Εγώ έτσι απλά


Ο ρόλος ενός ΟΔΗΓΟΥ και φυσικά με την συναργασία τουΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ είναι να παρουσιάζει τις ομορφιές μιας περιοχής, μιας πόλης, μιάς χώρας , και να παρέχει στον Ταξιδιώτη κάθε πληροφορία , τα αξιοθέατα και την κολτούρα καθε τόπου.

Συνεπείς προς το ρόλο αυτό και την συνεχή έρευνα προτείνουμε !! τόπους ώστε να γίνοντε οι διακοπές ποιο ποιοτικές και ποιο ευχάριστες


Στις εκδρομές μας , γινόμαστε μια οικογένεια , μια παρέα , ιδικότερα στις μέρες των εορτών , δεν υπάρχει πιο ομορφότερο να υπάρχει ένα μεγάλο τραπέζι και να διακρίνεις χαμόγελαστά πρόσωπα , καινούργια ατομα, νέες παρέες


Με εκτίμηση κ σεβασμό THE DRIVER +30 6977 431320-

FACEBOOK : christos deligiannidis

Twitter: christosDeligiannidis (chr1stofer)


twitter

Για Μένα - about me

Η φωτογραφία μου
THESSALONIKI, Greece
TEL: +30 6977-431320.(EMAIL christos.deligiannidis@gmail.com)...(skype: christos.deligiannidis ) face book : tripdriver or christos deligiannidis )

οι επισκέψεις αυτής τις σελίδας είναι στους - visits to this page is to

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

ΑΜΟΡΓΟΣ-ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αμοργός.
Το απέραντο γαλάζιο. Εκεί, η μεταφυσική του μπλε και της αιγαιοπελαγίτικης φύσης καθηλώνει. Μέσα στην άγρια ομορφιά μια απειλητική ηρεμία αιωρείται. Είναι η απειλή της αναμέτρησης, η πρόκληση της υπέρβασης. Ευτυχώς, το νησί προστατεύεται από την απόσταση.

Τα 136 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά το… σώζουν από τους θορυβώδεις τουρίστες.
Είναι κοντά μόνο για τους πλούσιους σε χρόνο. Τους νέους και τους ρέμπελους.
Τους νέους στην καρδιά και στο μυαλό, τους νέους στα χρόνια. Αμοργός, ακόμη παρθένα, για τα δεδομένα των κοσμοπολίτικων Κυκλάδων. Στενόμακρη και ορεινή, σου δείχνει τη φύση και τις ομορφιές της, όταν περνάς από τη μία πλευρά του νησιού στην άλλη με το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι.Natura 2000, το βορειοανατολικό τμήμα της με τα βουνά Κρίκελος και Παπάς, το Σταυρό, τον Άγιο Θεολόγο και την Παναγιά την Πανωχωριανή.

1.)Έχει κάτι από τα seventies. Πολύχρωμη νεολαία, ιδιαίτερος κόσμος, χαμηλοί τόνοι, γλυκά χαμόγελα, καλό φαγητό... Άλλος κόσμος. Το αντιλαμβάνεσαι στα μπαράκια, το ζεις στα εστιατόρια. Ακόμη και στις μικρές παραλίες που είναι σφηνωμένες ανάμεσα στα βράχια υπάρχει χώρος για όλους, γιατί οι άνθρωποι που πάνε στην Αμοργό είναι
ευγενικοί και άνετοι. Εκεί στην Αμοργό χωράνε όλοι οι μύστες του απέραντου γαλάζιου.

2.)Στο νότιο μέρος, στην Κάτω Μεριά, θέση Καστρί, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Αρκεσίνης, όπου έχουν βρεθεί αρχαία που φυλάσσονται στην Αρχαιολογική Συλλογή της Αμοργού. Κι εδώ δεν έχουν γίνει συστηματικές ανασκαφές. Από το τείχος και τις επιφανειακές οικοδομές φαίνεται ότι η πόλη άκμασε τα κλασσικά και ελληνιστικά χρόνια.

3.)Οι κάτοικοι του νησιού, παραδοσιακοί αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες αφού το νησί αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αλιευτικά πεδία της Ελλάδας-,τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με τον τουρισμό, που έφερε νέα εισοδήματα αλλά και… σκοτούρες. Όλο το νησί πάλλεται και λάμπει, ανάμεσα στο σύγχρονο και την παράδοση.

4.)Στην Αμοργό των 121 τετρ. χλμ., όπου οι ορεινοί όγκοι εναλλάσσονται με τις πράσινες κοιλάδες και τις πεντακάθαρες παραλίες, κυριαρχούν τα δύο φυσικά της λιμάνια, τα Κατάπολα και η Αιγιάλη στα βόρεια. Το νησί προσφέρεται για πεζοπορίες ανάμεσα στα χωριά, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του. Υπάρχουν μονοπάτια που διασχίζουν την κορυφογραμμή σε όλο της το μήκος με θέα που σου κόβει την ανάσα. Μόνο που θέλει καλό σχεδιασμό, ξεκίνημα νωρίς, καπέλο, αντηλιακά και παγούρι με νερό.

5.) Η Χώρα της Αμοργού, εμβληματική στην κορυφή του λόφου, η ψηλότερη και από τις πιο όμορφες του Αιγαίου, καλοδιατηρημένη με τα ασβεστωμένα σπίτια της γύρω από το βενετσιάνικο κάστρο. Χτισμένη στο κέντρο του νησιού στη ΝΑ πλευρά του όρους Προφήτης Ηλίας, ανάμεσα σε μικρούς λόφους, είναι αθέατη από τη θάλασσα για το φόβο των πειρατών.Εκκλησιές και βουκαμβίλιες, πλακόστρωτα στενά και καμάρες, οδηγούν στη
Λότζα και στο Κάστρο. Μπαράκια με φοβερή θέα και θεσπέσια πρωινά συνοδεία κλασσικής μουσικής ή new age, σε κάνουν να μη θες να ξεκολλήσεις, να πας για μπάνιο.
Ο χρόνος ακινητοποιείται από το τοπίο και το φως. Μόνο ένα αεράκι επιβεβαιώνει
την κίνηση του κόσμου ή η... ζαριά κάποιου ταβλαδόρου.

6.)Στην Αμοργό δεν υπάρχουν μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων στην Αιγιάλη. Πάντως, τα καταλύματα στο νησί είναι πολύ αξιοπρεπή και σε καλές τιμές, ενώ στη Χώρα υπάρχουν κάποιοι μικροί ξενώνες που πραγματικά
«γράφουν».

7.)Πάνω από το βαθύ μπλε, βορειοανατολικά της Χώρας βρίσκεται το αρχαίο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, που ίδρυσε το 1088 ο Αλέξιος Κομνηνός. Σαν χαλκομανία κολλημένη πάνω στα απότομα βράχια, σε ύψος 300 μέτρων, λιτό και απέριττο, το μοναστήρι είναι κορυφαίο αρχιτεκτονικό και εκκλησιαστικό μνημείο. Πήρε το όνομά του από την Χόζοβα των Αγίων Τόπων, από όπου έφτασε η εικόνα της Παναγίας με
θαυματουργό τρόπο. Η κατασκευή του αποτελεί άλυτο πρόβλημα για τους σύγχρονους
κατασκευαστές, εξαιτίας του δύσβατου και απότομου εδάφους.Το κτήριο είναι χτισμένο μέσα στο βράχο κι έχει μήκος 40μ. και πλάτος 5μ. Ο εσωτερικός του χώρος είναι δαιδαλώδης, τα σκαλοπάτια είναι λαξεμένα πάνω στο βράχο και συνδέουν τα κελιά των μοναχών, τα μαγειρεία, τις αποθήκες, τα πατητήρια, τις στέρνες. Στη μονή φυλάσσονται ανεκτίμητοι εκκλησιαστικοί θησαυροί, εικόνες, σκευοφυλάκια, χειρόγραφα Ευαγγέλια, καθώς και το ασημένιο εξαπτέρυγο που διαθέτει την περιγραφή της ανακαίνισης της μονής από τον Αλέξιο κ.ά. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου με πανηγύρι, όπου προσφέρεται φαγητό,γλυκό και αμοργιανό παστέλι στους επισκέπτες.

8.)Τα Κατάπολα, με 380 κατοίκους και τους συνοικισμούς Ξυλοκερατίδι στα βόρεια με την εκκλησία των Τριών Ιεραρχών στην αρχή του χωριού, το Ραχίδι στη μέση, με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το λιμάνι κάτω από το βουνό της Αρχαίας Μινώας, αναπτύσσονται γύρω από τον κόλπο με ξεχωριστό τρόπο. Ηλιοβασίλεμα, κότερα, ταβερνάκια με καλό ψάρι και αστακούς, βόλτες και ωραίοι άνθρωποι. Στη νότια πλευρά του λόφου, 3 χλμ. μακριά από τα Κατάπολα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Μινώας. Από τα ευρήματα, πήλινα εδώλια, αιχμές βελών κ.ά., προκύπτει ότι κατοικούνταν από τη Νεολιθική εποχή. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια οικισμού που χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές,η Μινώα ιδρύθηκε από Ίωνες αποίκους. Σώζονται ερείπια ενός μαρμάρινου ναού των ελληνιστικών χρόνων του 3ου π.Χ. αιώνα. Η πόλη κατοικούνταν μέχρι και τηρωμαϊκή εποχή, οπότε οι κάτοικοι μετακινήθηκαν σταδιακά προς το λιμάνι.



Δεν υπάρχουν σχόλια: