KARPATHOS , DODEKANISA
Η Κάρπαθος, το δεύτερο σε έκταση νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα αλλά και όμορφα ελληνικά νησιά. Βρίσκεται στο Καρπάθιο Πέλαγος μεταξύ Κρήτης και Ρόδου.
Η Κάρπαθος, το δεύτερο σε έκταση νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα αλλά και όμορφα ελληνικά νησιά. Βρίσκεται στο Καρπάθιο Πέλαγος μεταξύ Κρήτης και Ρόδου.
Περισσότερο από κάθε άλλο νησί του Αιγαίου, η Κάρπαθος είναι αυτό που κρατάει ζωντανές τις παραδόσεις και την αυθεντικότητα των χωριών. Γι’ αυτό και είναι ιδανικός προορισμός για εκείνους που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με γνωριμία παραδοσιακών τόπων και να γλεντήσουν μαζί με τους ντόπιους στις τοπικές γιορτές.
Μια επίσκεψη στο χωριό Όλυμπος όπου οι γυναίκες κυκλοφορούν μέχρι και σήμερα φορώντας τις τοπικές παραδοσιακές φορεσιές τους φανερώνει την πίστη που έχουν οι Καρπάθιοι στην παράδοση.
Η Κάρπαθος ή Πηγάδια είναι η πρωτεύουσα και το κύριο λιμάνι του νησιού. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη σπηλιά του Ποσειδώνα, το Πευκόδασος και την εκκλησία της Αγίας Κυριακής απ’ όπου η θέα είναι εκπληκτική.
Το νησί διαθέτει και πολύ όμορφες παραλίες μερικές από τις οποίες είναι ο Άγιος Νικόλαος Σπόας, ο Άγιος Νικόλαος Αρκάσσας, το Λευκό, η Κυρά Παναγιά, τα Πηγαδάκια, ο Μακρύγιαλος και ο Άγιος Μηνάς
Το όνομά τους προήλθε από τα πολυάριθμα πηγάδια της περιοχής και κατοικήθηκαν στις αρχές του 18ου αιώνα. Το γραφικό λιμανάκι Ποσί προσδίδει στο χωριό το παραδοσιακό χρώμα που του στερούν τα νεόδμητα κτίρια. Πλάι στο χωριό ορθώνεται ένας βραχώδης λόφος στην κορυφή του οποίου ήταν χτισμένη η Μινωική Ακρόπολη της Καρπάθου.
Κατά τη μυθολογία, πρώτος κάτοικος του νησιού ήταν ο Ιαπετός, γιος του Ουρανού και της Γης. Το νησί πρωτοκατοικήθηκε στη νεολιθική εποχή, ενώ από τα ομηρικά έπη ήταν γνωστό ως Ανεμόεσσα. Η ιστορία του συνδέεται με τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα. Φράγκοι, Τούρκοι και Ιταλοί ήταν οι καθοριστικοί κατακτητές του. Έχει έκταση 301 τ.χλμ., μήκος ακτών 160 χλμ. και πληθυσμό 6.500 κατοίκους.
Πέρα από τα Πηγάδια, άλλα αξιοσημείωτα χωριά είναι οι Μενέτες και η Αρκάσα. Οι Μενέτες πρωτοκατοικήθηκαν στα χρόνια του Μεσαίωνα και αποτέλεσαν κατά την πάροδο των χρόνων τόπο με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Τόπο που εφοδίασε το νησί με τους περισσότερους οργανοπαίκτες του και την τέχνη της κατασκευής της Καρπαθικής Λύρας.
Σήμερα ο οικισμός αριθμεί περί τους 500 κατοίκους. Πολύ κοντά στο λόφο του Παλαιοκάστρου βρίσκεται η Αρκάσα. Παραθαλάσσιο χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο, κόβεται στα δύο από το Ρυάκι, ένα μικρό ποτάμι. Τα στενά δρομάκια και οι παραδοσιακές αυλές ντύνουν με γραφικότητα το χωριό που με τη σειρά της επιφέρει ιδιαίτερη τουριστική κίνηση.
Δύο χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται το Φοινίκι, ψαροχώρι με όμορφο λιμανάκι, που πήρε το όνομά του από τους Φοίνικες που το χρησιμοποιούσαν για τις εμπορικές τους δραστηριότητες στα τέλη της δεύτερης προ Χριστού χιλιετίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου