκληρη την περιοχή. Ίσως και να επικρατήσει τελικά το παλιό της όνομα, «Μοναστήρι» καθώς οι παλιές συνήθειες δύσκολα κόβονται, ωστόσο το ποια από τις δύο ονομασίες θα επικρατήσει τελικά θα το δείξει ο χρόνος.
Η στενή «αγκαλιά» που σχηματίζουν οι γύρω λόφοι οριοθετούν μια φιλόξενη παραλία -ακριβώς απέναντι από τη Νάουσα- που προς το παρόν δεν έχει γεμίσει με το γνωστό «σετ» ομπρέλα-ξαπλώστρα, καθώς υπάρχει άφθονος χώρος για όσους προτιμούν τη σταθερή αξία της σκιάς από τα αλμυρίκια, τα γνωστά «θαλασσόδεντρα», που κυριαρχούν ακμαία σε κάθε παραλία στην Πάρο.
Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και δροσερή, ενώ η παραλία ενδείκνυνται για οικογένειες, καθώς τα νερά της είναι ρηχά, ιδανικά για παιδικά παιχνίδια, τα οποία μεταφέρονται πανεύκολα και στην αμμουδιά, με το εξαιρετικά μεγάλο πλάτος.
Στην αμμουδιά υπάρχει και το απαραίτητο για όσους αναζητούν τις σύγχρονες ανέσεις αναψυκτήριο αλλά και ένα εστιατόριο, αμφότερα καλαίσθητα και απόλυτα δεμένα με τον περιβάλλοντα χώρο, καθώς είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου με την τοπική πέτρα, την ψαρόπετρα, που δεσπόζει ολόγυρα στους βράχινους λόφους. Το κτίσμα περιβάλλεται από αλμυρίκια αλλά και μεγάλους φοίνικες.
Στο Μοναστήρι μπορείτε να φτάσετε είτε με δικό σας μεταφορικό μέσο, καθώς ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος είναι απόλυτα βατός -η διαδρομή θα σας γοητεύσει καθώς θα περνάτε ανάμεσα από τους πανέμορφους καμπυλωτούς βράχους- είτε με τουριστικό καϊκάκι από την απέναντι Νάουσα.

Παραλίες Λιβάδια

Παραλίες Λιβάδια
Μια ανάσα από τη Παροικιά βρίσκονται τα Λιβάδια, είναι δύο συνεχόμενες αμμουδερές παραλίες αριστερά από το παλιό λιμάνι της Πάρου που είναι από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού, κυρίως λόγω της εγγύτητας της με το λιμάνι και την πρωτεύουσα της Πάρου.
Πλήρως οργανωμένες τουριστικά, με πολλά μαγαζιά –εστιατόρια, μπαράκια, καφετέριες, τουριστικών ειδών και μίνι μάρκετ για την εξυπηρέτηση όσων διαμένουν στα πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, που υπάρχουν στην περιοχή- τα οποία διαχωρίζει από την αμμουδιά ο άνετος δρόμος.
Στα Λιβάδια θα βρείτε αχυρένιες, βαθύσκιωτες ομπρέλες και ξαπλώστρες, σε όλο το μήκος της φαρδιάς παραλίας, η οποία οριοθετείται από τα αλμυρίκια, που ρίχνουν τη σκιά τους σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της αμμουδιάς. Υπάρχουν καμπίνες για να αλλάξετε, ντουζιέρες για να ξεπλύνετε την άμμο και το αλάτι καθώς και φιλέδες αν είστε θιασώτες των παρά θιν'αλός παιχνιδιών, όπως το beach volley. 

Παραλία Πούντα Beach Club

Παραλία Πούντα Beach Club
Αν μας ρωτήσετε πού χτυπά κόκκινο το κέφι και η διασκέδαση, πού βαράει σε μοντέρνους ρυθμούς η καρδιά του νεαρόκοσμου, ο οποίος επισκέπτεται ευλαβικά κάθε χρόνο την Πάρο, θα σας απαντήσουμε, χωρίς κανένα δισταγμό, στο Punda Beach, στη νοτιοανατολική πλευρά της Πάρου.
Το Punda Beach Club θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως το ναό της απόλαυσης και της διασκέδασης για όσους είναι νέοι, αισθάνονται νέοι, ή αρέσκονται να περνιούνται για νέοι.
Το κοσμοπολίτικο, πολύβουο, παραλιακό κλαμπ Πούντα είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και οι κατάλευκες πεζούλες του, με την ονειρεμένη θέα στο Αιγαίο, οδηγούν κατευθείαν στην, τεραστίων διαστάσεων πισίνα με το γλυκό νερό, ενώ ολόγυρα τα μπαράκια είναι έτοιμα να σας σερβίρουν ότι τραβά η όρεξη σας υπό τους ήχους έντονης μουσικής, που επιμελούνται γνωστοί dj’s.
Η μουσική φτάνει μέχρι την κατάξανθη, πεντακάθαρη αμμουδιά με τα κρυστάλλινα νερά, γαλαζοπράσινα από τις σκιές των ευκαλύπτων και αρμυρικιών που κατακλύζουν την παραλία, που είναι διάσπαρτη με καλαίσθητες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Ωστόσο υπάρχει άπλετος χώρος αν επιθυμείται τη σκιά των δέντρων και τη σκληρή επιφάνεια της άμμου, για να απλώσετε την πετσέτα σας.
Η είσοδος στο Punda Beach Club είναι δωρεάν και μπορείτε να φτάσετε είτε με δικό σας μεταφορικό μέσο είτε με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Πάρου. Η τελευταία μάλιστα λύση είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο νεαρόκοσμο που προτιμά τη συγκεκριμένη παραλία. Θα το διαπιστώσετε από τα μιλιούνια που «αδειάζουν» κάθε τόσο τα λεωφορεία και από τα παιδιά που αναμένουν υπομονετικά, καθισμένα στο πεζοδρόμιο, τα απογευματινά λεωφορεία που θα τα γυρίσουν στη βάση τους.
Εξάλλου το Punda Beach Club παραμένει ανοιχτό μόνο έως τις 9.30 το βράδυ, σεβόμενο την ησυχία, που επιζητούν οι παραθεριστές των παρακείμενων ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων.
Η παραλία του Punda Beach Club βρίσκεται στην εκτεταμένη παραλία Πίσω Λιβάδι, που έχει πάρει το όνομα της από τον ομώνυμο οικισμό με το λιμανάκι και τη χαρακτηριστική παραλία, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειότερα. Προσοχή, δεν έχει την παραμικρή σχέση με την παραλία ή τον οικισμό Πούντα, που βρίσκεται στα δυτικά της Πάρου και από όπου γίνεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την απέναντι Αντίπαρο.

Παραλία Παρασπόρος

Παραλία Παρασπόρος
Στη δυτική πλευρά της Πάρου, λίγο έξω από την Παροικιά, θα συναντήσετε την παραλία του Παρασπόρου. Για να φτάσετε αρκεί να πάρετε τον περιφερειακό προς αεροδρόμιο και περίπου 2,5 χλμ πιο νότια θα στρίψετε δεξιά. Αποκλείεται να το χάσετε καθώς η οδοσήμανση στο σημείο είναι εξαιρετική.
Η παραλία του Παρασπόρου βρίσκεται στον ίδιο σχεδόν άξονα με την παραλία Σουβλιά ή Δελφίνι και θα λέγαμε ότι είναι εξίσου όμορφη.
Εκτεταμένη και φαρδιά αμμουδιά, με διάσπαρτα, φουντωτά αρμυρίκια, φροντισμένη τουριστικά καθώς, μολονότι υπάρχει άπλετος χώρος για την πετσέτα σας θα βρείτε πλήθος από ξαπλώστρες και ομπρέλες, χωρίς ωστόσο να δημιουργείτε το αδιαχώρητο που συναντάμε στις δημοφιλείς παραλίες.
Ωστόσο ο Παρασπόρος παραμένει δημοφιλής, κυρίως στο νεαρόκοσμο, αλλά και κοσμοπολίτικη παραλία, που ευτυχώς η ανάπτυξη δεν έχει αλλοιώσει το χαρακτήρα του.
Μπαράκια και εστιατόρια, που στέκονται διακριτικά πίσω από τα αρμυρίκια, αλλά και αχυρένιες, καλαίσθητες ομπρέλες συμβάλλουν αμφότερα να διατηρείται η αίσθηση της φύσης χωρίς ωστόσο να στερείται ο επισκέπτης από όλες τις σύγχρονες ανέσεις, στις οποίες έχει συνηθίσει. Το μεγάλο ατού του Παρασπόρου είναι τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά του αλλά και η απρόσκοπτη θέα προς το Αιγαίο

Παραλία Σουβλιά ή Δελφίνι

Παραλία Σουβλιά ή Δελφίνι
Το επίσημο όνομα της παραλίας είναι Σουβλιά αλλά οι ντόπιοι την ονομάζουν Δελφίνι, από το ομώνυμο, φιλόξενο μπάρ ρεστωράν που λειτουργεί στην αμμουδιά της. Στους χάρτες και στους τουριστικούς οδηγούς για την Πάρο θα τη συναντήσετε και με τα δύο ονόματα, αλλά αυτό δε θα πρέπει να σας μπερδέψει και κυρίως να σας απογοητεύσει. Πρέπει οπωσδήποτε να την αναζητήσετε, αν και ομολογουμένως δεν είναι ορατή και με την πρώτη ματιά.
Ταξιδεύοντας στον περιφερειακό δρόμο, μόλις βγείτε από τη Παροικιά και με κατεύθυνση προς τα δυτικά πρέπει να έχετε το νου σας, αμέσως μόλις περάσετε το Ασκληπιείο στα αριστερά σας, να δείτε την ταμπέλα, η οποία αναγράφει απλώς «Delfini beach».
Στρίβετε δεξιά σε ένα κατηφορικό δρομάκι και συνεχίζοντας ευθεία φτάνετε στην πύλη που οδηγεί στην παραλία.
Περνώντας ελεύθερα μέσα από το μπαρ-εστιατόριο φτάνετε σε μια πεντακάθαρη αμμουδιά με διάφανα νερά. Εκτός από την ομορφιά της παραλίας, αυτό που έκανε σε μας εντύπωση είναι το γεγονός ότι τόσο οι ξαπλώστρες όσο και οι ομπρέλες είναι δωρεάν για τους πελάτες του καλόγουστου καταστήματος. Αυτό είναι μια ευχάριστη έκπληξη όταν σε άλλες παραλίες, όχι πιο όμορφες ή πιο καθαρές, ζητούν έως και 7 ευρώ το «σετ», όπου σετ σημαίνει δύο ξαπλώστρες και μία ομπρέλα. Δεν πρόκειται για μικρό ποσό, ειδικά όταν θα πρέπει να το δίνεις κάθε μέρα, συν τα υπόλοιπα έξοδα για καφέ ή φαγητό.
Επίσης η παραλία έχει άπλετο χώρο για όσους «σκληραγωγημένους» επιθυμούν να απλώσουν την πετσέτα τους κάτω από τα αλμυρίκια.
Η παραλία Σουβλιά ή Δελφίνι βρίσκεται στο δυτικό άκρο του όρμου της Παροικιάς και είναι εύκολα προσβάσιμη είτε με δικό σας μεταφορικό μέσο, μηχανάκι ή αυτοκίνητο, είτε με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ της Πάρου, που ωστόσο θα σας αφήσουν στο δρόμο.
Πάντως αν έρθετε με δικό σας όχημα μια συμβουλή: στην επιστροφή, όταν το δρομάκι που πρωτοκατεβήκατε θα πρέπει και να το ανεβείτε, να είστε πολύ προσεχτικοί γιατί είναι λιγάκι απότομο και βγάζει κατευθείαν στον περιφερειακό.

Παραλία Αλυκή (Νάουσα)

Παραλία Αλυκή (Νάουσα)
Με αφετηρία τη Νάουσα και κατεύθυνση προς τα δυτικά, μετά από 6 χλμ. πολύ καλού δρόμου, θα φτάσετε στην Αλυκή, όνομα και πράγμα. Μια ανάσα από τη Σάντα Μαρία, η παραλία της Αλυκής, υπόσχεται πολλά και μπορεί να τα πραγματοποιήσει όλα.
Τα καλόγουστα μαγαζάκια, που έχουν στηθεί στην αμμουδιά και οι ξαπλώστρες, «σετάκι» με την απαραίτητη ομπρέλα, προσφέρουν άνεση και σκιά, σε περίπτωση που δε σας αρκούν τα πανταχού παρόντα αλμυρίκια, που απλώνονται κατά μήκος της μεγάλης αμμουδιάς.
Πρόκειται για μια πολύ όμορφη, πλατιά παραλία με διάφανα, καταγάλανα νερά που προσφέρετε για παιχνίδια στο νερό αλλά και στην αμμουδιά.
Το extra bonus είναι η αλυκή, με το χοντρό, κατάλευκο αλάτι ακριβώς επάνω στο δρόμο, δίπλα από την οποία θα περπατήσετε για να φτάσετε στην παραλία.

Παραλία Πίσω Λιβάδι

Παραλία Πίσω Λιβάδι
Το Πίσω Λιβάδι, η παραλία μέσα στον ομώνυμο οικισμό με το λιμανάκι, βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Πάρου. Θα φτάσετε είτε από την Παροικιά, από το δρόμο που περνά από τις γραφικές, ορεινές Λεύκες είτε από τη Νάουσα. Αμφότεροι οι δρόμοι είναι εξαιρετικοί.
Η παραλία στο Πίσω Λιβάδι δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κοσμοπολίτικη πλαζ αλλά θα την ευχαριστηθούν όσοι αναζητούν ησυχία και γαλήνη ενώ μολονότι υπάρχουν πολλά μαγαζιά, καφετέριες και εστιατόρια εντός του οικισμού και κατά μήκος της παραλίας δεν είναι οργανωμένη, καθώς απουσιάζει το «σετ» ομπρέλα-ξαπλώστρες. Ωστόσο τίποτα δε σας εμποδίζει να τοποθετήσετε τις δικές σας, εκτός κι αν επιλέξετε τον ίσκιο από τα θεριεμένα αλμυρίκια.
Η αμμουδιά στο Πίσω Λιβάδι, όπως και τα δροσερά νερά της, είναι πεντακάθαρη και αποτελεί πρώτη επιλογή για τους παραθεριστές που μένουν στα καταλύματα που προσφέρει το χωριό.

Παραλία Αγία Ειρήνη

Παραλία Αγία Ειρήνη - Πάρος Παραλίες
Γιγαντόσωμοι φοίνικες και στοιχισμένα αλμυρίκια οριοθετούν τη στενή λουρίδα της αμμουδιάς, στην παραλία της Αγίας Ειρήνης, στο νότιο άκρο του όρμου της Παροικιάς. Σε απόσταση μόλις 4 χλμ από την πρωτεύουσα της Πάρου, Παροικιά, και με κατεύθυνση προς τα δυτικά του νησιού, στον περιφερειακό που οδηγεί στο αεροδρόμιο, θα απολαύσετε μια γνήσια εξωτική παραλία.
Τα νερά είναι καθαρά και καταπράσινα, καθώς καθρεφτίζονται τα αλμυρίκια και τα τεράστια φοινικόδεντρα ενώ η αμμουδιά είναι αποκλειστικά δική σας, σχεδόν παρθένα, καθώς απουσιάζουν τόσο οι ξαπλώστρες όσο και οι ομπρέλες. Ωστόσο δεν απουσιάζει εντελώς και ο πολιτισμός, αφού στη σκιά των φοινικόδεντρων λειτουργεί αναψυκτήριο, με όλα τα απαραίτητα.

Παραλία Σάντα Μαρία

Παραλία Σάντα Μαρία
Δυτικά της Νάουσας, πολύ κοντά στην Αλυκή βρίσκεται η παραλία Σάντα Μαρία. Η παραλία θα σας κλέψει την καρδιά καθώς πρόκειται για έναν επίγειο παράδεισο. Μικροσκοπικοί κολπίσκοι, που σε κάποια σημεία προσφέρονται για πλήρη απομόνωση και πεντακάθαρη αμμουδιά, η οποία οριοθετείται από αμμόλοφους, στους όποιους φύονται μικροί κέδροι – μια ευχάριστη αλλαγή από την πληθώρα των αλμυρικιών που καλύπτουν κατά κόρον τις υπόλοιπες παραλίες της Πάρου.
Ξαπλώστρες και ομπρέλες για όσους αναζητούν τις ανέσεις τους αλλά και άπλετος χώρος, φανερός και μυστικός –ανάμεσα στους αμμόλοφους- για εκείνους που αρέσκονται στη σκληραγωγία.
Η Σάντα Μαρία στην Πάρο είναι η ιδανική παραλία, που συνδυάζει τη γαλήνη με την ψυχαγωγία. Σε κάποια της σημεία είναι εξαιρετικά οργανωμένη τουριστικά, με δυνατότητα για θαλάσσια σπορ αλλά και για beach volley.
Μπαράκια και ταβερνάκια είναι διάσπαρτα και σε απόσταση μεταξύ τους, πληγώνοντας στο ελάχιστο δυνατό το μαγευτικό τοπίο.
Τα νερά της Σάντα Μαρία είναι πεντακάθαρα και δροσερά ενώ ο βυθός θα τραβήξει σίγουρα σαν μαγνήτης το βλέμμα σας.

Παραλία Λάγγερη

Παραλία Λάγγερη
Κάθε περιοχή διατηρεί ένα διαμάντι, έναν κρυφό πόθο τον οποίο φυλάει ως επτασφράγιστο μυστικό. Αν υπάρχει και στην Πάρο ένα τέτοιο μέρος, δε θα μπορούσε να είναι άλλο από την παραλία της Λάγγερης, στο βορειοανατολικό άκρο του όρμου της Νάουσας.
Σχεδόν 2 χλμ από την κοσμοπολίτικη Νάουσα η πανέμορφη αμμουδιά της Λάγγερης με τη ψιλή, κατάλευκη άμμο και τους εντυπωσιακούς αμμόλοφους, όπου φύονται οι, χάρμα οφθαλμών, κέδροι και τα φουντωτά αρμυρίκια προσφέρει την ζητούμενη απομόνωση στους λάτρεις της παρθένας φύσης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια δεύτερη, εξωτική Σάντα Μαρία, χωρίς τις ξαπλώστρες, τις ομπρέλες, τα ταβερνάκια και τα θαλάσσια σπορ αλλά με την ίδια φύση και κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά.
Το έτερο ζητούμενο βέβαια είναι η πρόσβασης σας σ’ αυτόν τον επίγειο παράδεισο. Μια καλή λύση θα ήταν να φτάσετε με δικό σας μεταφορικό μέσο, παίρνοντας το δρόμο για τη Σάντα Μαρία. Θα πρέπει ωστόσο να έχετε το νου σας και να στρίψετε αριστερά στο χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στην παραλία, γιατί η σήμανση του δρόμου δε θα λέγαμε ότι είναι και από τις καλύτερες στην Πάρο, που ομολογουμένως στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παραπάνω από επαρκής.
Μια δεύτερη, εξίσου καλή, λύση θα ήταν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Πάρου, που κάνουν τη διαδρομή μέχρι τη Σάντα Μαρία. Αν την επιλέξετε θα κατέβετε στη στάση της Ζωοδόχου Πηγής και από κει θα περπατήσετε περίπου 10 με 15 λεπτά, προκειμένου να φτάσετε στην παραλία.

Παραλία Πιπέρι

Παραλία Πιπέρι
Μέσα στο γραφικό οικισμό της Νάουσας, συνέχεια του κοσμοπολίτικου λιμανιού της με τον εντυπωσιακό πλακόστρωτο δρόμο, βρίσκεται η παραλία Πιπέρι, της οποίας η αμμουδιά γλύφει τα σκαλοπάτια των σπιτιών και τις πολυθρόνες των καφέ και των μεζεδοπωλείων.
Μικρή σε έκταση και προστατευμένη αποτελεί την ιδανική λύση για τους παραθεριστές με μικρά παιδιά, που μένουν μέσα στη Νάουσα αλλά και για τους ίδιους τους Ναουσαίους, που αναζητούν μια όαση δροσιάς κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής τους σιέστας.

Παραλία Λωλαντώνης

Παραλία Αγία Ειρήνη - Πάρος Παραλίες
Στην Πάρο και στη Νάξο τον αέρα σου ν' αλλάξω,
τον αέρα σου ν' αλλάξω ωχ, στην Πάρο και στη Νάξο.
Θα πάμε και στο ψάρεμα κάτω στου Λωλαντώνη
κι όταν φρεσκάρει ο καιρός θα σ' έχω στο τιμόνι
Ο Πάριος θα πάρει την καλή του και θα κατέβει για ψάρεμα στου Λωλαντώνη, στην παραλία στη νότια Πάρο, που πήρε το όνομα της από την ομώνυμη ταβέρνα, που βρίσκεται στην κορυφή, όπου θα αφήσετε και το αυτοκίνητο σας.
Γιατί προκειμένου να κολυμπήσετε στα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά του Λωλαντώνη θα πρέπει να ροβολήσετε την πλαγιά, η οποία ωστόσο δε θα πρέπει να σας τρομάξει καθώς αν και λιγάκι απότομη είναι σχετικά σύντομη.
Η αμμουδιά στην παραλία του Λωλαντώνη είναι παρθένα και κατάξανθη, τα νερά είναι πεντακάθαρα ενώ ο βυθός του σχεδόν διάφανος. Και λέγοντας παρθένα εννοούμε ότι απουσιάζει ο «επαγγελματικός εξοπλισμός» ομπρελίτσα-ξαπλώστρες.
Εδώ θα πρέπει να φροντίσετε μόνοι σας για το πώς θα βολευτείτε, ενώ την απαραίτητη σκιά θα σας την προσφέρουν να αναρίθμητα αρμυρίκια, που αναδεύονται καταπράσινα και φουντωτά απ’ άκρη σ’ άκρη στην αμμουδιά.
Η παραλία οριοθετείται αριστερά και δεξιά από βράχια δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της απομόνωσης.
Και λέμε ψευδαίσθηση γιατί δεν είναι λίγοι αυτοί που την επιλέγουν, χωρίς ωστόσο σε καμία περίπτωση να δημιουργείται συνωστισμός, ενώ τόσο η ταβέρνα του Λωλαντώνη, στην κορυφή, που ήδη αναφέραμε, όσο και η έτερη, καλαίσθητη και με καταπληκτική θέα προς το ανοιχτό πέλαγος, ταβέρνα, η «Εν Πλω», λίγα μέτρα πιο κάτω θα κατασιγάσουν την πείνα σας, μετά το κολύμπι, με τους εκλεκτούς μεζέδες τους και την εξαιρετική τους κουζίνα.

Παραλία Μαρτσέλο

Παραλία Μαρτσέλο
Συνέχεια της παραλίας του Κριού, το Μαρτσέλο στην Πάρο αποτελεί μια πολύ καλή λύση για όσους αρέσκονται στη νεανική βαβούρα, πάντα με την καλύτερη έννοια. Απέχει μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την Παροικιά και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του ομώνυμου όρμου.
Πρόκειται για μια πολυσύχναστη παραλία, με πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά και πολύ όμορφη αμμουδιά, την οποία στεφανώνουν βαθύσκιωτα αλμυρίκια. Η παραλία Μαρτσέλο είναι οργανωμένη τουριστικά, με ξαπλώστρες και ομπρέλες στη σειρά ενώ υπάρχουν εστιατόρια και μπαράκια έτοιμα να σας εξυπηρετήσουν όταν πεινάσετε ή διψάσετε.
Στο Μαρτσέλο εκτός από οδικώς μπορείτε να φτάσετε και με ένα από τα καραβάκια, τα οποία κάνουν δρομολόγια κάθε μέρα, από το λιμάνι της απέναντι Παροικιάς.

Παραλία Κριός

Παραλία Κριός
Μια παραλία που θα σας κλέψει την καρδιά. Σε μια απόσταση μόλις 2 χλμ από το κέντρο της Παροικιάς, στο βόρειο άκρο του ομώνυμου όρμου, η παραλία του Κριού πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να γίνει το μόνιμο στέκι σας στην Πάρο. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη καθώς οι ταμπέλες, μετά τα Λιβάδια, θα σας οδηγήσουν κατευθείαν στον Κριό.
Στρίβοντας αριστερά και ακολουθώντας τον κατηφορικό δρόμο προς το camping του Κριού θα φτάσετε σ’ ένα άνετο πάρκινγκ, μια ανάσα από την παραλία.
Αλμυρίκια που αγγίζουν σχεδόν τη θάλασσα, δροσερά και πεντακάθαρα νερά, στα οποία οφείλει και το όνομα της η παραλία, χάρη στα ρεύματα που φτάνουν έως εδώ, δωρεάν ξαπλώστρες και ομπρέλες για τους πελάτες του συμπαθέστατου αναψυκτηρίου–εστιατορίου, όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό γαλήνης και απόλαυσης, που δεν αφήνει ασυγκίνητο ακόμη και τον πλέον κυνικό επισκέπτη. Ίσως να βοηθάνε λίγο παραπάνω και οι τεράστιες μπλε αιώρες, κάτω από τους ευκαλύπτους και τα αλμυρίκια, που υπόσχονται άνετο μεσημεριανό ύπνο.
Τα νερά είναι σχετικά ρηχά, προς τα έξω, ενώ η επιφάνεια τους θυμίζει σχεδόν λίμνη, καθώς η τοποθεσία είναι προστατευμένη από τον καιρό, κάνοντας την Κριό την ιδανική οικογενειακή παραλία, ενώ τα πιτσιρίκια θα ξετρελαθούν με τις βουτιές από τον μικρό πέτρινο μώλο.

Παραλία Λογαράς

Παραλία Λογαράς
Η παραλία του Λογαρά, μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Πάρου εκτείνεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, δίπλα σχεδόν στο Πίσω Λιβάδι.
Η ψιλή κατάξανθη άμμος και τα βαθιά καταγάλανα νερά της αποτελούν πόλο έλξης για όσους επιθυμούν ηρεμία και γαλήνη αλλά και σύγχρονες ανέσεις ταυτόχρονα.
Ο πλούσιος βυθός της είναι ιδανικός για τους εραστές του ψαροντούφεκου ενώ τα νερά της θεωρούνται ιδανικά για κάθε είδους θαλάσσια σπορ, όπως το θαλάσσιο σκι, το ποδήλατο θαλάσσης και το beach volley.
Χαρακτηριστικό της παραλίας του Λογαρά είναι τα πανέμορφα καταπράσινα αρμυρίκια, που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια της αμμουδιάς και κάτω από τη σκιά τους μπορείτε είτε να απλώσετε τις πετσέτες σας είτε να φάτε στα παραδοσιακά ταβερνάκια, οι καρέκλες των οποίων σχεδόν αγγίζουν το νερό.
Η πρόσβαση είναι εξαιρετικά εύκολη, είτε από την Παροικιά είτε από τη Νάουσα, καθώς απέχει ελάχιστα από τον οικισμό Μάρπισσα, ενώ μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση σας στη Πάρο, λόγω της πληθώρας των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, που διαθέτει.

Παραλία Αλυκή

Παραλία Αλυκή
Στη νότια πλευρά της Πάρου, απλώνεται η Αλυκή, η παραλία του ομώνυμου οικισμού. Μια παραλία, ιδανική για οικογενειακές διακοπές, καθώς στην Αλυκή θα βρείτε αξιοπρεπή καταλύματα, αλλά και για ημερήσιες εξορμήσεις με τα πιτσιρίκια σας, αφού είναι απόλυτα προστατευμένη από τους αέρηδες.
Η Αλυκή με την αμμουδιά της και τα διάφανα, πεντακάθαρα νερά της, μέσα στα οποία καθρεπτίζονται τα καταπράσινα, φουντωτά αρμυρίκια, την σκιά των οποίων θα αναζητήσετε, θα σας γοητεύσει.
Μολονότι στην παραλία θα βρείτε πολλά ταβερνάκια, όπου θα απολαύσετε το φρέσκο ψαράκι σας, για το οποίο φημίζεται η Αλυκή, απουσιάζουν οι, ακριβές πολλές φορές, ομπρέλες και ξαπλώστρες αλλά τίποτα δε σας εμποδίζει να καρφώσετε τη δική σας ομπρελίτσα, μολονότι εμείς σας προτείνουμε απερίφραστα να προτιμήσετε τα αρμυρίκια.
Η πρόσβαση στην Αλυκή είναι πανεύκολη είτε έρχεστε από τη δυτική είτε από την ανατολική πλευρά της Πάρου, ενώ ο δρόμος είναι πολύ καλός, φαρδύς και ασφαλτοστρωμένος.

Παραλία Δρυός

Παραλία Δρυός - Πάρος Παραλίες
Μέσα στην πλούσια βλάστηση του ομώνυμου οικισμού, με τα πολλά τρεχούμενα νερά, η παραλία του Δρυού αναμένει εκείνους τους παραθεριστές που αναζητούν κάτι εναλλακτικό, μια πρόταση διαφορετική, από αυτές που συνήθως προσφέρουν οι κοσμοπολίτικες, πολύβουες πλαζ. Η παραλία μπορεί κάλλιστα να μπει στο πρόγραμμα των διακοπών σας είτε ως ημερήσια εκδορμή είτε και ως βάση σας καθώς υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων για όλα τα γούστα.
Ο Δρυός, με τα πολλά ταβερνάκια του, κάτω από τη σκιά των πανύψηλων αρμυρικιών, την ίδια παχιά σκιά, την οποία και εσείς θα αναζητήσετε από την άλλη μεριά του πετρόχτιστου χαμηλού τοίχου, καθώς θα απλώνεται την πετσέτα σας στο ψιλό βοτσαλάκι, το οποίο αναμιγνύεται όμορφα με την λευκή άμμο, αποτελεί μια απόλυτα ικανοποιητική λύση, για όσους επιθυμούν οικογενειακές διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία.
Τα νερά έχουν ένα χαρακτηριστικό βαθύ μπλε χρώμα και είναι διάφανα και πεντακάθαρα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της παραλίας στο Δρυό είναι οι σχηματισμοί των βράχων της με τα βαθιά αυλάκια.Σύμφωνα με την παράδοση του νησιού στο σημείο αυτό έβγαζαν τα καράβια τους στην ακτή για να τα προστατεύσουν οι αρχαίοι κάτοικοι της Πάρου.
Η πρόσβαση στο Δρυό, στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, είναι εφικτή από τον κεντρικό περιφερειακό δρόμο, που διασχίζει την Πάρο απ’ άκρη σ’ άκρη και μπορείτε να φτάσετε είτε με δικό σας μεταφορικό μέσο είτε με την τακτική συγκοινωνία, την οποία εξυπηρετεί το ΚΤΕΛ Πάρου.

Παραλία Άη Νικόλας

Παραλία Άη Νικόλας - Πάρος Παραλίες
Οικογενειακή και παρεΐστικη παραλία. Έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την παραλία του Άη Νικόλα στην Αλυκή, στη νότια πλευρά της Πάρου.
Μια κάτασπρη αμμουδιά, που στεφανώνεται από καταπράσινα αρμυρίκια, τη σκιά των οποίων σίγουρα θα αναζητήσετε, καθώς η παραλία δε διαθέτει οργάνωση του τύπου ομπρέλα-ξαπλώστρα.
Τα καταγάλανα, διάφανα νερά θα σας δροσίσουν ενώ η παραλία του Άη Νικόλα θα αποδειχτεί ιδανική για τα παιχνίδια των μικρών παραθεριστών, καθώς εκτός από κάστρα στην άμμο, μπορούν να παίξουν στην παιδική χαρά αλλά και στα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, στα οποία βέβαια είναι ευπρόσδεκτα και τα μεγαλύτερα «παιδιά».
Η αμμουδιά του Άη Νικόλα είναι απόλυτα προστατευμένη από τους αέρηδες, καθώς αποτελεί μέρος της παραλίας της Αλυκής, της αμμουδιάς του ομώνυμου οικισμού, που είναι φωλιασμένη μέσα σε ένα μικροσκοπικό κολπίσκο.
Η πρόσβαση στην παραλία του Άη Νικόλα είναι πολύ εύκολη. Φτάνει να ακολουθήσετε τον περιφερειακό δρόμο προς τα νότια του νησιού, είτε έρχεστε από την Παροικιά είτε από τη Νάουσα.

Παραλία Φάραγκας

Παραλία Φάραγκας
Ο Φάραγγας είναι μια πολύ όμορφη παραλία, στη νότια Πάρο, απόλυτα προστατευμένη από τους αέρηδες, καθώς βρίσκεται στην αγκαλιά ενός μικρού, βαθιού κολπίσκου.
Η κατάξανθη ψιλή άμμος και τα πεντακάθαρα διάφανα νερά του έχουν μετατρέψει το Φάραγκα σε έναν πολύ δημοφιλή προορισμό, ιδίως σε όσους επιθυμούν την άνεση που μπορεί να προσφέρει μια κοσμοπολίτικη πλαζ.
Η πρόσβαση για το Φάραγγα είναι εξαιρετικά εύκολη, αρκεί να ακολουθήσετε την πινακίδα που θα συναντήσετε στον κεντρικό περιφερειακό και να στρίψετε δεξιά. Ο πολύ καλός, ασφαλτοστρωμένος, κατηφορικός δρόμος θα σας οδηγήσει στο πλάτωμα, όπου βρίσκεται η είσοδος του καλαίσθητου, μεγάλου beach bar – restaurant, και όπου μπορείτε να παρκάρετε εύκολα και δωρεάν το αυτοκίνητο σας.
Ο Φάραγγας μολονότι έχει αξιοποιηθεί τουριστικά έχει καταφέρει να διατηρήσει μια ταυτότητα απομόνωσης καθώς βρίσκεται μακριά από παραθεριστικούς οικισμούς.
Είτε επιλέξετε τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες στην αμμουδιά, είτε την άνεση του ατμοσφαιρικού beach bar, είτε ακόμη και τη σκιά των αρμυρικιών, που εκτός από οικονομική λύση είναι σίγουρα και πιο «βαθύσκιωτη» ο Φάραγγας θα εκπληρώσει στο ακέραιο τη φήμη του ως μία από τις πλέον must παραλίες στην Πάρο, την οποία πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τουλάχιστον μία φορά, κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί.

Παραλία Αμπελάς

Παραλία Αγία Ειρήνη - Πάρος Παραλίες
Μια μικρή, πολύ όμορφη παραλία θα βρείτε στο μικρό ψαροχώρι του Αμπελά, στο βορειοανατολικό τμήμα της Πάρου, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από τη Νάουσα.
Η παραλία του Αμπελά είναι προστατευμένη από τον καιρό καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ακρωτήρια τα οποία σχηματίζουν έναν απάνεμο κόλπο, γι’ αυτό την έχουν επιλέξει και οι ψαράδες για να αγκυροβολούν τα καϊκάκια τους.
Στο μικρό ψαροχώρι λειτουργούν ενοικιαζόμενα δωμάτια για όσους επιζητούν την ησυχία τους, μακριά από τα πολύβουα και πολυσύχναστα μέρη.
Στην πανέμορφη και σχεδόν παρθένα αμμουδιά με τα γαλαζοπράσινα, διάφανα νερά λειτουργούν ταβερνάκια, τα οποία θα σας συναρπάσουν με τις παραδοσιακές γεύσεις της γνήσιας παριανής τους κουζίνας.

Παραλία Μώλος

Παραλία Μώλος
Μια ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά αποτελεί η μεγάλη παραλία στο Μώλο. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Μάρμαρα, στην ανατολική πλευρά της Πάρου και μπορείτε να φτάσετε εύκολα με αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Βέβαια υπάρχει και η λύση του περιπάτου για τους λάτρεις του σπορ, με αφετηρία τα Μάρμαρα.
Ολόκληρη σχεδόν η ανατολική πλευρά της Πάρου αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο και ο Μώλος δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Η πεντακάθαρη αμμουδιά του Μώλου με τα αρμυρίκια, την ψιλή, ολόχρυση άμμο, τα γαλαζοπράσινα ρηχά, κρυστάλλινα νερά και τη μοναδική θέα προς την απέναντι Νάξο, θα ευχαριστήσει όσους αποφεύγουν συστηματικά τις οργανωμένες πολύβουες πλαζ αλλά δε θέλουν να στερηθούν και την απλοχωριά μιας μεγάλης παραλίας. Εξάλλου στην αρχή της αμμουδιάς θα βρείτε ταβερνάκια, όπου θα σας σερβίρουν παραδοσιακές παριανές γεύσεις και φρέσκο ψαράκι καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια αν αποφασίσετε να καταλύσετε στο Μώλο.
Η παραλία του Μώλου αν και μεγάλη σε έκταση είναι απόλυτα προστατευμένη, καθώς φωλιάζει ανάμεσα στους λόφους Κέφαλος και Αντικέφαλος, στους πρόποδες των οποίων οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη Υρία. Εξάλλου στους λόφους βρίσκονταν και τα αρχαία κεραμεία της Πάρου. 

 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Λόφος του Κάστρου

Λόφος του Κάστρου
Ο λόφος του μεσαιωνικού Κάστρου αποτελεί τον πυρήνα της πολιτείας από την εποχή της πρώτης εγκατάστασης (4η χιλιετία π.Χ.) μέχρι σήμερα.

Το Κάστρο έκτισε ο ενετός δούκας της Νάξου Σανούδος (13ο αιώνα) με αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων ιερών. Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει ότι στο Κάστρο βρίσκονται εντοιχισμένα τα μέλη από τρεις αρχαϊκούς και δύο ναούς κλασικής εποχής της αρχαίας πόλης. Από αυτούς σώζεται μόνο ένα μικρό τμήμα του αρχαϊκού ναού της Αθηνάς (6ου π.Χ. αιώνα) στην κορυφή του λόφου.
Δίπλα στα θεμέλια του ναού αποκαλύφθηκε τμήμα του πρωτοκυκλαδικού οικισμού.

Στη βόλτα μας στο Κάστρο θα συναντήσουμε μικρά εκκλησάκια, πολλά από αυτά ενσωματωμένα στα τείχη, όπως η Παναγία του Σταυρού (1514), η Αγία Άννα, ο Άγιος Μάρκος, ο Άγιος Στυλιανός και ο εκπληκτικός σε αρχιτεκτονική ναός του Αγίου Κωνσταντίνου με στεγασμένο προαύλιο και καταπληκτική θέα προς την θάλασσα, ένας από τους ωραιότερους στο Αιγαίο.

Αρχαίο Νεκροταφείο

Αρχαίο Νεκροταφείο
Κατά τις πρόσφατες ανασκαφές (1983) ήρθε στο φως, ένα σπουδαίο νεκροταφείο που χρονολογείται από το τέλος του 8ου π.Χ. μέχρι τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Το νεκροταφείο βρέθηκε κοντά στο λιμάνι, επάνω σχεδόν στον παραλιακό δρόμο. Περιλαμβάνει τάφους διαφόρων τύπων, από διάφορες εποχές. Το σημαντικότερο εύρημα είναι ένα πολυάνδριο (ομαδικός τάφος), μοναδικός στον χώρο του Αιγαίου που χρονολογείται στο τέλος της γεωμετρικής περιόδου (8ος π.Χ. αι.).

Μπροστά στο πολυάνδριο υπάρχει μία πελώρια επιτύμβια στήλη. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί σαν αρχαιολογικό πάρκο. Στο εκθετήριο που λειτουργεί δίπλα στο νεκροταφείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα ενδιαφέροντα ευρήματα καθώς και φωτογραφίες από παλαιότερες και πρόσφατες ανασκαφές

Ασκληπιείο

Ασκληπιείο
Ο παραλιακός δρόμος (νότια κατεύθυνση) οδηγεί στον λόφο της Αγίας Άννας όπου αποκαλύφθηκε χώρος λατρείας του θεού της ιατρικής Ασκληπιού. Πρόκειται για οικοδόμημα του 4ου π.Χ. αιώνα. Ο ναός ήταν υπαίθριος, κτισμένος γύρω από μία πηγή. Στην ίδια περιοχή, σώζονται κάποια ίχνη από αρχαίο ναό αφιερωμένο στον Πύθιο Απόλλωνα.


Δήλιο

Δήλιο
Βόρεια του κόλπου της Παροικιάς, σε ψηλό λόφο απέναντι από την Δήλο, ιδρύεται στις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα ένα ιερό λατρείας του Απόλλωνα του Δήλιου. Αποτελείται από ένα περίβολο με βωμό, ένα ναό της Αρτέμιδας, αδελφής του Απόλλωνα και ένα μικρό χώρο για συμπόσια. Στην περιοχή του Δηλίου βρέθηκε κυκλαδικό νεκροταφείο (3η χιλιετία π.Χ.).


Παλαιοχριστιανική Βασιλική

Παλιοχριστιανική Βασιλική
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου Β.Α. της Παροικιάς, δίπλα στον δρόμο Παροικιάς - Νάουσας συναντάμε την παλαιοχριστιανική βασιλική των τριών εκκλησιών. Εδώ υπήρχε βυζαντινός ναός του 525 - 550 μ.Χ. στα ερείπια του οποίου κτίστηκαν αργότερα (17ο αι.) τρεις άλλες εκκλησίες. Πολλά από τα μάρμαρα που χρησιμοποιήθηκαν για τον πρωτοχριστιανικό αυτό ναό (τρίκλιτη βασιλική) προέρχονταν από τα ερείπια αρχαίων ναών και οικοδομημάτων.


Ενετικό Κάστρο

Ενετικό Κάστρο
Το θαλασσοδαρμένο βενετσιάνικο Κάστρο (μισοβυθισμένο σήμερα) που κλείνει από βορρά το λιμάνι της Νάουσας, είναι έργο της δυναστείας των Σομμαρίπα (15ος αιώνας) και αποτελεί ένα ιδιότυπο οχυρωματικό έργο.


Λόφος Του Κεφάλου

Λόφος Του Κεφάλου
Ανατολικά της Μάρπησσας υψώνεται ο λόφος του Κεφάλου με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (17ος αι.) στην κορυφή. Η ανάβαση από την Μάρπησσα στο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (περίπου μισή ώρα) είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορίες που προσφέρει η Πάρος. Λίγο πριν φθάσουμε στην κορυφή, συναντάμε κατάσπαρτες πέτρες, υπολείμματα του ενετικού κάστρου και της κατεστραμμένης πολιτείας του Κεφάλου. Εδώ παίχτηκε το 1537 η τελευταία σκηνή της ενετοκρατίας στην Πάρο, όταν ο πειρατής Μπαρμπαρόσα κατέλαβε και κατέστρεψε το κάστρο που προάσπιζαν οι Ενετοί του Σομμαρίπα. Ανάμεσα στα ερείπια του κάστρου συναντάμε ίχνη από δεκάδες κατεστραμμένα εκκλησάκια. Φτάνοντας στην κορυφή, μπορούμε να θαυμάσουμε το μοναστήρι με τις παλαιές εικόνες και το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο και την μαγευτική θέα προς την ανατολική πλευρά της Πάρου. Η μονή είναι ανοιχτή μόνο τις πρωινές ώρες, τους καλοκαιρινούς μήνες.


Πεταλούδες

Πεταλούδες
Στο δρόμο που συνδέει την Παροικιά με την Αλυκή, σε απόσταση 5 χλμ. περίπου από την Παροικιά, μία διακλάδωση αριστερά από τον κύριο δρόμο, οδηγεί στην τοποθεσία Ψυχοπιανά, όπου βρίσκεται το μοναστήρι του "Χριστού στο Δάσος". Λίγο δυτικότερα συναντάμε την κοιλάδα με τις Πεταλούδες, έναν από τους σπουδαιότερους βιότοπους στην Ελλάδα.

Η περιοχή, που έχει τρεχούμενα νερά και οργιαστική βλάστηση, αποτελεί ιδανικό τόπο διαβίωσης για εκατοντάδες πεταλούδες που μετακινούνται εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες. 


Λατομεία

Λατομεία
Ο δρόμος που ενώνει την Παροικιά με τις Λεύκες συναντάει στο 4ο χλμ το Μαράθι, έναν όμορφο, καταπράσινο, γραφικό οικισμό, με άσπρα σπίτια και τρεις μικρές εκκλησίες. Πολύ κοντά, στα ανατολικά του οικισμού, συναντάμε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου. Από εδώ έβγαινε το περίφημο παριανό μάρμαρο, κύρια πηγή πλούτου για το νησί σε όλες τις περιόδους της ιστορίας, ξακουστό για την συμβολή του στην αρχιτεκτονική και κυρίως την γλυπτική των κλασικών χρόνων.
Κύριο χαρακτηριστικό του παριανού μαρμάρου είναι η καθαρότητα και η διαύγειά του. Έχει μοναδική διαφάνεια αφού επιτρέπει στο φως να φθάσει στο βάθος των 3,5 εκατοστών (στο ξακουστό ιταλικό μάρμαρο της Καράρας φθάνει στα 2,5 εκ. και στο μάρμαρο της Πεντέλης στο 1,5 εκ.). Στο μάρμαρο της Πάρου έδωσαν μορφή διάσημοι γλύπτες όπως ο Φειδίας, ο Αγοράκριτος, ο Πραξιτέλης, ο Σκόπας. Από το κατάλευκο αυτό μάρμαρο δημιουργήθηκαν τα αριστουργήματα της αρχαιότητας: η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλη, οι Κόρες της Ακρόπολης, η Νίκη της Δήλου, ο ναός του Απόλλωνα και ο θησαυρός των Σίφνιων στους Δελφούς, ο ναός του Δία στην Ολυμπία, ο ναός του Απόλλωνα στην Δήλο. Υπολογίζεται ότι το 70% των γλυπτών στις περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο είναι από παριανό μάρμαρο. Ονομαζόταν λυχνίτης γιατί εξορυσσόταν από βαθιές στοές κάτω από το φως των λύχνων. Σώζονται μέχρι τις μέρες μας οι διάδρομοι, οι στοές και οι επιγραφές των αρχαίων καλλιτεχνών. Σήμερα είναι δυνατή η επίσκεψη από δύο εισόδους. Η εξόρυξη του μαρμάρου άρχισε ήδη από την πρωτοκυκλαδική εποχή (3200 π.Χ. - 2000 π.Χ.). Η λειτουργία των λατομείων σταμάτησε στα τέλη του 19ου αιώνα. 


Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Πάρου
Το 1960 κτίσθηκε, σε επαφή με το Γυμνάσιο, μία μεγάλη αίθουσα για να στεγάσει τα αρχαία που μέχρι τότε φυλάσσονταν στα κελιά της Καταπολιανής. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κτίσθηκε η δεύτερη αίθουσα και το 1995 ξεκίνησε η κατασκευή της επέκτασης του Μουσείου.
Συλλογές που περιλαμβάνει:
Αίθουσα Α: Γλυπτά αρχαϊκών και κλασικών χρόνων
Αίθουσα Β: Ευρήματα (κεραμεική μικροτεχνία και γλυπτική) Νεολιθικά, Πρωτοκυκλαδικά, Μυκηναϊκά, Γεωμετρικά, Αρχαϊκά, Κλασικά, Ελληνιστικά, Ρωμαϊκά.
Αίθριο: Γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, τεφροδόχοι, ψηφιδωτό δάπεδο ρωμαϊκών χρόνων.
Σημαντικότερα εκθέματα:
Μαρμάρινο άγαλμα Γοργούς (Αρ. Μουσείου 1285), ύψους 1.35 μ. Σώζεται σχεδόν ακέραιο. Αποτελούσε κεντρικό ακρωτήριο ναού. Βρέθηκε το 1993 σε αρχαίο δημόσιο οικοδόμημα στην Παροικιά. Μέσα 6ου αιώνα π Χ.
Δύο μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες (Αρ. Μουσείου 758-759) από το Ηρώο του Αρχιλόχου. Στη μία εικονίζεται ο Αρχίλοχος στη νεκρική κλίνη και στην άλλη λιοντάρι που κατασπαράσσει ταύρο. Βρέθηκαν ενσωματωμένες στο δάπεδο του αιθρίου της Καταπολιανής. Τέλη 6ου αιώνα π.Χ.
Μαρμάρινο κολοσικό άγαλμα Αρτέμιδος (Αρ. Μουσείου 1251) από το Δήλιο της Πάρου, ύψους -με την πλίνθο- 2.74 μ. Πρόκειται για το λατρευτικό άγαλμα του ιερού, στον τύπο της αρχαϊκής κόρης με χιτώνα. 480-490 π.Χ.
Μαρμάρινο άγαλμα Νίκης (Αρ. Μουσείου: 245), ύψους 1.35 μ. Λείπουν το κεφάλι, τα χέρια και τα φτερά. Βρέθηκε στο Κάστρο της Παροικιάς Πάρου. 470 π.Χ.
Μαρμάρινο άγαλμα ένθρονης θεάς (Αρ. Μουσείου 162), ύψους 1.57 μ. Λείπουν το κεφάλι και τα χέρια. Βρέθηκε στην Αγκαιριά Πάρου το 1885 από τον Loewy
Μαρμάρινο ιωνικό κιονόκρανο του 6ου αιώνα π.Χ. (Αρ. Μουσείου 733). Επίστεψη αναθηματικού κίονα στο Ηρώο του Αρχιλόχου. Σώζει επιγραφή που αναφέρεται στην ίδρυση του μνημείου από το Δόκιμο (4ος αιώνας π.Χ.).
Νεολιθικό ειδώλιο γυναικείας μορφής σε θέση οκλαδόν με τα χέρια κάτω από το στήθος (Αρ. Μουσείου 886). Σωζόμενο ύψος 0,055 μ. Βρέθηκε στο νησί Σάλιαγκος.
Μαρμάρινο άγαλμα κόρης με χιτώνα (Αρ. Μουσείου 802), σωζ. ύψους 0.86 μ. Βρέθηκε στα Πρωτόρια Ναούσης. 6ος αιώνας π.Χ

Κάτω τμήμα από κορμό κούρου (Αρ. Μουσείου 157), σωζ. ύψος 0,81 μ. Τρίτο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ.
Πάριο χρονικό (Αρ. Μουσείου 62): επιγραφή που περιέχει ιστορικά, θρησκευτικά, φιλολογικά στοιχεία από τα προϊστορικά χρόνια ως το 264 π.Χ. Μία πλάκα έχει διασωθεί στο Μουσείο της Πάρου, άλλες δύο βρίσκονται στην Οξφόρδη. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: